Aromatyczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Składniki:
Ciasto
- 1 skorka z pomarańczy
- 280 g trzcinowego cukru pudru (Jeśli robisz w TM wystarczy cukier trzcinowy)
- 400 g marchewki
- 4 jajka
- 250 g oleju słonecznikowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki soli
- 0.25 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
- 100 -150 g łuskanych orzechów włoskich
Krem z serka mascarpone
- 300 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru (przy TM wystarczy zwykły cukier)
- 100 g białej czekolady
- 50 g masła
- 30 g soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób wykonania:
Ciasto
- Marchewki obierz, zetrzyj drobno na tartce
- Pomarańczę umyj, otrzyj na tartce skórkę
- Wstaw piekarnik, aby się nagrzał do 180st
- Jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj olej i skórkę pomarańczową wymieszaj
- Dodaj startą marchewkę
- Wsyp do osobnej miski mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, imbir i dokładnie połącz za pomocą łyżki
- Wsyp suche składniki do mokrych dobrze wymieszaj.
- Dodaj 2/3 orzechów i znów wymieszaj
- Foremkę o wymiarach 24na 24 cm wyłóż papierem tak, żeby papier zachodził na ścianki foremki, wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika
- Piecz około 1 godziny, lub do uzyskania suchego patyczka włożonego w ciasto na próbę
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
Krem z serka mascarpone
- Czekoladę pokrusz i roztop wraz z masłem w małym rondelku, lekko przestudź
- Dodaj mascarpone, cukier puder, sok wyciśnięty z pomarańczy,ekstrakt z wanilii, cały czas intensywnie mieszając połącz składniki (możesz ubić za pomocą miksera)
- Przygotowany krem wyłóż na ciasto. Możesz też przekroić ciasto w poprzek i przełożyć je połową kremu. Wierzch ciasta ozdób pozostałymi orzechami
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone przy pomocy Thermomix TM6
Przygotowanie ciasta marchewkowego:- Wstaw piekarnik do nagrzania 180st C
- Cukier i skórki pomarańczy umieść w naczyniu miksującym, zmiel 20s/ obroty 10
- Przełóż cukier do innego naczynia
- Włóż do naczynia marchew pokrojoną w kawałki 3-4cm, ustaw 8 sekund/obroty 5, przełóż do innego naczynia
- Do naczynia miksującego wbij jajka, dodaj olej, i cukier puder ze skórką pomarańczy, ustaw 35 sek, obroty 5
- Dodaj marchewkę i pozostałe składniki ciasta (prócz orzechów) – ustaw 15 sekund, obroty 4
- Dodaj 2/3 orzechów, ustaw 5 sekund obroty 2,5
- Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia formę (24/24cm) i piecz w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny (do uzyskania suchego patyczka sprawdzającego)
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia
- W suchym, czystym naczyniu miksującym zmiel cukier sekund 10, obroty 10, przesyp do miseczki
- W naczyniu miksującym rozdrobnij czekoladę 10 sekund, obroty 8
- Dodaj masło, ustaw 3 minuty, 50 st, obroty 2
- Dodaj mascarpone, cukier puder, sok pomarańczowy, ekstrakt z wanilii, ustaw 30 sekund , obroty 4
- Wystudzone ciasto posmaruj/ przełóż kremem i udekoruj orzechami
Jeśli wykonasz przepis na: Aromatyczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!