Czytasz teraz
Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Kasia Potargana
Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną, to jedno z moich ulubionych ciast, które u niej jadam. Monika jest moją przyjaciółką i mistrzynią ciast. Fajne połączenie prawda? Wprawdzie przez to staram się jej za często nie odwiedzać, w trosce o moją figurę, ale gdy już zatęsknię tak bardzo, że nie straszne mi dodatkowe kilogramy, każde nasze spotkanie to poezja smaku.
Na moje usilne prośby Monia zgodziła się uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić przepis na to pyszne ciasto. Spieszę więc, by przepis Wam przekazać.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
2 godz.
Czas całkowity: 3 godz.
Mój przepis na:

Monikowy biszkopt z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 galaretki owocowe
  • 300 g malin i borówek (mogą być też np truskawki)
  • 300 g śmietanki 36%
  • 1 op Masy śmietanowej dr Oetker
  • 2 łyżki masła/margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody z sokiem malinowym

Sposób wykonania:

  • Białka jajek ubij z cukrem na sztywną pianę
  • Dodaj żółtka, mąkę przesianą przez sitko, oraz proszek do pieczenia
  • Składniki wymieszaj dokładnie
  • Wysmaruj dno brytfanny masłem (boków nie smaruj), wylej na nią ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika.
  • Piecz ok 40 minut
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia
  • Śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec dodaj "masę śmietanową" – ubij na sztywno
  • Biszkopt zwilż wodą z sokiem malinowym, a następnie wyłóż na niego śmietankę tak, by szczelnie przylegała do boków brytfanny.
  • Galaretki rozrób w połowie wody z przepisu i pozostaw do przestygnięcia
  • Ułóż owoce na śmietance i wylej zimną, ale nie stężałą galaretkę na owoce.
  • Odstaw ciasto do lodówki na ok 2 godziny – do stężenia
Uwagi dodatkowe
W całym procesie tworzenia tego ciasta najważniejsze jest, aby biszkopt nie urósł równo do samego brzegu brytfanny,tylko był niższy, oraz aby nie odrywać biszkoptu od boków blaszki. Musimy mieć miejsce i możliwość wlania galaretki tak, by nie spłynęła na boki. Blaszka na ten przepis ma ok 40 cm długości. 
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Idealne letnie ciasto, a moje koleżanki zawsze stawiają mi kupne ciastka 😉

Słodko Słodka

A gdzie ja tam mistrzyni, ale przepisy to mi podsyłają, może byś zrobiła na bloga he he 😉

Ewa

Podziękowania dla przyjaciółki! świetne ciasto


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
4
0
Napisz coś od Siebiex
()
x