Kiedy pojawiają się kłopoty z trawieniem

Kiedy pojawiają się kłopoty z trawieniem, zastanawiasz się co może być ich przyczyną. Czy stres, szybkie życie, niedojadanie w ciągu dnia i wieczorne, zbyt obfite posiłki? Czy może zła jakość żywności i zaburzone proporcje pomiędzy spożywanymi grupami produktów? Najpewniej wszystkie czynniki naraz.

Nie musisz się jednak poddawać i skazywać się na życie w ciągłym dyskomforcie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, które pomogą Twojemu układowi trawiennemu spokojnie i prawidłowo funkcjonować:

Spożywaj posiłki regularnie

Najlepiej 5 razy dziennie. Za to w małych ilościach. Mniej obciążasz w ten sposób organizm.

Jedz powoli,

dokładnie przeżuwając i ciesząc się każdym kęsem. Nie spiesz się i nie myśl o sprawach do załatwienia, czy kłopotach.

Pij dużo wody

Woda wspomaga procesy trawienne. Zapełnia też nieco żołądek, przez co łaknienie będzie mniejsze.

Dbaj o jakość i urodę posiłków

Niech posiłki będą urozmaicone i kolorowe. Ważne by dostarczyć organizmowi szeroką skalę różnych niezbędnych składników.

Unikaj ciężkostrawnych potraw

szczególnie tych smażonych w głębokim tłuszczu.

Korzystaj z naturalnych produktów wspomagających trawienie

Przyroda bowiem dostarcza nam całego mnóstwa ziół, które wspierają pracę układu trawiennego. Należą do nich:

  • Owoce kopru włoskiego – wykorzystywane jako lekarstwo na kłopoty z trawieniem już przez starożytnych Rzymian, czy Egipcjan. A i nasza medycyna ludowa docenia jego pomocne działanie w wydalaniu.
  • Nasiona ostropestu – przyczyniające się do zwiększonej produkcji żółci, produkowanej przez wątrobę, przez co ułatwiają trawienie tłuszczów.
  • Kurkuma – także wspomagająca wątrobę. Doskonale znana i używana szczególnie w krajach Dalekiego Wschodu, właśnie dla swoich właściwości zdrowotnych, a nie tylko smakowych.

Doskonałe połączenie tych składników znalazłam w Miksturze Olei Travico

Mikstura Olei Travico, to pyszna mieszanka 3 olejów tłoczonych na zimno i nierafinowanych: z rzepaku, ostropestu i ze słonecznika, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i 9 z dodatkiem kurkumy, nasion ostropestu, oraz owocu kopru włoskiego.

Możesz ją zażywać jak syrop (z łyżki), albo wykorzystać do wielu potraw przyrządzanych na zimno. Miksturę Travico dodaję do twarożku, ziemniaków i kaszy, natomiast najczęściej wykorzystuję ją do sałatek. Moja dzisiejsza inspiracja kulinarna to kolorowa sałatka z nasionami słonecznika i Miksturą Olei Travico:

Kolorowa sałatka z nasionami słonecznika

Sałatka z ziarnami słonecznika

Składniki:

  • pół główki sałaty masłowej
  • nieduży ogórek
  • 1/4 cebuli
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 pomidor żółty
  • 3 łyżeczki Mikstury Olei Travico
  • ocet balsamiczny
  • duża garść łuskanych nasion słonecznika
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  • upraż ziarna słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni, aż zrobią się lekko brązowe
  • liście sałaty opłucz, odsącz i porwij na mniejsze części, a następnie wrzuć do miski
  • ogórka obierz, pokrój w grube półplasterki i dodaj do sałaty
  • pomidory umyj, pokrój w grube półplasterki i dorzuć do pozostałych składników
  • cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do sałatki, a następnie delikatnie wymieszaj składniki
  • w kubeczku wymieszaj Miksturę Oli Travico, ocet balsamiczny, sól, cukier i polej nią sałatkę.
  • Na koniec posyp sałatkę ziarnami słonecznika

Taka sałatka to samo zdrowie, a przy okazji, dobry sposób na zastosowanie Mikstury, która spożywana regularnie, znacznie poprawi Twoje trawienie. A dla mnie jest zwyczajnie bardzo smaczna. Nie potrzebuję zbyt wielu przypraw, by doprawić sałatkę, jak widzisz.

Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić Miksturę, polecam Ci sklep na stronie https://www.propharma24.pl. Ja tam właśnie robiłam zakupy.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o