Zawsze mam w domu jakieś oliwy smakowe. Dla mnie używanie oliw smakowych to wielkie ułatwienie w kuchni. Przy ich pomocy mogę z łatwością wyczarować coś fajnego, ciekawego, a nawet wykwintnego.
Mam nadzieję, że nie muszę Cię przekonywać,
że oliwa, szczególnie tłoczona na zimno, to samo zdrowie. Każdy chyba wie, iż mnóstwo w niej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegających powstawaniu nowotworów i łagodzących stany zapalne. Posiada też mnóstwo przeciwutleniaczy, przedłużających nam młodość, dba o nasze serca i obniża poziom cholesterolu we krwi, oraz posiada mnóstwo innych prozdrowotnych właściwości. Dlatego mam nadzieję, że i w twojej kuchni oliwa z oliwek posiada swoje stałe miejsce.
Jeśli używasz tylko zwykłej oliwy,
chciałabym zachęcić Cię do wypróbowania oliw smakowych, które jak pisałam we wstępie, zawsze mam w domu w kilku smakach. Dzięki takiemu wyborowi, zawsze mogę na szybko wyczarować jakieś proste, a zarazem wykwintne danie. Często wybieram oliwy smakowe ze Spiżarni Schroniska Smaków, ponieważ mam zaufanie do ich jakości, a jakość ma dla mnie duże znaczenie.
Dlaczego oliwy smakowe?
Zapytasz. Przecież możemy używać zwykłej oliwy, a następnie dodać zioła. Oczywiście można używać oliwy i przyprawiać potrawy ziołami. Jednak dopiero zmacerowane w oliwie zioła oddają cały swój aromat, a co najważniejsze, wszystko co mają w sobie najzdrowszego. Mamy więc zdrowie i smak nie tylko z oliwy, ale także z ziół. Oto moje
5 pomysłów na wykorzystanie oliw smakowych
1. Najbardziej oczywiste zastosowanie oliwy smakowej,
to dodanie jej do sałatki. Wystarczy porwać sałatę, lub kupić gotową mieszankę, dodać pomidorki, lub ogórka, trochę fety (niekoniecznie) i zalać oliwą ziołowo czosnkową, właściwie ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Taki sos jest też idealny do sałatki caprese. A w ogóle, to najlepsze dla mnie są pomidory z cebulką (lub nie), polane tylko odrobiną oliwy i kroplą dobrego octu winnego – spróbuj – pycha!
2. Oleje smakowe wspaniale komponują się
z rybami i owocami morza. Teraz w sezonie grillowym, polecam Ci wrzucić rybę sote na ruszt, ewentualnie posypaną ziołami (np rozmarynem), a upieczoną nieco posolić, oprószyć pieprzem i polać oliwą z cytryną. Palce lizać.
3. Jeśli lubisz kuchnię włoską,
to oliwy smakowe powinnaś mieć obowiązkowo na półce. Pyszne są wszelkiego rodzaju makarony z dodatkiem oliwy pepperoni, nie mówiąc o klasycznym aglio olio, które dla mnie nie może się obejść się bez oliwy czosnkowej. Do tego pyszne czosnkowe bruschetty, czy pizza. Świetnie smakuje zwykła bagietka maczana w czosnkowej oliwie – prosta rzecz, a naprawdę pyszna. Jako przystawkę na imprezie, postaw dobry chleb, lub ciabatę, miseczkę z oliwą czosnkową na stole jako przystawkę, a gwarantuję, że goście będą bardzo cierpliwie czekać, na danie główne.
4.Oliwy smakowe to także genialny
dodatek do mięs. Nie ma lepszego carpaccio, niż takie świeżo polane oliwą truflową. Doskonałe i wykwintne w swej prostocie. Możesz też użyć oliwy truflowej, czy (jeśli lubisz pikantne smaki) oliwy z chili, albo czosnkowej do zamarynowania mięsa. Zamarynuj polędwiczki wieprzowe w ulubionej oliwie smakowej i wrzuć na patelnię, lub grill, a przed podaniem lekko oprósz kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem. Efekt murowany.
5. Możesz też wykorzystać oliwę smakową do…
słodkości. Dodaj łyżeczkę oliwy cytrynowej do ciasta naleśnikowego, a gwarantuję, że otrzymasz bardzo ciekawe, aromatyczne naleśniki, które w dodatku nie będą wymagały zbyt wiele tłuszczu do smażenia.
Jak dla mnie oliwy smakowe to must have kreatywnej pani/pana domu. Niby nic takiego, a ile ciekawych dań, można stworzyć przy ich pomocy. Bardzo Ci polecam posiadanie dwóch – trzech takich oliw w domu i żadni niespodziewanie goście, czy brak pomysłu na obiad Ci nie grozi.