Kiedy pojawiają się kłopoty z trawieniem, zastanawiasz się co może być ich przyczyną. Czy stres, szybkie życie, niedojadanie w ciągu dnia i wieczorne, zbyt obfite posiłki? Czy może zła jakość żywności i zaburzone proporcje pomiędzy spożywanymi grupami produktów? Najpewniej wszystkie czynniki naraz.
Nie musisz się jednak poddawać i skazywać się na życie w ciągłym dyskomforcie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, które pomogą Twojemu układowi trawiennemu spokojnie i prawidłowo funkcjonować:
Spożywaj posiłki regularnie
Najlepiej 5 razy dziennie. Za to w małych ilościach. Mniej obciążasz w ten sposób organizm.
Jedz powoli,
dokładnie przeżuwając i ciesząc się każdym kęsem. Nie spiesz się i nie myśl o sprawach do załatwienia, czy kłopotach.
Pij dużo wody
Woda wspomaga procesy trawienne. Zapełnia też nieco żołądek, przez co łaknienie będzie mniejsze.
Dbaj o jakość i urodę posiłków
Niech posiłki będą urozmaicone i kolorowe. Ważne by dostarczyć organizmowi szeroką skalę różnych niezbędnych składników.
Unikaj ciężkostrawnych potraw
szczególnie tych smażonych w głębokim tłuszczu.
Korzystaj z naturalnych produktów wspomagających trawienie
Przyroda bowiem dostarcza nam całego mnóstwa ziół, które wspierają pracę układu trawiennego. Należą do nich:
- Owoce kopru włoskiego – wykorzystywane jako lekarstwo na kłopoty z trawieniem już przez starożytnych Rzymian, czy Egipcjan. A i nasza medycyna ludowa docenia jego pomocne działanie w wydalaniu.
- Nasiona ostropestu – przyczyniające się do zwiększonej produkcji żółci, produkowanej przez wątrobę, przez co ułatwiają trawienie tłuszczów.
- Kurkuma – także wspomagająca wątrobę. Doskonale znana i używana szczególnie w krajach Dalekiego Wschodu, właśnie dla swoich właściwości zdrowotnych, a nie tylko smakowych.
Doskonałe połączenie tych składników znalazłam w Miksturze Olei Travico
Mikstura Olei Travico, to pyszna mieszanka 3 olejów tłoczonych na zimno i nierafinowanych: z rzepaku, ostropestu i ze słonecznika, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i 9 z dodatkiem kurkumy, nasion ostropestu, oraz owocu kopru włoskiego.
Możesz ją zażywać jak syrop (z łyżki), albo wykorzystać do wielu potraw przyrządzanych na zimno. Miksturę Travico dodaję do twarożku, ziemniaków i kaszy, natomiast najczęściej wykorzystuję ją do sałatek. Moja dzisiejsza inspiracja kulinarna to kolorowa sałatka z nasionami słonecznika i Miksturą Olei Travico:
Kolorowa sałatka z nasionami słonecznika
Składniki:
- pół główki sałaty masłowej
- nieduży ogórek
- 1/4 cebuli
- 1 pomidor czerwony
- 1 pomidor żółty
- 3 łyżeczki Mikstury Olei Travico
- ocet balsamiczny
- duża garść łuskanych nasion słonecznika
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie:
- upraż ziarna słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni, aż zrobią się lekko brązowe
- liście sałaty opłucz, odsącz i porwij na mniejsze części, a następnie wrzuć do miski
- ogórka obierz, pokrój w grube półplasterki i dodaj do sałaty
- pomidory umyj, pokrój w grube półplasterki i dorzuć do pozostałych składników
- cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do sałatki, a następnie delikatnie wymieszaj składniki
- w kubeczku wymieszaj Miksturę Oli Travico, ocet balsamiczny, sól, cukier i polej nią sałatkę.
- Na koniec posyp sałatkę ziarnami słonecznika
Taka sałatka to samo zdrowie, a przy okazji, dobry sposób na zastosowanie Mikstury, która spożywana regularnie, znacznie poprawi Twoje trawienie. A dla mnie jest zwyczajnie bardzo smaczna. Nie potrzebuję zbyt wielu przypraw, by doprawić sałatkę, jak widzisz.
Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić Miksturę, polecam Ci sklep na stronie https://www.propharma24.pl. Ja tam właśnie robiłam zakupy.