Banana Bread, czyli chlebek bananowy z czekoladą

Banana Bread, czyli chlebek bananowy przygotowała moja córcia dla swojej przyjaciółki z okazji zakończenia maratonu matur. A że ma dobre serduszko, pozwoliła mi spróbować, a nawet zrobić zdjęcie. Podała mi też przepis. Jak to dobrze mieć uczynne dzieci, prawda?
Banana bread jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego pyszny, wilgotny i niezbyt słodki, czyli dokładnie taki jak lubię. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Ilość porcji – 4 i więcej osób
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Kalorii na 100 g: 240
Mój przepis na:

Banana Bread

Składniki:

  • 4 przejrzałe banany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady (u nas było to gorzka czekolada)

Sposób wykonania:

  • Rozgniatamy banany widelcem
  • Dodajemy roztopione, przestudzone masło
  • Wbijamy jajko
  • Dosypujemy cukier i sól
  • Mieszamy i dodajemy zapach waniliowy
  • Przesiewamy do powstałej masy mąkę i proszek do pieczenia
  • Mieszamy widelcem do dokładnego połączenia składników
  • Kruszymy czekoladę i dodajemy do ciasta
  • Formę keksówkę 10 x 20 cm smarujemy masłem i lekko oprószamy ścianki, oraz dno mąką
  • Wykładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 50 min
  • Ciasto jest upieczone, gdy po nakłuciu ciasta patyczkiem, wyjmiemy patyczek suchy i nie oblebiony ciastem.
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 75
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
    76
    Udostępnienia

Komentarze

  • Avatar Basia pisze:

    Ale masz dobrze z tymi córkami. Moja do kuchni się nie garnie.

  • Avatar Ania pisze:

    Robię to ciasto dość często, jest naprawdę pyszne, jedna uwaga – 1 łyżeczka zapachu waniliowego? O co tu chodzi? Jak o aromat to chyba kilka kropel wystarczy, łyżeczka by było stanowczo za dużo.

    • hm, chyba masz rację 🙂 tak mi córka podała, myślę, że chciała to podać „profesjonalnie” bo nigdy tego nie robi nalewając łyżeczką, a ja tak bezmyślnie przepisałam. Już poprawiam, dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.