Lazania ze szpinakiem i serem feta żelazny punkt programu w moim domu

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Lazania ze szpinakiem i serem feta, to żelazny punkt programu w moim domu. Teraz tak się zastanowiłam, że poniekąd naprawdę żelazny, ponieważ szpinak zawiera dużo żelaza. Fajna gra słów się nawet z tego zrobiła, prawda?
Dzieci zazwyczaj nie cierpią szpinaku. Moje jednak szpinak uwielbiają. Jedzą szpinak jako "papkę" do obiadu (no to to już mało które dziecko toleruje), uwielbiają makaron z sosem szpinakowym, pierogi ze szpinakiem i świeży szpinak w sałatkach, czy w kanapkach. Dziwię się więc, że przez cztery lata prowadzenia bloga nie podałam jeszcze przepisu na lazanię ze szpinakiem. Jejku! widzę, że drugiego podstawowego dania u nas, czyli klusek z sosem szpinakowym, też nie ma. Muszę to koniecznie naprawić!
Szczerze mówiąc, dla mnie to było bardzo wygodne, gdy dziewczyny były małe i ciągle się gdzieś spieszyłyśmy. Szpinak jest zdrowy i mega szybko się go przygotowuje.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 23 min.
Czas gotowania: 20 min.
Mój przepis na:

Lazania ze szpinakiem- żelazny punkt programu w moim domu

Składniki:

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 600 g szpinaku mrożonego (uprzednio rozmrożonego i odcedzonego z nadmiaru wody)
  • 270 g sera feta (jedno opakowanie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu, lub grana padano
  • 40 g masła (plus do natłuszczenia formy)
  • 500 g mleka
  • 50 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 20 g oleju rzepakowego (może być słonecznikowy)

Sposób wykonania:

  • Ser parmezan pokrój na kawałki i włóż do naczynia miksującego. Ustaw 10 sekund, obroty 10
  • Przełóż parmezan do innego naczynia, opłucz naczynie
  • Do naczynia miksującego włóż masło, mąkę, mleko, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej. Ustaw 7 minut, 90°C, obroty 4
  • Przełóż powstały sos beszamelowy do innego naczynia, opłucz naczynie
  • Do naczynia miksującego włóż obrane ząbki czosnku, dodaj olej, ustaw 5 sekund, obroty 5
  • Zgarnij czosnek ze ścianek naczynia, Ustaw 2 minuty, 120°C, obroty 1
  • Dodaj rozmrożony szpinak, ustaw 10 minut, 100°C, obroty 2
  • Dodaj pokruszony/pokrojony ser feta, 1/2 łyżeczki pieprzu, ustaw 15 minut, 90°C, obroty 2
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Średnie naczynie żaroodporne, wysmaruj masłem
  • Na dno wyłóż cienką warstwę sosu beszamelowego, na nią płaty makaronu, na makaron 1/3 szpinaku (spróbuj przed nałożeniem, czy jest dość słony od fety, jeśli nie- dosól), na szpinak nałóż warstwę sosu beszamelowego
  • czynności powtarzaj jeszcze 2 razy
  • Na samą górę ułóż makaron, polej beszamelem i posyp parmezanem
  • Zapiekaj pod przykryciem w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok10 minut, a następnie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 10 minut, lub do miękkości makaronu i wyzłocenia "skórki"
  • Lasagne podawaj na ciepło ( ale na zimno też jest dobra)

Jeśli wykonasz przepis na: Lazania ze szpinakiem- żelazny punkt programu w moim domu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także