Kotlety z kaszy kuskus
Składniki:
- 1 opakowanie kaszy kuskus
- 2 jajka
- 2-3 plasterki żółtego sera
- 100 g sera typu camembert
- 1/2 szklanki bułki tartej (przygotuj więcej na wszelki wypadek)
- 1 duża cebula (albo biała część pora)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka lubczyku ( świeży, lub suszony )
- 2 łyżki przyprawy maggi (jeśli nie mamy lubczyku, uwaga – jest słona)
- 1/2 szklanki mleka
Sposób wykonania:
- Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia
- Cebulę (por) obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor na małej ilości tłuszczu
- Jak kasza przestygnie, dodaj jajko
- Pokrój drobno sery dodaj do kaszy, wymieszaj
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i lubczyk (świeży posiekaj)
- Posól i popierz do smaku
- Dodaj tyle bułki tartej i mleka, aby kotlety dały się skleić
- Na talerz wysyp trochę bułki tartej, formuj niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej
- Rozgrzej olej na patelni
- Smaż kotleciki na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru. Przewracaj dopiero, gdy skórka dobrze złapie po jednej stronie, inaczej się rozpadną.
- Po usmażeniu wyłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by trochę odsączyć tłuszcz

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie kuskus-a 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Moja Mama lubi kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki. Poecam 🙂
Dziękuję za podpowiedź:)
Ile waży opakowanie kaszy kuskus?
Dziękuję za zwrócenie uwagi i zapytanie 🙂 Użyłam 100g