Aromatyczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Kasia Potargana
2 komentarze
Ciasto marchewkowe przepis
Pierwszy raz ciasto marchewkowe jadłam dwadzieścia lat temu u naszych gospodarzy na kwaterze w Bukowinie Tatrzańskiej. Właśnie wrócili z wieloletniej emigracji w Kanadzie, by osiąść w Polskich górach. Gotowali przepysznie, proponując regionalną kuchnię Podhala. Jednak czasem wprowadzali nowe smaki sprowadzone z Kanady. I takim nowym, wręcz odkrywczym, jak na tamte czasy, smakiem był smak ciasta marchewkowego. Wtedy nikomu nie mieściło się w głowie, że można zrobić ciasto z warzywa! A tymczasem, myśmy je jedli ze smakiem, zachwyceni korzenną nutą, wilgotnością i niesamowitym smakiem.
Dzisiaj ciasto marchewkowe mogłoby nie być niczym wyjątkowym (bo chyba już każdy je zna), gdyby nie to, że nadal jego smak jest obłędny, a do tego długo zachowuje świeżość. Z resztą, jeśli nie robiłaś/eś go jeszcze, spróbuj i sam/a się przekonaj.
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 3 godz.
Mój przepis na:

Aromatyczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Składniki:

Ciasto

  • 1 skorka z pomarańczy
  • 280 g trzcinowego cukru pudru (Jeśli robisz w TM wystarczy cukier trzcinowy)
  • 400 g marchewki
  • 4 jajka
  • 250 g oleju słonecznikowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • 100 -150 g łuskanych orzechów włoskich

Krem z serka mascarpone

  • 300 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru (przy TM wystarczy zwykły cukier)
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 30 g soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Marchewki obierz, zetrzyj drobno na tartce
  • Pomarańczę umyj, otrzyj na tartce skórkę
  • Wstaw piekarnik, aby się nagrzał do 180st
  • Jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj olej i skórkę pomarańczową wymieszaj
  • Dodaj startą marchewkę
  • Wsyp do osobnej miski mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, imbir i dokładnie połącz za pomocą łyżki
  • Wsyp suche składniki do mokrych dobrze wymieszaj.
  • Dodaj 2/3 orzechów i znów wymieszaj
  • Foremkę o wymiarach 24na 24 cm wyłóż papierem tak, żeby papier zachodził na ścianki foremki, wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika
  • Piecz około 1 godziny, lub do uzyskania suchego patyczka włożonego w ciasto na próbę
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia

Krem z serka mascarpone

  • Czekoladę pokrusz i roztop wraz z masłem w małym rondelku, lekko przestudź
  • Dodaj mascarpone, cukier puder, sok wyciśnięty z pomarańczy,ekstrakt z wanilii, cały czas intensywnie mieszając połącz składniki (możesz ubić za pomocą miksera)
  • Przygotowany krem wyłóż na ciasto. Możesz też przekroić ciasto w poprzek i przełożyć je połową kremu. Wierzch ciasta ozdób pozostałymi orzechami

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone przy pomocy Thermomix TM6

Przygotowanie ciasta marchewkowego:
  • Wstaw piekarnik do nagrzania 180st C
  • Cukier i skórki pomarańczy umieść w naczyniu miksującym, zmiel 20s/ obroty 10
  • Przełóż cukier do innego naczynia
  • Włóż do naczynia marchew pokrojoną w kawałki 3-4cm, ustaw 8 sekund/obroty 5, przełóż do innego naczynia
  • Do naczynia miksującego wbij jajka, dodaj olej, i cukier puder ze skórką pomarańczy, ustaw 35 sek, obroty 5
  • Dodaj marchewkę i pozostałe składniki ciasta (prócz orzechów) – ustaw 15 sekund, obroty 4
  • Dodaj 2/3 orzechów, ustaw 5 sekund obroty 2,5
  • Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia formę (24/24cm) i piecz w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny (do uzyskania suchego patyczka sprawdzającego)
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia
Przygotowanie kremu mascarpone:
  • W suchym, czystym naczyniu miksującym zmiel cukier sekund 10, obroty 10, przesyp do miseczki
  • W naczyniu miksującym rozdrobnij czekoladę 10 sekund, obroty 8
  • Dodaj masło, ustaw 3 minuty, 50 st, obroty 2
  • Dodaj mascarpone, cukier puder, sok pomarańczowy, ekstrakt z wanilii, ustaw 30 sekund , obroty 4
  • Wystudzone ciasto posmaruj/ przełóż kremem i udekoruj orzechami

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Jesienią i zimą robię je bardzo często.

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności