Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta

Kasia Potargana
A+A-
Reset
rogaliki z zatapianego ciasta
Pływające rogaliki z zatapianego ciasta poznałam u mojej koleżanki Agi, gdy robiłam u niej prezentację Thermomixa. Przed prezentacją napisała do mnie " Kasia, a my możemy takie ciasto zrobić, co się zatapia w zimnej wodzie, wypływa, a potem z niego rogaliki się robi? Tylko ukręcimy ciasto, co?"
Czy możemy?! Pewnie! Uwielbiam wyzwania, a takie dziwne ciasto, co się zatapia i wypływa, brzmiało interesująco!
I zrobiłyśmy. I to jest fajne na tych moich prezentacjach, że czasem nowych ludzi poznaję, a czasem nowe przepisy. I nigdy nie wiem do końca, jak ta prezentacja przebiegnie. A ja lubię poznawać. Ludzi lubię poznawać i przepisy lubię poznawać. Kocham niespodzianki, przygody i nowe doświadczenia. Myślę, że dzięki temu nigdy się nie zestarzeję.
Rogaliki wychodzą bardzo delikatne i kruche na zewnątrz z mięciutkim środkiem. Pysznie smakują i są świeżutkie także następnego dnia.
Tradycyjnie podam przepis w wersji Thermomixowej i "analogowej" W kwestii przepisu "analogowego" polegam na pamięci Agnieszki, która mi powiedziała, jak bez TM zrobić rogaliki. Czasy podaję dla tradycyjnego przygotowania rogalików. Z Thermomix jest oczywiście szybciej.
Ilość porcji: 30 sztuk
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
3 godziny
Czas całkowity: 4 godziny 45 min.
Mój przepis na:

Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (+ pół szklanki do podsypywania)
  • 2 jajka
  • 50 g śmietany 18%
  • 80 g mleka
  • 120 g roztopionego masła
  • 70 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 g marmolady, lub powideł, lub twardych konfitur, lub Nutelli
  • 1 jajko (do posmarowania rogalików)
  • 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • W małej misce, lub dużym kubku zrób rozczyn z drożdży, 50 g mąki, ciepłego mleka i 20g cukru odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia
  • Roztop masło i pozostaw do przestygnięcia
  • Przelej rozczyn do dużej miski, przesiej do niej mąkę, dodaj śmietanę, jajka, pozostały cukier, oraz masło. Połącz składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
  • Uformuj z ciasta kulę i oprósz ją mąką
  • Umieść kulę w woreczku foliowym 2-3 razy większym od kuli i dobrze zawiąż
  • Włóż ciasto w woreczku do garnka z zimną wodą tak, by woda zakrywała ciasto,
  • Pozostaw do momentu wypłynięcia i wyrośnięcia (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość) u nas trwało to ok 2 godzin
    ciasto zatapiane
  • Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i podziel na 4 części
  • Rozgrzej piekarnik do 180st
  • Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy 28-30c,m
  • Podziel każdy placek na 8 trójkątów
  • Na każdy trójkąt po szerszej stronie nałóż 1/2 łyżeczki nadzienia
  • Zwijaj rogaliki zaczynając od szerszego końca, posmaruj skłóconym jajkiem za pomocą pędzelka
  • Układaj rogalili w dość dużych odtępach od siebie, na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
    rogaliki z zatapianego ciasta thermomix
  • Piecz rogaliki w temp 180 st przez ok 15minut, lub do uzyskania złotego koloru
  • Wyjmij upieczone rogaliki z pieca, pozostaw do ostygnięcia
  • Wystudzone rogaliki możesz posypać przez sitko cukrem pudrem, lub polukrować
    rogaliki zatapiane

Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta – przepis na Thermomix

  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże i cukier ustaw 2minuty/37 stopni/ obroty 1
  • Dodaj śmietanę, jajka, mąkę, cukier wanilinowy. Ustaw 3 minuty/tryb wyrabiania ciasta (interwał) – jeśli ciasto będzie klejące, dodaj 2 łyżki mąki i ustaw jeszcze 1 minutę/ wyrabianie ciasta
  • Włóż ciasto do foliowego woreczka ok 2-3 razy większego od ciasta, zawiąż dobrze i włóż do garnka z zimną wodą, tak, aby ciasto było poniżej lustra wody – pozostaw do wypłynięcia i wyrośnięcia ciasta – ciasto powinno wypełnić większość woreczka
  • Wyjmij ciasto z woreczka na oprószony mąką blat i podziel na 4 części
  • Nagrzej piekarnik do 180st
  • Każdą z części rozwałkuj na placek 28-30cm i podziel na 8 trojkątów
  • Na szerszy koniec każdego trójkąta nałóż pół łyżeczki nadzienia i zwiń w rogalik zaczynając od szerszego końca
  • Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj rogaliki rozkłóconym jajkiem i wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę w dość dużych odstępach
  • Piecz ok 15 minut, lub do uzyskania złotego koloru
  • Gotowe rogaliki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia
  • Wystudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem

Jeśli wykonasz przepis na: Nadziewane, pływające rogaliki drożdżowe z zatapianego ciasta, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także