Z jakimi owocami kojarzy nam się lato? Oczywiście ze słodkimi truskawkami! W upalne dni często mamy ochotę na orzeźwiające potrawy. Z truskawek można przygotować wiele przepisów – rozmaite dania obiadowe i pyszne orzeźwiające desery. Zainspiruj się naszymi propozycjami!
Sorbet truskawkowy
Latem bardzo chętnie zajadamy się orzeźwiającymi lodami. Mamy do wyboru mnóstwo smaków! Jednak tym razem zamiast tradycyjnych lodów na bazie śmietany przygotujemy pyszny i orzeźwiający sorbet truskawkowy. Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy odrobina cierpliwości, by cieszyć się znakomitym deserem. Jak przygotować idealny sorbet? Zagotuj jedną szklankę wody z jedną szklanką cukru, cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj 1 kg truskawek, dokładnie umyj i usuń szypułki. Owoce połącz z ostudzonym syropem, przełóż do miseczki i wstaw do zamrażalnika.
Sorbet powinien się mrozić około 6 godzin, jednak w tym czasie należy pamiętać, aby co dwie godziny przemieszać masę truskawkową. Tym sposobem bez problemu nałożymy sorbet do salaterki za pomocą łyżki do lodów. Aby uzyskać jeszcze bardziej orzeźwiający smak i zapach, deser można udekorować listkiem mięty lub melisy. Sorbety owocowe najlepiej smakują podane z lemoniadą cytrynową lub mrożoną herbatą czy kawą. Deser można serwować z klasycznych waflowych rożkach, pamiętając przy tym, by masa pozostała mocno ścięta. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby popuścić wodze fantazji i zaskoczyć gości czymś bardziej kreatywnym. Sorbety można podawać praktycznie w każdym naczyniu, które znajduje się w kuchni. Może to być płaski talerz ozdobiony płynną czekoladą, kieliszek lub ozdobna szklanka. Warto stworzyć piękną kompozycję – w końcu jemy również oczami!
Knedle z truskawkami
Knedle to pyszne danie na ciepło, które często kojarzy nam się z dzieciństwem. Warto je przygotować i przywołać smak wspomnień. Nasi bliscy z pewnością będą zadowoleni! Przepis na knedle z truskawkami wbrew pozorom nie jest pracochłonny i trudny w przygotowaniu. Należy jednak trzymać się kilku zasad, dzięki którym ciasto będzie delikatne i miękkie. Przede wszystkim masa ziemniaczana powinna być jednolita i gładka. Dzielimy ją na porcje, wkładamy truskawki, a następnie dokładnie zlepiany. Ciasto na knedle powinno być stosunkowo cienkie, ale jednocześnie nie może się rozpadać. Bardzo ważny jest sposób gotowania knedli. Należy je wrzucić do po solonego wrzątku, zmniejszyć ogień i poczekać, aż wypłyną. Od tego czasu powinno się je gotować przez około 5 minut. Aby knedle nie pozlepiały się ze sobą, należy przygotować duży garnek. Jeżeli ciasto wyjdzie bardzo delikatne, trzeba pojedynczo i ostrożnie wyjmować każdą kulkę.
Z czym najlepiej smakują knedle? Najczęściej podajemy je polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Proponujemy także słodki Cukier wanilinowy WINIARY. Alternatywą jest śmietana z cukrem pudrem, masło z cynamonem, bułka tarta lub owocowy mus np. z sezonowych truskawek. To znakomite danie obiadowe lub pomysł na sycącą kolację. Smacznego!