Kotlety z kaszy kuskus

Kasia Potargana
6 komentarzy
Kotlety z kaszy to jedne z ulubionych dań moich dzieciaków. Zawsze, gdy mam trochę więcej czasu, dziewczyny proszę mnie o zrobienie ich na obiad. Tak było też kilka dni temu. Ruszyłam więc na zakupy, by kupić jakąś kaszę, ale półki w markecie tego dnia były puste. Pewnie trafiłam na moment, kiedy wszyscy ruszyli robić zapasy. Jednakże nie ze mną takie numery. Z braku innych kasz, zrobiłam kotlety z jedynej kaszy, jaką miałam w domu, czyli z kaszy kuskus.
Dlaczego nie od razu z kuskus, tylko szukałam innej kaszy? Ponieważ kasza kuskus w ogóle się nie klei. Jest bardzo sypka i trudno ją zlepić. Jednak jako stara gospodyni pomyślałam, pokombinowałam i wyszły. Jako "sklejacza" użyłam bułki tartej (czyli starych bułek i chleba, których nie wyrzucam, tylko suszę i ścieram) i mleka. Bułka tarta w połączeniu z jajkiem, oraz mlekiem, doskonale scaliła moje kotlety i było po problemie.
Przepis jest mocno improwizowany, stworzony z tego, co było w domu. Nie traktuj więc go bardzo dosłownie, a jedynie jako inspirację, do samodzielnych poszukiwań.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 d 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 d 1 godz.
Mój przepis na:

Kotlety z kaszy kuskus

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy kuskus
  • 2 jajka
  • 2-3 plasterki żółtego sera
  • 100 g sera typu camembert
  • 1/2 szklanki bułki tartej (przygotuj więcej na wszelki wypadek)
  • 1 duża cebula (albo biała część pora)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka lubczyku ( świeży, lub suszony )
  • 2 łyżki przyprawy maggi (jeśli nie mamy lubczyku, uwaga – jest słona)
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób wykonania:

  • Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia
  • Cebulę (por) obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor na małej ilości tłuszczu
  • Jak kasza przestygnie, dodaj jajko
  • Pokrój drobno sery dodaj do kaszy, wymieszaj
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki i lubczyk (świeży posiekaj)
  • Posól i popierz do smaku
  • Dodaj tyle bułki tartej i mleka, aby kotlety dały się skleić
  • Na talerz wysyp trochę bułki tartej, formuj niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej
  • Rozgrzej olej na patelni
  • Smaż kotleciki na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru. Przewracaj dopiero, gdy skórka dobrze złapie po jednej stronie, inaczej się rozpadną.
  • Po usmażeniu wyłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by trochę odsączyć tłuszcz
Kotlety z kaszy kuskus mogą być samodzielnym daniem podanym na ciepło w towarzystwie dowolnej surówki. Możesz je także jeść na zimno jako przekąskę. Moje dzieciaki takie zimne kotlety często podkradają z talerza, przez co nigdy nie udaje mi się ich zrobić tyle,  by mieć obiad dla nich na dwa dni. 
Mam nadzieję, że i Tobie przypadną do gustu. Będzie mi bardzo miło, gdy je zrobisz o podzielisz się opinią, a może nawet zdjęciem?
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie kuskus-a 🙂 pozdrawiam 🙂

Ervi

Moja Mama lubi kotleciki z kaszy jaglanej i marchewki. Poecam 🙂

Anita

Ile waży opakowanie kaszy kuskus?

Zobacz także