909
Brownie to prawdziwa czekoladowa rozpusta. Szczególnie gdy się jest na diecie, jak ja teraz. Dlatego ja tylko skosztuję, a resztę zostawię dla Was.
Specjalistką od brownie w moim domu jest oczywiście Jagoda. Robi takie niesamowite, że trudno się oprzeć. To wyglądające jak zakalec ciasto, to esencja czekoladowości w czekoladowym cieście. I właśnie ten prawie płynny środek jest najlepszy. Już sam zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia powala. Więc jeśli nie macie silnej woli, by zatrzymać się na jednym kawałeczku, lepiej nie próbujcie go piec.
Składniki:
- masło – 200 g
- gorzka czekolada – 300 g
- cukier – 1 szklanka
- jajka – 3 szt
- mąka – 1 szklanka
- sól – jedna szczypta
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 160 st
- Niedużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Roztapiamy na małym ogniu, w rondelku masło i 200 g czekolady, ciągle mieszamy aż do roztopienia, a następnie zestawiamy z ognia
- Miksujemy mikserem jajka z cukrem, a następnie dodajemy powoli czekoladę i masło do uzyskania gładkiej masy
- Dodajemy mąkę, oraz sól i ucieramy na jednolite ciasto
- Wykładamy na blaszkę i wyrównujemy
- Pozostałą czekoladę ścieramy na grubej tartce i posypujemy nią ciasto
- Pieczemy ok 35 min
- Z bólem czekamy aż ostygnie, by się wreszcie do niego dobrać!
Smacznego 🙂