Chleb portugalski pao de agua opanował internet. Każdy, kto posiada Thermomix, chce go spróbować. Spróbowałam i ja. Rzeczywiście jest fantastyczny! Pięknie rośnie, w środku jest mięciutki i puszysty, a chrupiąca skórka to po prostu marzenie. Chlebek wychodzi jak staropolski, pieczony w chlebowym piecu. Jednak ma jedną wadę: szybko znika. Pierwszy chleb zjedliśmy tego samego dnia, w którym go upiekłam… Przepis znalazłam na Przepisownia.pl. Nawet niejeden. Jednakże w trakcie pieczenia zauważyłam, że warto wprowadzić małe zmiany. Stąd mój dzisiejszy wpis z przepisem uzupełnionym właśnie o moje doświadczenia. Podaję przepis na Thermomix, bo tak przygotowuję ten chleb. W Thermomix robi się go mega szybko. Ale bez Thermomix, przy odrobinie wysiłku i porządnym wyrobieniu ciasta też powinien się udać.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Mój przepis na:Chleb portugalski
Składniki:
- 720 g mąki pszennej (typu 450-650 )
- 550 g wody
- 15 g świeżych drożdży (7-8 g suchych)
- 12-15 g soli
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej 550g wody i wsyp 720g mąki, ustaw 20 sekund, obroty 6. Odstaw na 40 minut
- Dodaj 15g drożdży i 12 g soli, ustaw 6 minut, tryb wyrabiania ciasta; pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości
- Rozgrzej piekarnik do 250 st C
- Wyłóż ciasto na obsypaną mąką blat (lub bezpośrednio na blaszkę oprószoną mąką), sam bochenek też oprósz mąką
- Naciągnij lekko ciasto nakładając je na siebie na wysokości 2/3 bochenka,
- Boki podłóż pod bochenek,
- Natnij górę ostrym nożem 2-3 razy.
- Jeśli robiłaś na blacie, przełóż chleb na blaszkę wyłożoną papierem, jeśli nie – pozostaw chleb na blaszce
- Na dno piekarnika wylej kubek wody i wstaw blaszkę z chlebem na najniższy poziom piekarnika
- Piecz w temperaturze 250st przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 230st. Po 20 minutach sprawdź, czy chleb jest już gotowy. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia. Jeśli tak, wyłącz piekarnik.
- Wyjmij chleb z piekarnika, przełóż na kratkę i pozostaw do przestudzenia
W oryginalnym przepisie występuje mąka pszenna. Jeśli chcesz, aby chleb był trochę „ostrzejszy” w smaku zamień 1/3 mąki pszennej na mąkę żytnią. Chleb będzie nieco ciemniejszy, bardziej wyrazisty w smaku, ale mniej puszysty (choć i tak pięknie wyrośnie).
Chleby piekę dwa na raz, jednym pieczeniem i zużyciem energii piekarnika. Akurat dwa się mieszczą na blaszce.


GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Ten chlebek wygląda rewelacyjnie 🙂
Dziękuję Madziu. Super jest. Bardzo Ci polecam. Ty na pewno zrobisz ładniejszy, niż ja, więc w ogóle będzie fantastyczny!
Aż ślinka cieknie, chlebek wygląda naprawdę kusząco. Thermomix-a niestety nie posiadam ale może sobie poradzę, mam ochotę w końcu zrobić własny chlebek <3
Myślę, że troszkę więcej się pomęczysz, ale dasz radę. A brak Thermomixa można nadrobić. Polecam swoje usługi 😉
Ja jeszcze nie próbowałam – muszę nadrobić koniecznie.
Serdecznie Ci polecam. Ten chleb jest zdecydowanie najłatwiejszy i najbardziej efektowny, z tych które robiłam.
mniam wyglada pysznie
I jest pyszny. Spróbuj 🙂
Robię po raz drugi jest pyszny
O wow! Super! Dziękuję, że do mnie napisałaś 🙂
Cuuudoownosci! Przepis prosty i działa 😊
Chlebek jak marzenie!
Dziękuję Gosiu, że napisałaś do mnie. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał 🙂 Pozdrawiam Cię serdeczenie
Dzisiaj zamierzam go upiec podzielę się wrażeniami po zjedzeniu kromki chleba 😊
Czekam na twoją opinię w takim razie 🙂
Dwa razy już go robiłam z oryginalnego przepisu Thermo i niestety dwa razy nie wyrósł i wyszedł zakalec. Używałam suchych drożdży.
Dzisiaj robię trzecie i ostatnie podejście ze świeżymi drożdżami.Trzymajcie kciuki
Tym razem wyszedł super. Czyli była to wina drożdży.
Brawo! Ale tak myślałam, że się uda. Ten chleb zawsze wchodzi 😉 Ściskam
Myślę, że kciuki niepotrzebne 😉
Chleb jest przepyszny . Jeszcze takiego dobrego nie upiekłam i nie jadłam.
Baaaaardzo się cieszę! Ja teżgo uwielbiam i piekę co tydzień 🙂
Czy pieczenie odbywa się w funkcji góra dół czy termoobieg ?
Bez termoobiegu. Góra dół 🙂
Czy misa TM mieści 2 porcje na raz? Pozdrawiam
Dziękuję, że pytasz 🙂 Niestety nie mieści. Trzeba robić na dwa razy. Ja mam tę super sytuację, że posiadam dwa naczynia miksujące, więc tylko je przestawiam. Z jednym, trzeba po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski. Może troszkę więcej zachodu, ale jednym pieczeniem mamy dwa chleby, więc i tak się opłaca 🙂 Jeden u mnie znika w ciągu doby, jedzony jako przysmak. Dopiero drugi spełnia rolę chleba hi hi
Chlebek bardzo fajny , ja zajmuję się wypiekiem chleba już jakieś 7 lat i powiem wam że trochę przeksztalcilam ten przepis , włączyłam składanie co 30 minut podczas wyrostu i nieco zwiększyłam procent hydracyjny tego ciasta żeby jeszcze bardziej się lało , dodałam godzinę do wyrostu po rozciąganiu i składaniu na „mokrym stole ” naciągnęłam go w ładny bochenek nacielam i wrzuciłam do pieca nagrzanego do 250 z parą ale piekę go pod metalowa miska przez 25 minut przed przykryciem go micha spryskalam go obficie zimną wodą żeby skóra po upieczeniu zrobiła się lśniąca i chrupiąca. . mam nadzieję że… Czytaj więcej »
O kurcze! Ale dałaś czadu! Jestem pod wrażeniem. Muszę wypróbować twój przepis. Czy możesz mi podrzucić zdjęcia na maila? Chętnie je wrzucę do przepisu z dopiskiem, że to twoje i, że robiłaś tak, jak opisałaś 🙂 Dziękuję Ci za ten komentarz!