Clafoutis – pieczony naleśnik z czereśniami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Clafoutis – pieczony naleśnik z czereśniami to tradycyjny deser z Francji, pochodzący z malowniczego regionu Limousin. Przygotowywany z ciemnymi, soczystymi czereśniami, podawany na ciepło i posypany cukrem pudrem (choć na zimno też pysznie smakuje), jest idealnym słodkim akcentem o każdej porze dnia. Jednak, jak dla mnie to świetny pomysł na niedzielne śniadanie, lub fajny podwieczorek. Teraz, kiedy jest sezon na czereśnie, nie może być lepszego momentu, aby wypróbować ten wyjątkowy przepis.
Clafoutis z czereśniami to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Tradycyjnie przygotowuje się go właśnie z czereśniami, a deser z innymi owocami nosi nazwę flaungarde. Ten deser zachwyci Twoich bliskich swoim smakiem i wyglądem, a Ty będziesz mogła cieszyć się chwilą w kuchni, tworząc coś naprawdę wyjątkowego. Zapraszam do wypróbowania tego klasycznego francuskiego przepisu, który z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych.
Moje Clafouits przygotowałam przy pomocy Thermomix TM6 i AirFryer, któe mega mi skracają i ułatwiają przygotowywanie potraw. Ale myślę, że bez nich też sobie dasz radę.
Ilość porcji: 4 porcje
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Clafoutis – pieczony naleśnik z czereśniami

Składniki:

  • 500 g ciemnych czereśni
  • 300 g mleka
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju (do posmarowania blaszki)

Sposób wykonania:

  • Formę 20/20cm, lub okrągłą o średnicy 20-25cm, albo misę AirFyer wysmaruj olejem
  • Wydryluj czereśnie
  • Mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, oraz mąkę umieść w naczyniu miksującym TM, ustaw tryb miksowania na 1 minutę
  • Wylej ciasto do przygotowanej wcześniej formy, dodaj czereśnie – wymieszaj łyżą
  • Piecz w AirFryer 170℃m 30minut. Po upieczeniu pozostaw chwilę w urządzeniu. W piekarniku piecz w temp 180℃, ok 40 min, przed pieczeniem rozgrzej piekarnik.
  • Wyjmij clafoutis z piekarnika, posyp cukrem pudrem – gotowe!

Jeśli wykonasz przepis na: Clafoutis – pieczony naleśnik z czereśniami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także