Cynamonowe ślimaczki Marysi
Składniki:
Ciasto
- 250 g ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g pszennej mąki
- 50 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 80 g miękkiego masła
- 1 szczypta soli
- 1 jajko (do posmarowania)
- 2 łyżki mleka
Nadzienie
- 80 g roztopionego, przestudzonego masła
- 20 g cynamonu (sproszkowanego)
- 120 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Sposób wykonania:
Ciasto
- Z drożdży, cukru, i łyżeczki mąki i dwóch łyżek mleka przygotuj rozczyn, wymieszaj i zostaw, żeby chwilę popracował
- Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, wlej resztę mleka, jajko, żółtka, cukier wanilinowy i szczyptę soli- porządnie wymieszaj składniki i zacznij wyrabiać
- Po ok 5 minutach dodaj masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, powyrabiaj je jeszcze przez chwilę, a następnie podziel na 2 części
- Każdą część rozwałkuj na owal mniej więcej 20 na 30cm
- Placki posmaruj stopionym masłem, posyp równo cukrem, cynamonem i skórką pomarańczy
- Każdy placek zwiń po krótszym boku, a następnie ostrym nożem pokrój go w plastry o grubości ok 1cm
- Ułóż plastry na płasko, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i pozostaw jeszcze ok 30 minut do wyrośnięcia
- Nagrzej piekarnik do 180st
- Posmaruj ślimaczki jajkiem wymieszanym z mlekiem i piecz w temperaturze 180st przez ok 20 minut, lub do uzyskania złotego koloru
- Ślimaczki możesz polukrować, lub polać polewą z serka kremowego
Cynamonowe ślimaczki Marysi – przepis na Thermomix
- Do naczynia miksującego włóż pokruszone drożdże, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczkę mąki i cukier – ustaw 2 min/37st/obr.1
- Dodaj pozostałe składniki ciasta, wsypując na końcu sól. Ustaw 3 minuty/ wyrabianie ciasta (interwał)
- Przełóż ciasto do innego naczynia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- Naczynie umyj i osusz
- Do naczynia włóż masło, cukier trzcinowy, cynamon i otartą skórkę pomarańczy ustaw 50 st/37st/obroty 2
- Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 2 części
- Każdą część rozwałkuj na prostokąt/owal 20 na 30cm i zwiń po krótszym boku
- Ostrym nożem pokrój rulony na plastry ok 1cm grube
- Ułóż powstałe ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odległościach od siebie i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180st
- Posmaruj ślimaczki jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i piecz w temperaturze 180st, lub do uzyskania złotego koloru
- Po ostudzeniu możesz ślimaczki polukrować, lub polać polewą z serka typu Philadelphia – linki do przepisów na lukier i polewę są w przepisie tradycyjnym
Jeśli wykonasz przepis na: Cynamonowe ślimaczki Marysi, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255