Banana Bread, czyli chlebek bananowy przygotowała moja córcia dla swojej przyjaciółki z okazji zakończenia maratonu matur. A że ma dobre serduszko, pozwoliła mi spróbować, a nawet zrobić zdjęcie. Podała mi też przepis. Jak to dobrze mieć uczynne dzieci, prawda? Banana bread jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego pyszny, wilgotny i niezbyt słodki, czyli dokładnie taki jak lubię. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Ilość porcji: 4 i więcej osób
Kalorii na 100 g:: 240
Drukuj przepis
Mój przepis na:Banana Bread
Składniki:
- 4 przejrzałe banany
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1 tabliczka ulubionej czekolady (u nas było to gorzka czekolada)
Sposób wykonania:
- Rozgniatamy banany widelcem
- Dodajemy roztopione, przestudzone masło
- Wbijamy jajko
- Dosypujemy cukier i sól
- Mieszamy i dodajemy zapach waniliowy
- Przesiewamy do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia
- Mieszamy widelcem do dokładnego połączenia składników
- Kruszymy czekoladę i dodajemy do ciasta
- Formę keksówkę 10 x 20 cm smarujemy masłem i lekko oprószamy ścianki, oraz dno mąką
- Wykładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 50 min
- Ciasto jest upieczone, gdy po nakłuciu ciasta patyczkiem, wyjmiemy patyczek suchy i nie oblebiony ciastem.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Ale masz dobrze z tymi córkami. Moja do kuchni się nie garnie.
Robię to ciasto dość często, jest naprawdę pyszne, jedna uwaga – 1 łyżeczka zapachu waniliowego? O co tu chodzi? Jak o aromat to chyba kilka kropel wystarczy, łyżeczka by było stanowczo za dużo.
hm, chyba masz rację 🙂 tak mi córka podała, myślę, że chciała to podać „profesjonalnie” bo nigdy tego nie robi nalewając łyżeczką, a ja tak bezmyślnie przepisałam. Już poprawiam, dzięki 🙂