Chleb portugalski

Kasia Potargana
34 komentarze
przepis na chleb portugalski
Chleb portugalski pao de agua opanował internet. Każdy, kto posiada Thermomix, chce go spróbować. Spróbowałam i ja. Rzeczywiście jest fantastyczny! Pięknie rośnie, w środku jest mięciutki i puszysty, a chrupiąca skórka to po prostu marzenie. Chlebek wychodzi jak staropolski, pieczony w chlebowym piecu. Jednak ma jedną wadę: szybko znika. Pierwszy chleb zjedliśmy tego samego dnia, w którym go upiekłam…
Przepis znalazłam na Przepisownia.pl. Nawet niejeden. Jednakże w trakcie pieczenia zauważyłam, że warto wprowadzić małe zmiany. Stąd mój dzisiejszy wpis z przepisem uzupełnionym właśnie o moje doświadczenia.
Podaję przepis na Thermomix, bo tak przygotowuję ten chleb. W Thermomix robi się go mega szybko. Ale bez Thermomix, przy odrobinie wysiłku i porządnym wyrobieniu ciasta też powinien się udać.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz. 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Mój przepis na:

Chleb portugalski

Składniki:

  • 720 g mąki pszennej (typu 450-650 )
  • 550 g wody
  • 15 g świeżych drożdży (7-8 g suchych)
  • 12-15 g soli

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wlej 550g wody i wsyp 720g mąki, ustaw 20 sekund, obroty 6. Odstaw na 40 minut
  • Dodaj 15g drożdży i 12 g soli, ustaw 6 minut, tryb wyrabiania ciasta; pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości
  • Rozgrzej piekarnik do 250 st C
  • Wyłóż ciasto na obsypaną mąką blat (lub bezpośrednio na blaszkę oprószoną mąką), sam bochenek też oprósz mąką
    chleb portugalski
  • Naciągnij lekko ciasto nakładając je na siebie na wysokości 2/3 bochenka,
    chleb portugalski
  • chleb portugalski formowanie
  • Boki podłóż pod bochenek,
    chleb portugalski formowanie
  • Natnij górę ostrym nożem 2-3 razy.
    chleb portugalski składanie
  • Jeśli robiłaś na blacie, przełóż chleb na blaszkę wyłożoną papierem, jeśli nie – pozostaw chleb na blaszce
    chleb portugalski jak zrobić
  • Na dno piekarnika wylej kubek wody i wstaw blaszkę z chlebem na najniższy poziom piekarnika
  • Piecz w temperaturze 250st przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 230st. Po 20 minutach sprawdź, czy chleb jest już gotowy. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia. Jeśli tak, wyłącz piekarnik.
  • Wyjmij chleb z piekarnika, przełóż na kratkę i pozostaw do przestudzenia
    domowy chleb
W oryginalnym przepisie występuje mąka pszenna. Jeśli chcesz, aby chleb był trochę „ostrzejszy” w smaku zamień 1/3 mąki pszennej na mąkę żytnią. Chleb będzie nieco ciemniejszy, bardziej wyrazisty w smaku, ale mniej puszysty (choć i tak pięknie wyrośnie).  
Chleby piekę dwa na raz, jednym pieczeniem i zużyciem energii piekarnika. Akurat dwa się mieszczą na blaszce. 
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Ten chlebek wygląda rewelacyjnie 🙂

Sady Sana

Aż ślinka cieknie, chlebek wygląda naprawdę kusząco. Thermomix-a niestety nie posiadam ale może sobie poradzę, mam ochotę w końcu zrobić własny chlebek <3

Królowa Karo

Ja jeszcze nie próbowałam – muszę nadrobić koniecznie.

arek

mniam wyglada pysznie

Wioleta

Robię po raz drugi jest pyszny5 stars

Gosia

Cuuudoownosci! Przepis prosty i działa 😊
Chlebek jak marzenie!

Wdyta

Dzisiaj zamierzam go upiec podzielę się wrażeniami po zjedzeniu kromki chleba 😊

Gabi

Dwa razy już go robiłam z oryginalnego przepisu Thermo i niestety dwa razy nie wyrósł i wyszedł zakalec. Używałam suchych drożdży.
Dzisiaj robię trzecie i ostatnie podejście ze świeżymi drożdżami.Trzymajcie kciuki5 stars

Gabi

Tym razem wyszedł super. Czyli była to wina drożdży.5 stars

Mariola

Chleb jest przepyszny . Jeszcze takiego dobrego nie upiekłam i nie jadłam.

Agnieszka

Czy pieczenie odbywa się w funkcji góra dół czy termoobieg ?

Aneta

Czy misa TM mieści 2 porcje na raz? Pozdrawiam

Xxx

Chlebek bardzo fajny , ja zajmuję się wypiekiem chleba już jakieś 7 lat i powiem wam że trochę przeksztalcilam ten przepis , włączyłam składanie co 30 minut podczas wyrostu i nieco zwiększyłam procent hydracyjny tego ciasta żeby jeszcze bardziej się lało , dodałam godzinę do wyrostu po rozciąganiu i składaniu na „mokrym stole ” naciągnęłam go w ładny bochenek nacielam i wrzuciłam do pieca nagrzanego do 250 z parą ale piekę go pod metalowa miska przez 25 minut przed przykryciem go micha spryskalam go obficie zimną wodą żeby skóra po upieczeniu zrobiła się lśniąca i chrupiąca. . mam nadzieję że… Czytaj więcej »

Kamila

Czy piekarnik ustawiamy na termoobieg?

Sylvia

Wlasnie sie piecze … dodalam maki zytniej , dobrze wyrosl . Jeszcze tylko 10 minut i poczekac by … ostygl 🙈😉

Michalina

Właśnie się piecze . 😊 Mam nadzieję ,że wyjdzie5 stars

Michalina

Dzień dobry ,😊 Robię ten chlebek już trzeci raz , jest przepyszny5 stars

Zobacz także