Kremowy sernik z polewą pistacjową- deser, który zachwyci Twoje podniebienie
Składniki:
Spód
- 170 g herbatników (Petit beurre)
- 50 g pistacji łuskanych (u mnie były solone, dało to ciekawy smak)
- 70 g masła
Masa sernikowa
- 1 kg sera na sernik (ja lubię President)
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 3 łyżki pszennej mąki
- 200 ml śmietany 30%
- 16-20 g cukru wanilinowego (małe opakowanie)
Polewa pistacjowa i przybranie
- 150 g pistacji łuskanych (też wykorzystuję tutaj solone)
- 50 g cukru
- 80 g tłustego mleka
- 100 g białej czekolady (połamanej na kawałki)
Sposób wykonania:
Spód
- Wsyp pistacje i herbatniki do suchego naczynia miksującego i zmiel – 5sek/obr.8 Przełóż do innego naczynia
- Roztop masło w naczyniu miksującym -4 min/70℃/obr.1. W tym czasie wyłóż tortownicę Ø24cm przyciętym do dna papierem do pieczenia
- Do masła dodaj rozdronione ciastka z pisacjami i wymieszaj 15 sek/obr3
- Tortownicę 24cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę ciasteczkową, ugnieć i włóż do zamrażarki
Masa sernikowa i sernik
- Postaw miseczkę z wodą na dnie piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180℃
- Umieść ser, jajka, cukier, mąkę, śmietanę, cukier waniliowy w naczyniu miksującym. Wszystko razem wymieszaj 45sek/obr 5
- Wylej masę na spód z ciastek i pistacji
- Wstaw do piekarnika i piecz 10min w temperaturze 180℃, a następnie zredukuj temperaturę do 120℃ i piecz 90min.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia
- Ostudzony sernik wstaw do lodówki na 8 godzin, aby stężał
Polewa pistacjowa i przybranie
- Do naczynia miksującego wrzuć ok 50 g pistacji. Rozdrobnij 2 sek/obr6, a następnie przełóż do innego naczynia – to będzie przybranie
- Wrzuć pozostałe 100 g pistacji do naczynia miksującego i cukier. Zmiel 30 sek/obr10 Zsuń składniki ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj mleko. Gotuj 4 min/100°C/obr. 3
- Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj 3 min/obr.2
- Polej sernik polewą i udekoruj pistacjami. Wstaw do lodówki na jeszcze 1-2 godziny, aby polewa zastygła
Jeśli wykonasz przepis na: Kremowy sernik z polewą pistacjową- deser, który zachwyci Twoje podniebienie, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!