Chleb razowy ze słonecznikiem
Składniki:
- 450 g wody
- 450 g mąki pszennej razowej
- 220 g mąki żytniej razowej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka masła (do posmarowania formy lub papier do pieczenia)
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj drożdże i cukier. Ustaw 2 minuty / 37℃ / obroty 2
- Dodaj mąki, sól, olej. Ustaw 2 minuty / tryb wyrabiania ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, lub do podwojenia objętości.
- Dodaj nasiona słonecznika. Wymieszaj 30 sekund / obroty 2. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, lub do podwojenia objętości.
- Nagrzej piekarnik do 200℃
- Wysmaruj formę (37x12x7cm) masłem, lub wyłóż papierem. Wyłóż na nią ciasto, posyp odrobiną słonecznika i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.
Jeśli wykonasz przepis na: Chleb razowy ze słonecznikiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255