Chleb razowy ze słonecznikiem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Chleb razowy ze słonecznikiem piekę co tydzień. Jemy dość mało chleba, więc wypiekany przeze mnie bochenek wystarcza na tydzień. Chlebek przez cały czas jest smaczny.
Chleb razowy jest mega łatwy w przygotowaniu i właściwie sam się robi. Wystarczy go wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia, wrzucić do foremki i upiec. Trzeba tylko znaleźć trochę czasu, by w domu być.
Takie pieczenie chleba w domu ma ogromne zalety. W obecnych czasach szczególnie dużą zaletą jest oszczędność. Produkty na taki bochenek kosztują ok 6zł. Chleb o połowę mniejszy kosztuje w sklepie ok 5-6zł. Mąkę kupuję na bazarku, ale nawet przy kupionej w sklepie, będzie taniej, niż kupny chleb. Drugą zaletą takiego chleba jest jego skład. Wkładasz do niego tylko produkty, które znasz, czyli mąkę pszenną razową, żytnią razową, drożdże, olej, sól, cukier, ziarna słonecznika i już. Żadnych ulepszaczy, spulchniaczy płatków czegoś itd.
Dlaczego u nas rządzi teraz chleb razowy? Zaczęło się od tego, że przeszliśmy na dietę redukcyjną. Taki chleb nie ma wprawdzie dużo mniej kalorii, niż zwykły chleb pszenny. Dłużej daje uczucie sytości i nie powoduje szybkiego powrotu głodu. A to też w diecie redukcyjnej jest ważne. Jest też dużo zdrowszy i sprzyja lepszej przemianie materii.
Oto zalety chleba razowego:
– Chleb pszenno-żytni jest bogaty w takie składniki jak błonnik i witaminy (w tym witamina z grupy B) i minerały. Mąka żytnia zawiera więcej błonnika i mikroelementów w odniesieniu do samej mąki pszennej, co przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu trawiennego.
– Dłuższe uczucie sytości: Ze względu na wysoką zawartość błonnika, chleb pszenno-żytni może pomóc w poczuciu sytości na dłużej.
– Obniża ryzyko chorób serca. Mąka żytnia zawiera naturalne związki ochronne, takie jak lignany i fitosterole, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Z kolei błonnik zawarty w chlebie może wyregulować poziom glukozy i cukru we krwi.
– Posiada właściwości antyoksydacyjne. Chleb pszenno-żytni jest źródłem antyoksydantów, które działają w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem naturalnych rodników. Antyoksydanty zwalniają proces starzenia się komórek i mogą poprawić działanie organizmu.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Wyrastanie: 1 godzina
Czas całkowity: 2 godziny 5 min.
Mój przepis na:

Chleb razowy ze słonecznikiem

Składniki:

  • 450 g wody
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 220 g mąki żytniej razowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka masła (do posmarowania formy lub papier do pieczenia)

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj drożdże i cukier. Ustaw 2 minuty / 37℃ / obroty 2
  • Dodaj mąki, sól, olej. Ustaw 2 minuty / tryb wyrabiania ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, lub do podwojenia objętości.
  • Dodaj nasiona słonecznika. Wymieszaj 30 sekund / obroty 2. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, lub do podwojenia objętości.
  • Nagrzej piekarnik do 200℃
  • Wysmaruj formę (37x12x7cm) masłem, lub wyłóż papierem. Wyłóż na nią ciasto, posyp odrobiną słonecznika i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
  • Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.

Jeśli wykonasz przepis na: Chleb razowy ze słonecznikiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także