Knedle ze śliwkami
Składniki:
- 1/2 kg śliwek (np węgierek)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 kg ziemniaków
- 300 – 400 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj ugotuj, pozostaw do wystygnięcia, następnie przeciśnij przez praskę, lub zmiel
- Śliwki opłucz, przekrój na pół, usuń pestki, posyp cynamonem i cukrem – wymieszaj, aby cukier i cynamon dobrze oblepiły śliwki
- Wstaw w dość dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju, aby się zagotowała
- Oprósz stolnicę mąką, rób tak dość często w trakcie pracy, żeby ciasto się przyklejało do stolnicy
- Wyłóż ziemniaki na stolnicę, wysyp na nie 300 g mąki pszennej i całą mąkę ziemniaczaną
- W powstałym kopczyku zrób dołek, a następnie wbij do niego jajko
- Szybko zagnieć ciasto – jeśli jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Czas ma tutaj kluczowe znaczenie. Jeśli będziesz zbyt długo zagniatać ciasto, zawsze będzie ono mokre i rzadkie, wymagając wciąż nowych dostaw mąki, a efekt dodawania mąki będzie taki, że gotowe kluski będą bardzo twarde. Jeśli więc składniki się połączą i ciasto będzie tworzyło całość, od razu przystąp do kolejnego etapu.
- Odkrój 1/4 ciasta i rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm
- Wycinaj szklanką kółka.
- Na każdym kółku połóż połówkę śliwki i zaklej brzegi di środka i uformuj kulkę.Bardzo ważne, by sok ze śliwki i cukier nie dostały się w miejsca sklejenia. Ciasto nie sklei się dobrze i sok wypłynie z kluski w czasie gotowania
- Knedle wkładaj do wrzącej wody partiami tak, jak będziesz je przygotowywać z kolejnych fragmentów ciasta.
- Knedle powinny po krótkim czasie od wrzucenia do garnka, wypłynąć. Jeśli tak się nie stanie, delikatnie je przemieszaj łyżką.
- Po wypłynięciu knedli na powierzchnię wody pogotuj je jeszcze ok 5 minut
Jeśli wykonasz przepis na: Knedle ze śliwkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255