Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną, to jedno z moich ulubionych ciast, które u niej jadam. Monika jest moją przyjaciółką i mistrzynią ciast. Fajne połączenie prawda? Wprawdzie przez to staram się jej za często nie odwiedzać, w trosce o moją figurę, ale gdy już zatęsknię tak bardzo, że nie straszne mi dodatkowe kilogramy, każde nasze spotkanie to poezja smaku.
Na moje usilne prośby Monia zgodziła się uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić przepis na to pyszne ciasto. Spieszę więc, by przepis Wam przekazać.
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
2 godziny
Czas całkowity: 3 godziny
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 galaretki owocowe
  • 300 g malin i borówek (mogą być też np truskawki)
  • 300 g śmietanki 36%
  • 1 op Masy śmietanowej dr Oetker
  • 2 łyżki masła/margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody z sokiem malinowym

Sposób wykonania:

  • Białka jajek ubij z cukrem na sztywną pianę
  • Dodaj żółtka, mąkę przesianą przez sitko, oraz proszek do pieczenia
  • Składniki wymieszaj dokładnie
  • Wysmaruj dno brytfanny masłem (boków nie smaruj), wylej na nią ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika.
  • Piecz ok 40 minut
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia
  • Śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec dodaj "masę śmietanową" – ubij na sztywno
  • Biszkopt zwilż wodą z sokiem malinowym, a następnie wyłóż na niego śmietankę tak, by szczelnie przylegała do boków brytfanny.
  • Galaretki rozrób w połowie wody z przepisu i pozostaw do przestygnięcia
  • Ułóż owoce na śmietance i wylej zimną, ale nie stężałą galaretkę na owoce.
  • Odstaw ciasto do lodówki na ok 2 godziny – do stężenia
W całym procesie tworzenia tego ciasta najważniejsze jest, aby biszkopt nie urósł równo do samego brzegu brytfanny,tylko był niższy, oraz aby nie odrywać biszkoptu od boków blaszki. Musimy mieć miejsce i możliwość wlania galaretki tak, by nie spłynęła na boki. Blaszka na ten przepis ma ok 40 cm długości. 

Jeśli wykonasz przepis na: Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także