Film z przepisem krok po kroku:
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
Gołąbki bez zawijania
- 1,7 łyżki soli
- 100 g ryżu
- 280 g białej kupsty bez "głąba"
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 20 g oleju
- 380 g mielonego mięsa wieprzowego, lub wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 1 łyżka majeranku suszonego (płaska)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżki kaszy manny (suchej)
Sos pomidorowy
- 1 duża cebula
- 20 g oleju
- 1000 g passaty pomidorowej
- 200 g wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2-1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 50 g śmietany 18%
Sposób wykonania:
Gołąbki bez zawijania
- Do naczynia miksującego wlej 1000 g wody, włóż koszyczek, odważ suchy, biały ryż. Gotuj 20 minut / Varoma / obroty 4
- Wyjmij koszyczek z ugotowanym ryżem, umyj i osusz naczynie miksujące
- Kapustę pokrój na kawałki ok 10 cm, włóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 20 sekund / obroty 4. Mieszaj w trakcie rozdrabniania kopystką
- Przełóż kapustę do innego naczynia
- W naczyniu miksującym rozdrobnij marchew i cebulę 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką ze ścianek
- Dodaj olej i kapustę. Duś 3 minuty / 120°C / obroty 1
- Dodaj mięso, ryż, jajka, pieprz, 3/4 łyżki soli, majeranek. Wymieszaj 30 sekund, / obroty 4 wsteczne. Mieszaj kopystką w trakcie
- Przełóż masę do miski, dodaj kaszę mannę i wymieszaj
- Z gotowej masy uformuj nieduże kotleciki i ułóż je na Varomie i wkładzie Varomy
Sos pomidorowy
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, rozdrobnij 5 sekund / obroty 5
- Dodaj olej. Podduś cebulkę 3 minuty / 120°C / obroty 1
- Dodaj passatę, cukier, sól, pieprz, liść laurowy, wodę. Nałóż Varomę i ustaw 40 minut / Varoma / obroty 1
- Zdejmij Varomę, dodaj śmietanę i zmiksuj sos 15 sekund / obroty stopniowo ustawiaj 5-9
- Gołąbki bez zawijania serwuj na ciepło polane sosem i z dodatkiem np. ugotowanych ziemniaków, lub makaronu, oraz surówki
Jeśli wykonasz przepis na: Gołąbki bez zawijania, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255