Ciasto Pani Walewska – inaczej – Pychotka
Składniki:
Ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła (zimnego)
- 5 żółtek
- 100 g cukru
Beza
- 7 białek
- 13 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru
- 1 cukier migdałowy
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 200 g masła (zimnego)
- 2 żółtka
Dodatkowo
- 200 g powideł śliwkowych (lub kwaskowatego dżemu. Moje powidła zrobiłam w Thermomixie w 48 minut)
- 100 g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Krem
- 2/3 mleka wlej do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu
- Roztrzep żółtka i dodaj do pozostałego mleka wraz z cukrem i mąkami, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek
- Do gotującego się mleka (na bardzo wolnym ogniu) dolewaj powoli uzyskaną masę intensywnie mieszając (najlepiej trzepaczką)
- Zagotuj budyń, zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia
- Zimny budyń utrzyj z masłem na jednolitą masę dodając cukier migdałowy i aromat
Ciasto
- Wyłóż zimne masło na stolnicę
- Na masło wysyp mąkę i cukier tworząc kopczyk
- W kopczyku zrób dołek i wlej do niego żółtka
- Całość połącz siekając nożem
- Zagnieć szybko ciasto i podziel na dwie części
- Wysmaruj blachy masłem, oprósz mąką i wyłóż każdą z nich jedną częścią ciasta,
- Posmaruj ciasto powidłami odstaw
- Nagrzej piekarnik do 175 st
- Podpiecz ciasto 15 min
Beza
- Ubij białka na sztywną pianę dodając powoli cukier
- Wsyp delikatnie mąkę ziemniaczaną i wymieszaj łyżką
Ciasto cd.
- Wyłóż bezę na każdy z placków i posyp płatkami migdałów
- Wstaw blachy z ciastem do piekarnika i piecz ok 30 minut. w temperaturze 150st
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia
- Na jedno z ciast wyłóż krem i przykryj drugim ciastem
- Pozostaw w lodówce na 2-3 godziny, by krem stężał
Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto Pani Walewska – inaczej – Pychotka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Wersja na Thermomix
Budyń
- Do naczynia miksującego z założonym motylkiem wlej mleko, dodaj żółtka, cukier, mąki – ustaw 8 min., obroty 2, 90 st, 100St
- Przelej budyń do miski, przykryj, odstaw do przestygnięcia
Ciasto
- Wyjmij motylek
- Do naczynia miksującego wrzuć składniki na ciasto (masło pokrój na kawałki)
- Ustaw program wyrabiania ciasta 1 minuta
- Wyłóż ciasto na blachy jak powyżej
Beza
- załóż motylek
- ubij białka na sztywną pianę (3 minuty, obroty 3)
- ustaw 2 minuty, obroty 3 i powoli dodawaj cukier
- do piany dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie kopystką
Krem z budyniu
- Włóż do naczynia miksującego pokrojone dość drobno masło
- Ustaw na 20 sek, obroty 3,5
- Załóż motylek
- Ustaw na 1 minutę, obroty 3 i powoli dodawaj budyń, na koniec wsyp cukier migdałowy i dodaj aromat
Dalej postępuj według przepisu tradycyjnego. Mam nadzieję, że i Tobie to ciasto przypadnie do gustu.
Jeśli jesteś zainteresowana/ny zakupem Thermomix, napisz lub zadzwoń do mnie.:
kontakt@myslipotarganej.pl
tel.: 794946255
Umówimy się na prezentację 🙂