• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta

Kasia Potargana 4 lutego 2022
Kasia Potargana 4 lutego 2022
A+A-
Reset
rogaliki z zatapianego ciasta
2,4K
Pływające rogaliki z zatapianego ciasta poznałam u mojej koleżanki Agi, gdy robiłam u niej prezentację Thermomixa. Przed prezentacją napisała do mnie " Kasia, a my możemy takie ciasto zrobić, co się zatapia w zimnej wodzie, wypływa, a potem z niego rogaliki się robi? Tylko ukręcimy ciasto, co?"
Czy możemy?! Pewnie! Uwielbiam wyzwania, a takie dziwne ciasto, co się zatapia i wypływa, brzmiało interesująco!
I zrobiłyśmy. I to jest fajne na tych moich prezentacjach, że czasem nowych ludzi poznaję, a czasem nowe przepisy. I nigdy nie wiem do końca, jak ta prezentacja przebiegnie. A ja lubię poznawać. Ludzi lubię poznawać i przepisy lubię poznawać. Kocham niespodzianki, przygody i nowe doświadczenia. Myślę, że dzięki temu nigdy się nie zestarzeję.
Rogaliki wychodzą bardzo delikatne i kruche na zewnątrz z mięciutkim środkiem. Pysznie smakują i są świeżutkie także następnego dnia.
Tradycyjnie podam przepis w wersji Thermomixowej i "analogowej" W kwestii przepisu "analogowego" polegam na pamięci Agnieszki, która mi powiedziała, jak bez TM zrobić rogaliki. Czasy podaję dla tradycyjnego przygotowania rogalików. Z Thermomix jest oczywiście szybciej.
Ilość porcji: 30 sztuk
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina godz. 30 min. min.
Czas gotowania: 15 min. min.
3 godziny godz.
Czas całkowity: 4 godziny godz. 45 min. min.
Mój przepis na:

Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (+ pół szklanki do podsypywania)
  • 2 jajka
  • 50 g śmietany 18%
  • 80 g mleka
  • 120 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 g marmolady, lub powideł, lub twardych konfitur, lub Nutelli
  • 1 jajko (do posmarowania rogalików)
  • 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sposób wykonania:

  • W małej misce, lub dużym kubku zrób rozczyn z drożdży, 50 g mąki, ciepłego mleka i 20g cukru odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia
  • Roztop masło i pozostaw do przestygnięcia
  • Przelej rozczyn do dużej miski, przesiej do niej mąkę, dodaj śmietanę, jajka, pozostały cukier, oraz masło. Połącz składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
  • Uformuj z ciasta kulę i oprósz ją mąką
  • Umieść kulę w woreczku foliowym 2-3 razy większym od kuli i dobrze zawiąż
  • Włóż ciasto w woreczku do garnka z zimną wodą tak, by woda zakrywała ciasto,
  • Pozostaw do momentu wypłynięcia i wyrośnięcia (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość) u nas trwało to ok 2 godzin
    ciasto zatapiane
  • Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 4 części
  • Rozgrzej piekarnik do 180st
  • Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy 28-30c,m
  • Podziel każdy placek na 8 trójkątów
  • Na każdy trójkąt po szerszej stronie nałóż 1/2 łyżeczki nadzienia
  • Zwijaj rogaliki zaczynając od szerszego końca, posmaruj skłóconym jajkiem za pomocą pędzelka
  • Układaj rogalili w dość dużych odtępach od siebie, na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
    rogaliki z zatapianego ciasta thermomix
  • Piecz rogaliki w temp 180 st przez ok 15minut, lub do uzyskania złotego koloru
  • Wyjmij upieczone rogaliki z pieca, pozostaw do ostygnięcia
  • Wystudzone rogaliki możesz posypać przez sitko cukrem pudrem, lub polukrować
    rogaliki zatapiane

Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta – przepis na Thermomix

  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże i cukier ustaw 2minuty/37 stopni/ obroty 1
  • Dodaj śmietanę, jajka, mąkę, cukier wanilinowy. Ustaw 3 minuty/tryb wyrabiania ciasta (interwał) – jeśli ciasto będzie klejące, dodaj 2 łyżki mąki i ustaw jeszcze 1 minutę/ wyrabianie ciasta
  • Włóż ciasto do foliowego woreczka ok 2-3 razy większego od ciasta, zawiąż dobrze i włóż do garnka z zimną wodą, tak, aby ciasto było poniżej lustra wody – pozostaw do wypłynięcia i wyrośnięcia ciasta – ciasto powinno wypełnić większość woreczka
  • Wyjmij ciasto z woreczka na oprószony mąką blat i podziel na 4 części
  • Nagrzej piekarnik do 180st
  • Każdą z części rozwałkuj na placek 28-30cm i podziel na 8 trojkątów
  • Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż pół łyżeczki nadzienia i zwiń w rogalik zaczynając od szerszego końca
  • Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj rogaliki rozkłóconym jajkiem i wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę w dość dużych odstępach
  • Piecz ok 15 minut, lub do uzyskania złotego koloru
  • Gotowe rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia
  • Wystudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem

Jeśli wykonasz przepis na: Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!

W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!

Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • A może by tak na Chalkidiki?

  • Jak nie zwariować przed zakończeniem roku szkolnego?

  • Czy pies może jechać z Tobą na kajaki, rower, camping?

  • Tagliatelle z zielonymi szparagami i boczkiem w kremowym sosie

  • Planujemy pierwszą rodzinną podróż rowerową – jak się do niej przygotować?

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz