Ciasto Pani Walewska – inaczej pychotka

Kasia Potargana
7 komentarzy
Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego ciasta, to koniecznie musisz spróbować. Ciasto Pani Walewska nie tylko pięknie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Moja rodzinka już sobie je zażyczyła na święta. A myślę, że i poza świętami wejdzie do mojego repertuaru popisowych ciast dla gości. A swoją drogą ciekawe skąd się wzięła ta nazwa? Czy Pani Walewska lubiła je jeść, czy piec? Jak myślisz?
Do wykonania ciasta będą potrzebne dwie blaszki 28/17cm
Ilość porcji: 6
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 2 d 16 godz.
3 godz.
Mój przepis na:

Ciasto Pani Walewska – inaczej – Pychotka

Składniki:

Ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła (zimnego)
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru

Beza

  • 7 białek
  • 13 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • 1 cukier migdałowy
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 200 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka

Dodatkowo

  • 200 g powideł śliwkowych (lub kwaskowatego dżemu. Moje powidła zrobiłam w Thermomixie w 48 minut)
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Krem

  • 2/3 mleka wlej do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu
  • Roztrzep żółtka i dodaj do pozostałego mleka wraz z cukrem i mąkami, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek
  • Do gotującego się mleka (na bardzo wolnym ogniu) dolewaj powoli uzyskaną masę intensywnie mieszając (najlepiej trzepaczką)
  • Zagotuj budyń, zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia
  • Zimny budyń utrzyj z masłem na jednolitą masę dodając cukier migdałowy i aromat

Ciasto

  • Wyłóż zimne masło na stolnicę
  • Na masło wysyp mąkę i cukier tworząc kopczyk
  • W kopczyku zrób dołek i wlej do niego żółtka
  • Całość połącz siekając nożem
  • Zagnieć szybko ciasto i podziel na dwie części
  • Wysmaruj blachy masłem, oprósz mąką i wyłóż każdą z nich jedną częścią ciasta,
  • Posmaruj ciasto powidłami odstaw
  • Nagrzej piekarnik do 175 st
  • Podpiecz ciasto 15 min

Beza

  • Ubij białka na sztywną pianę dodając powoli cukier
  • Wsyp delikatnie mąkę ziemniaczaną i wymieszaj łyżką

Ciasto cd.

  • Wyłóż bezę na każdy z placków i posyp płatkami migdałów
  • Wstaw blachy z ciastem do piekarnika i piecz ok 30 minut. w temperaturze 150st
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia
  • Na jedno z ciast wyłóż krem i przykryj drugim ciastem
  • Pozostaw w lodówce na 2-3 godziny, by krem stężał

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Wersja na Thermomix

Budyń

  • Do naczynia miksującego z założonym motylkiem wlej mleko, dodaj żółtka, cukier, mąki – ustaw 8 min., obroty 2, 90 st, 100St
  • Przelej budyń do miski, przykryj, odstaw do przestygnięcia

Ciasto

  • Wyjmij motylek
  • Do naczynia miksującego wrzuć składniki na ciasto (masło pokrój na kawałki)
  • Ustaw program wyrabiania ciasta 1 minuta
  • Wyłóż ciasto na blachy jak powyżej

Beza

  • załóż motylek
  • ubij białka na sztywną pianę (3 minuty, obroty 3)
  • ustaw 2 minuty, obroty 3 i powoli dodawaj cukier
  • do piany dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie kopystką

Krem z budyniu

  • Włóż do naczynia miksującego pokrojone dość drobno masło
  • Ustaw na 20 sek, obroty 3,5
  • Załóż motylek
  • Ustaw na 1 minutę, obroty 3 i powoli dodawaj budyń, na koniec wsyp cukier migdałowy i dodaj aromat

Dalej postępuj według przepisu tradycyjnego. Mam nadzieję, że i Tobie to ciasto przypadnie do gustu.

Jeśli jesteś zainteresowana/ny zakupem Thermomix, napisz lub zadzwoń do mnie.:

[email protected]

tel.: 794946255

Umówimy się na prezentację 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją

moje najulubieńsze ciacho! <35 stars

Pichceniomania

To jedno z moich ulubionych ciast, ale w rodzinie jest jedna jedyna osoba, która je piecze wspaniale, to zawsze duże święto jak gości na naszym stole 🙂

Szarlotte.Pl

uwielbiam to ciacho! koniecznie muszę przygotować na święta!

Rafalcook

Smacznie wygląda 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności