Prużone jabłka na szarlotkę w słoiki na zimę
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 szkl cukru
- 1 cytryna
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 goździki
- 1/3 szklanki wody
Sposób wykonania:
- Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne, kroję na nieduże cząstki
- Na dno garnka wlewam wodę, czekam aż zacznie wrzeć i wrzucam pokrojone jabłka
- Przykrywam garnek pokrywką i pozwalam, by jabłka się prużyły na małym ogniu ok 20 minut – cały czas zaglądam i mieszam od czasu, do czasu
- W międzyczasie przygotowuję słoiki dokładnie je myjąc i wyparzając. Nie zapominam też o pokrywkach.
- Gdy jabłka zaczynają się już rozpadać, dodaję cukier – sprawdzam, czy ilość cukru jest wystarczająca, czy jeszcze dosłodzić
- Dodaję cynamon (podałam 2-3 łyżeczki, ale tak naprawdę, ilość cynamonu zależy od twoich upodobań), oraz 2-3 goździki
- Jeszcze bardziej zmniejszam ogień i mieszając drewnianą łyżką smażę jeszcze chwilę, by odparowała woda, a mus jabłkowy stał się gęsty. W tym momencie możesz też zdecydować, czy wolisz by kawałki jabłek były wyczuwalne, czy chcesz uzyskać gładką masę przypominającą dżem.
- Gorące jabłka wkładam do słoików pod samą przykrywkę. Zamykam i ustawiam do góry dnem, by się zawekowały. Tak przygotowane jabłka powinny wytrzymać 1-2 miesiące.
- Jeśli chcę jabłka przechowywać dłużej, poddaję je procesowi pasteryzacji
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Prażone jabłka – przymierzam się do nich od kilku lat… Drukuje Twój przepis i działam. Może w końcu się uda!
No i udało się ?;)
Uwielbiam takie jabłka, a mój mąż jeszcze bardziej, ale musi być dużo cynamonu 🙂
No ja też uwielbiam z cynamoenm. Im więcej, tym lepiej. Ale moje dzieciaki nie bardzo, więc cynamonuję delikatnie 😉
Takie jabłka są najlepsze, do szarlotki i do naleśników pierwsza klasa 🙂
I do gofrów;)
Jak tylko mam jabłka to robię, zimą bardzo wygodna to sprawa, zagniata się ciasto albo smaży naleśnika i farsz gotowy 😍
Dzisiaj zrobiłam, pysznie będzie zimą je wykorzystać 😉
Super! Bardzo się cieszę 🙂