Knedle ze śliwkami
Składniki:
- 1/2 kg śliwek (np węgierek)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 kg ziemniaków
- 300 – 400 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj ugotuj, pozostaw do wystygnięcia, następnie przeciśnij przez praskę, lub zmiel
- Śliwki opłucz, przekrój na pół, usuń pestki, posyp cynamonem i cukrem – wymieszaj, aby cukier i cynamon dobrze oblepiły śliwki
- Wstaw w dość dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju, aby się zagotowała
- Oprósz stolnicę mąką, rób tak dość często w trakcie pracy, żeby ciasto się przyklejało do stolnicy
- Wyłóż ziemniaki na stolnicę, wysyp na nie 300 g mąki pszennej i całą mąkę ziemniaczaną
- W powstałym kopczyku zrób dołek, a następnie wbij do niego jajko
- Szybko zagnieć ciasto – jeśli jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Czas ma tutaj kluczowe znaczenie. Jeśli będziesz zbyt długo zagniatać ciasto, zawsze będzie ono mokre i rzadkie, wymagając wciąż nowych dostaw mąki, a efekt dodawania mąki będzie taki, że gotowe kluski będą bardzo twarde. Jeśli więc składniki się połączą i ciasto będzie tworzyło całość, od razu przystąp do kolejnego etapu.
- Odkrój 1/4 ciasta i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm
- Wycinaj szklanką kółka.
- Na każdym kółku połóż połówkę śliwki i zaklej brzegi di środka i uformuj kulkę.Bardzo ważne, by sok ze śliwki i cukier nie dostały się w miejsca sklejenia. Ciasto nie sklei się dobrze i sok wypłynie z kluski w czasie gotowania
- Knedle wkładaj do wrzącej wody partiami tak, jak będziesz je przygotowywać z kolejnych fragmentów ciasta.
- Knedle powinny po krótkim czasie od wrzucenia do garnka, wypłynąć. Jeśli tak się nie stanie, delikatnie je przemieszaj łyżką.
- Po wypłynięciu knedli na powierzchnię wody pogotuj je jeszcze ok 5 minut
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Robiłam z 2 tyg. temu, tylko u nas chłopaki mają trochę długie zęby 😉 ale ja zjadłam ze smakiem, pysznie Ci wyszły 🙂 takie przypadkowe dania zawsze są najlepsze 🙂
No ja właśnie też myślałam, że moi nie będą chcieli jeść, a zniknęły w 3 minuty 🙂
Pychota, patrząc na zdjęcie aż mam ochotę takie zjeść 🙂
Bardzo, bardzo mi miło 🙂
Mniam! Świetny pomysł na sobotni obiad. Koniecznie muszę przygotować!
Będzie mi bardzo miło 🙂
Knedle ze śliwkami ostatni raz jadłam…nie pamiętam.
U mojej Mamy, zawsze robiła. Uwielbiam śliwki, a w sklepach i na targowiskach zatrzęsienie, sezon w pełni.
Przepis doskonały, pora sobie przypomnieć i zrobić 🙂
Pozdrawiam !