Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (+ pół szklanki do podsypywania)
- 2 jajka
- 50 g śmietany 18%
- 80 g mleka
- 120 g roztopionego masła
- 70 g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
- 30 g świeżych drożdży
- 250 g marmolady, lub powideł, lub twardych konfitur, lub Nutelli
- 1 jajko (do posmarowania rogalików)
- 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- W małej misce, lub dużym kubku zrób rozczyn z drożdży, 50 g mąki, ciepłego mleka i 20g cukru odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia
- Roztop masło i pozostaw do przestygnięcia
- Przelej rozczyn do dużej miski, przesiej do niej mąkę, dodaj śmietanę, jajka, pozostały cukier, oraz masło. Połącz składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
- Uformuj z ciasta kulę i oprósz ją mąką
- Umieść kulę w woreczku foliowym 2-3 razy większym od kuli i dobrze zawiąż
- Włóż ciasto w woreczku do garnka z zimną wodą tak, by woda zakrywała ciasto,
- Pozostaw do momentu wypłynięcia i wyrośnięcia (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość) u nas trwało to ok 2 godzin
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 4 części
- Rozgrzej piekarnik do 180st
- Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy 28-30c,m
- Podziel każdy placek na 8 trójkątów
- Na każdy trójkąt po szerszej stronie nałóż 1/2 łyżeczki nadzienia
- Zwijaj rogaliki zaczynając od szerszego końca, posmaruj skłóconym jajkiem za pomocą pędzelka
- Układaj rogalili w dość dużych odtępach od siebie, na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz rogaliki w temp 180 st przez ok 15minut, lub do uzyskania złotego koloru
- Wyjmij upieczone rogaliki z pieca, pozostaw do ostygnięcia
- Wystudzone rogaliki możesz posypać przez sitko cukrem pudrem, lub polukrować
Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta – przepis na Thermomix
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże i cukier ustaw 2minuty/37 stopni/ obroty 1
- Dodaj śmietanę, jajka, mąkę, cukier wanilinowy. Ustaw 3 minuty/tryb wyrabiania ciasta (interwał) – jeśli ciasto będzie klejące, dodaj 2 łyżki mąki i ustaw jeszcze 1 minutę/ wyrabianie ciasta
- Włóż ciasto do foliowego woreczka ok 2-3 razy większego od ciasta, zawiąż dobrze i włóż do garnka z zimną wodą, tak, aby ciasto było poniżej lustra wody – pozostaw do wypłynięcia i wyrośnięcia ciasta – ciasto powinno wypełnić większość woreczka
- Wyjmij ciasto z woreczka na oprószony mąką blat i podziel na 4 części
- Nagrzej piekarnik do 180st
- Każdą z części rozwałkuj na placek 28-30cm i podziel na 8 trojkątów
- Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż pół łyżeczki nadzienia i zwiń w rogalik zaczynając od szerszego końca
- Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj rogaliki rozkłóconym jajkiem i wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę w dość dużych odstępach
- Piecz ok 15 minut, lub do uzyskania złotego koloru
- Gotowe rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia
- Wystudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem
Jeśli wykonasz przepis na: Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255