Banana Bread, czyli chlebek bananowy z czekoladą

Kasia Potargana
3 komentarze
Banana Bread, czyli chlebek bananowy przygotowała moja córcia dla swojej przyjaciółki z okazji zakończenia maratonu matur. A że ma dobre serduszko, pozwoliła mi spróbować, a nawet zrobić zdjęcie. Podała mi też przepis. Jak to dobrze mieć uczynne dzieci, prawda?
Banana bread jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego pyszny, wilgotny i niezbyt słodki, czyli dokładnie taki jak lubię. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Ilość porcji: 4 i więcej osób
Kalorii na 100 g:: 240
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Mój przepis na:

Banana Bread

Składniki:

  • 4 przejrzałe banany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady (u nas było to gorzka czekolada)

Sposób wykonania:

  • Rozgniatamy banany widelcem
  • Dodajemy roztopione, przestudzone masło
  • Wbijamy jajko
  • Dosypujemy cukier i sól
  • Mieszamy i dodajemy zapach waniliowy
  • Przesiewamy do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia
  • Mieszamy widelcem do dokładnego połączenia składników
  • Kruszymy czekoladę i dodajemy do ciasta
  • Formę keksówkę 10 x 20 cm smarujemy masłem i lekko oprószamy ścianki, oraz dno mąką
  • Wykładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 50 min
  • Ciasto jest upieczone, gdy po nakłuciu ciasta patyczkiem, wyjmiemy patyczek suchy i nie oblebiony ciastem.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Basia

Ale masz dobrze z tymi córkami. Moja do kuchni się nie garnie.5 stars

Ania

Robię to ciasto dość często, jest naprawdę pyszne, jedna uwaga – 1 łyżeczka zapachu waniliowego? O co tu chodzi? Jak o aromat to chyba kilka kropel wystarczy, łyżeczka by było stanowczo za dużo.5 stars

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.