Cynamonowe ślimaczki Marysi

Kasia Potargana
A+A-
Reset
ślimaczki cynamonowe przepis
Cynamonowe ślimaczki kuszą swoim cudnym aromatem, są puszyste i słodkie. Po prostu nie można się im oprzeć. Niektórzy mówią też na nie cynamonki. Jakby ich nie nazywać, są doskonała słodką przekąską na zimowy czas.
Ostatnio na moim blogu mnóstwo zdobycznych przepisów. Bardzo mnie to cieszy i jestem wdzięczna, że tyle osób podpowiada mi, co powinno się na blogu znaleźć i chce się dzielić swoimi przepisami. Tym razem przepis dostałam od Marysi, córki mojej przyjaciółki, którą traktuję jak własną chrześnicę. Marysia cukierniczo zdecydowanie poszła w mamę, która robi najlepsze ciasta na Świecie.
Ilość porcji: 24 sztuki
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 godziny
Czas gotowania: 20 godziny
Czas całkowity: 23 godziny
Mój przepis na:

Cynamonowe ślimaczki Marysi

Składniki:

Ciasto

  • 250 g ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g pszennej mąki
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie

  • 80 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 20 g cynamonu (sproszkowanego)
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Z drożdży, cukru, i łyżeczki mąki i dwóch łyżek mleka przygotuj rozczyn, wymieszaj i zostaw, żeby chwilę popracował
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, wlej resztę mleka, jajko, żółtka, cukier wanilinowy i szczyptę soli- porządnie wymieszaj składniki i zacznij wyrabiać
  • Po ok 5 minutach dodaj masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki
  • Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
  • Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, powyrabiaj je jeszcze przez chwilę, a następnie podziel na 2 części
  • Każdą część rozwałkuj na owal mniej więcej 20 na 30cm
  • Placki posmaruj stopionym masłem, posyp równo cukrem, cynamonem i skórką pomarańczy
  • Każdy placek zwiń po krótszym boku, a następnie ostrym nożem pokrój go w plastry o grubości ok 1cm
  • Ułóż plastry na płasko, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i pozostaw jeszcze ok 30 minut do wyrośnięcia
  • Nagrzej piekarnik do 180st
  • Posmaruj ślimaczki jajkiem wymieszanym z mlekiem i piecz w temperaturze 180st przez ok 20 minut, lub do uzyskania złotego koloru
  • Ślimaczki możesz polukrować, lub polać polewą z serka kremowego
    cynamonki

Cynamonowe ślimaczki Marysi – przepis na Thermomix

  1.  Do naczynia miksującego włóż pokruszone drożdże, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczkę mąki i cukier – ustaw 2 min/37st/obr.1
  2. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wsypując na końcu sól. Ustaw 3 minuty/ wyrabianie ciasta (interwał)
  3. Przełóż ciasto do innego naczynia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  4. Naczynie umyj i osusz
  5. Do naczynia włóż masło, cukier trzcinowy, cynamon i otartą skórkę pomarańczy ustaw 50 st/37st/obroty 2
  6. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 2 części
  7. Każdą część rozwałkuj na prostokąt/owal 20 na 30cm i zwiń po krótszym boku
  8. Ostrym nożem pokrój rulony na plastry ok 1cm grube
  9. Ułóż powstałe ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odległościach od siebie i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut
  10. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180st
  11. Posmaruj ślimaczki jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i piecz w temperaturze 180st, lub do uzyskania złotego koloru
  12. Po ostudzeniu możesz ślimaczki polukrować, lub polać polewą z serka typu Philadelphia – linki do przepisów na lukier i polewę są w przepisie tradycyjnym
Smacznego

Jeśli wykonasz przepis na: Cynamonowe ślimaczki Marysi, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także