Lazania ze szpinakiem- żelazny punkt programu w moim domu
Składniki:
- 12 płatów makaronu do lazanii
- 600 g szpinaku mrożonego (uprzednio rozmrożonego i odcedzonego z nadmiaru wody)
- 270 g sera feta (jedno opakowanie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu, lub grana padano
- 40 g masła (plus do natłuszczenia formy)
- 500 g mleka
- 50 g pszennej mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 20 g oleju rzepakowego (może być słonecznikowy)
Sposób wykonania:
- Ser parmezan pokrój na kawałki i włóż do naczynia miksującego. Ustaw 10 sekund, obroty 10
- Przełóż parmezan do innego naczynia, opłucz naczynie
- Do naczynia miksującego włóż masło, mąkę, mleko, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej. Ustaw 7 minut, 90°C, obroty 4
- Przełóż powstały sos beszamelowy do innego naczynia, opłucz naczynie
- Do naczynia miksującego włóż obrane ząbki czosnku, dodaj olej, ustaw 5 sekund, obroty 5
- Zgarnij czosnek ze ścianek naczynia, Ustaw 2 minuty, 120°C, obroty 1
- Dodaj rozmrożony szpinak, ustaw 10 minut, 100°C, obroty 2
- Dodaj pokruszony/pokrojony ser feta, 1/2 łyżeczki pieprzu, ustaw 15 minut, 90°C, obroty 2
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Średnie naczynie żaroodporne, wysmaruj masłem
- Na dno wyłóż cienką warstwę sosu beszamelowego, na nią płaty makaronu, na makaron 1/3 szpinaku (spróbuj przed nałożeniem, czy jest dość słony od fety, jeśli nie- dosól), na szpinak nałóż warstwę sosu beszamelowego
- czynności powtarzaj jeszcze 2 razy
- Na samą górę ułóż makaron, polej beszamelem i posyp parmezanem
- Zapiekaj pod przykryciem w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok10 minut, a następnie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 10 minut, lub do miękkości makaronu i wyzłocenia "skórki"
- Lasagne podawaj na ciepło ( ale na zimno też jest dobra)
Jeśli wykonasz przepis na: Lazania ze szpinakiem- żelazny punkt programu w moim domu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255