Tagliatelle z zielonymi szparagami i boczkiem w kremowym sosie
Składniki:
- 300 g szparagów
- 150 g boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)
- 100 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych i pokrojonych)
- 300 g makaronu tagliatelle
- 200 g śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 70 g tartego twardego sera (np. parmezan lub grana padano)
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1000 wody (do gotowania makaronu)
Sposób wykonania:
- Ugotuj tagliatelle wg przepisu na opakowaniu
- Do naczynia miksującego (po opróżnieniu) wrzuć boczek i podsmaż: 4 min / 120°C / obr. 1 bez miarki.
- Dodaj drobno posiekany czosnek i pokrojone szparagi podsmażaj 15min/120℃/obr.1 bez miarki
- Dodaj suszone pomidory, śmietankę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz – podgrzewaj 5 min / 90°C / obr. 1.
- Dodaj ser i wymieszaj 30 sek / obr. 3.
- Do sosu dodaj wcześniej ugotowany makaron wymieszaj delikatnie kopystką, lub ustaw Thermomix na 1 min / obr. wsteczne 1.
- Podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i listkiem bazylii. Danie znakomicie smakuje także na zimno jako lunch do pracy.
Jeśli wykonasz przepis na: Tagliatelle z zielonymi szparagami i boczkiem w kremowym sosie, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!