Chleb portugalski
Składniki:
- 720 g mąki pszennej (typu 450-650 )
- 550 g wody
- 15 g świeżych drożdży (7-8 g suchych)
- 12-15 g soli
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej 550g wody i wsyp 720g mąki, ustaw 20 sekund, obroty 6. Odstaw na 40 minut
- Dodaj 15g drożdży i 12 g soli, ustaw 6 minut, tryb wyrabiania ciasta; pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości
- Rozgrzej piekarnik do 250 st C
- Wyłóż ciasto na obsypaną mąką blat (lub bezpośrednio na blaszkę oprószoną mąką), sam bochenek też oprósz mąką
- Naciągnij lekko ciasto nakładając je na siebie na wysokości 2/3 bochenka,
- Boki podłóż pod bochenek,
- Natnij górę ostrym nożem 2-3 razy.
- Jeśli robiłaś na blacie, przełóż chleb na blaszkę wyłożoną papierem, jeśli nie – pozostaw chleb na blaszce
- Na dno piekarnika wylej kubek wody i wstaw blaszkę z chlebem na najniższy poziom piekarnika
- Piecz w temperaturze 250st przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 230st. Po 20 minutach sprawdź, czy chleb jest już gotowy. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia. Jeśli tak, wyłącz piekarnik.
- Wyjmij chleb z piekarnika, przełóż na kratkę i pozostaw do przestudzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Chleb portugalski, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255