Wielkanocny leśny mech – zielone cudo z Thermomixa
Składniki:
Ciasto szpinakowe
- 200 g świeżego lub rozmrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego (do przełożenia)
- 1/4 szklaniki wody (do przełożenia)
Krem cytrynowy
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 200 ml śmietanki 36% lub 30% (zimnej)
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op śmietanfix (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 op Cukrowych jajeczek (do dekoracji)
Sposób wykonania:
Ciasto szpinakowe
- Jeśli używasz świeżego szpinaku:Wrzuć go do naczynia miksującego, podgrzewaj 2 minuty / 100°C / obr. 2, bez miarki.Następnie zmiksuj 10 sek. / obr. 8. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.Szpinak mrożony rozmroź i oddsącz nadmiar wody
- Do naczynia miksującego wbij jajka i dodaj cukier. Ubij 5 min / 37°C / obr. 4 z motylkiem, a potem jeszcze 2 min / obr. 4 bez podgrzewania.
- staw obr. 3 i przez otwór w pokrywie wlewaj powoli olej.
- Dodaj mus szpinakowy, wymieszaj 10 sek. / obr. 3.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj 15 sek. / obr. 4. Jeśli trzeba, zbierz mąkę ze ścianek i powtórz mieszanie.
- Masę przelej do tortownicy (Ø24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Z ostudzonego ciasta odetnij „kopułkę” (ok. ⅓ wysokości), a wierzch pokrusz (10sek./obr2,4) i odłóż – będzie do dekoracji.
Krem cytrynowy
- Do czystego, schłodzonego naczynia miksującego włóż mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder.
- Ubij z motylkiem: 1,5–2,5 min / obr. 3–3,5 – aż masa stanie się puszysta.(Czas zależy od temperatury składników – obserwuj przez otwór). Pod koniec ubijania dodaj aromat cytrynowy
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej sztywną konsystencję – dodaj śmietan-fix i miksuj jeszcze 10 sek.
Jeśli wykonasz przepis na: Wielkanocny leśny mech – zielone cudo z Thermomixa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Umów sie na wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 514-183-202
Nie zdziw się, bo telefon odbierze Karol, jednak we wszystkim doskonale doradzi. Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!



