Kotlety z kaszy kuskus

15 marca 2020
Kotlety z kaszy to jedne z ulubionych dań moich dzieciaków. Zawsze, gdy mam trochę więcej czasu, dziewczyny proszę mnie o zrobienie ich na obiad. Tak było też kilka dni temu. Ruszyłam więc na zakupy, by kupić jakąś kaszę, ale półki w markecie tego dnia były puste. Pewnie trafiłam na moment, kiedy wszyscy ruszyli robić zapasy. Jednakże nie ze mną takie numery. Z braku innych kasz, zrobiłam kotlety z jedynej kaszy, jaką miałam w domu, czyli z kaszy kuskus. Dlaczego nie od razu z kuskus, tylko szukałam innej kaszy? Ponieważ kasza kuskus w ogóle się nie klei. Jest bardzo sypka i trudno ją zlepić. Jednak jako stara gospodyni pomyślałam, pokombinowałam i wyszły. Jako "sklejacza" użyłam bułki tartej (czyli starych bułek i chleba, których nie wyrzucam, tylko suszę i ścieram) i mleka. Bułka tarta w połączeniu z jajkiem, oraz mlekiem, doskonale scaliła moje kotlety i było po problemie.Przepis jest mocno improwizowany, stworzony z tego, co było w domu. Nie traktuj więc go bardzo dosłownie, a jedynie jako inspirację, do samodzielnych poszukiwań.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepisCzas przygotowania: 1 d 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 d 1 godz.
Kotlety z kaszy kuskus
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy kuskus
- 2 jajka
- 2-3 plasterki żółtego sera
- 100 g sera typu camembert
- 1/2 szklanki bułki tartej (przygotuj więcej na wszelki wypadek)
- 1 duża cebula (albo biała część pora)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka lubczyku ( świeży, lub suszony )
- 2 łyżki przyprawy maggi (jeśli nie mamy lubczyku, uwaga – jest słona)
- 1/2 szklanki mleka
Sposób wykonania:
- Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia
- Cebulę (por) obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor na małej ilości tłuszczu
- Jak kasza przestygnie, dodaj jajko
- Pokrój drobno sery dodaj do kaszy, wymieszaj
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i lubczyk (świeży posiekaj)
- Posól i popierz do smaku
- Dodaj tyle bułki tartej i mleka, aby kotlety dały się skleić
- Na talerz wysyp trochę bułki tartej, formuj niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej
- Rozgrzej olej na patelni
- Smaż kotleciki na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru. Przewracaj dopiero, gdy skórka dobrze złapie po jednej stronie, inaczej się rozpadną.
- Po usmażeniu wyłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by trochę odsączyć tłuszcz
Uwagi dodatkowe
Kotlety z kaszy kuskus mogą być samodzielnym daniem podanym na ciepło w towarzystwie dowolnej surówki. Możesz je także jeść na zimno jako przekąskę. Moje dzieciaki takie zimne kotlety często podkradają z talerza, przez co nigdy nie udaje mi się ich zrobić tyle, by mieć obiad dla nich na dwa dni. Mam nadzieję, że i Tobie przypadną do gustu. Będzie mi bardzo miło, gdy je zrobisz o podzielisz się opinią, a może nawet zdjęciem?
0 Udostępnienia
Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie kuskus-a 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Moja Mama lubi kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki. Poecam 🙂
Dziękuję za podpowiedź:)