Lekka zupa krem z białych szparagów
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok 150g)
- 1/2 pęczka szczypiorku lub/i
- 2-3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, lub dyni
Sposób wykonania:
- Cebulę obierz, przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym, dodaj oliwę, rozdrobnij 5 sekund/obroty 5, a następnie podsmaż 2 minuty/100℃/obroty 1
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmaż 5 minut/100℃/obroty 1,5
- Dodaj obrane, pozbawione zdrewniałych końców i pokrojone na 2 cm kawałki białe szparagi. Podsmaż 2minuty/100℃/obroty 1
- Dodaj przyprawy, koncentrat bulionu, gorącą wodę gotuj 7 minut/100℃/obroty 1,5
- Dodaj jogurt naturalny, zmiksuj 30 sekund/ zwiększaj obroty powoli do 7
- Zupę krem z białych szparagów podawaj na ciepło posypaną siekanym szczypiorkiem i/lub podpieczonymi/ podsmażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika, albo dyni
Jeśli wykonasz przepis na: Lekka zupa krem z białych szparagów, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!