Clafoutis – pieczony naleśnik z czereśniami
Składniki:
- 500 g ciemnych czereśni
- 300 g mleka
- 3 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka oleju (do posmarowania blaszki)
Sposób wykonania:
- Formę 20/20cm, lub okrągłą o średnicy 20-25cm, albo misę AirFyer wysmaruj olejem
- Wydryluj czereśnie
- Mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, oraz mąkę umieść w naczyniu miksującym TM, ustaw tryb miksowania na 1 minutę
- Wylej ciasto do przygotowanej wcześniej formy, dodaj czereśnie – wymieszaj łyżą
- Piecz w AirFryer 170℃m 30minut. Po upieczeniu pozostaw chwilę w urządzeniu. W piekarniku piecz w temp 180℃, ok 40 min, przed pieczeniem rozgrzej piekarnik.
- Wyjmij clafoutis z piekarnika, posyp cukrem pudrem – gotowe!
Jeśli wykonasz przepis na: Clafoutis – pieczony naleśnik z czereśniami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!