Dahl wg przepisu mojej córki

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dahl,a właściwie luźna wariacja na temat tej hinduskiej potrawy,to dzieło i pomysł mojej córki. Córcia od jakiegoś czasu studiuje poza rodzinnym miastem, więc sama się ogarnia i sama gotuje. Widzę, że ta samodzielność, pierwotnie z konieczności, obudziła w niej miłość do gotowania i do eksperymentowania w kuchni.
Gdy przyjeżdża do domu, gotuje nam swoje potrawy, a ja chętnie próbuję tych jej nowości. Córcia idzie najbardziej w kierunku kuchni azjatyckiej i chyba najczęściej romansuje z kuchnią indyjską. Tym razem właśnie indyjski dahl, wzięła na tapetę.
Dahl jest bardzo zdrowym, rozgrzewającym, i pożywnym daniem zawierającym rośliny strączkowe, mnóstwo warzyw i aromatycznych przypraw, imbir, garam masala, kurkumę, kmin rzymski i inne. Występuje w postaci zupy, lub aromatycznej pasty -sosu, który możesz zjeść z ryżem, lub po prostu z chlebem.
Myślę, że jest to całkiem fajna, potrawa pełna słońca i dobrej energii na koniec zimy i przedwiośnie.
Moje dziecko, jeszcze nie dorobiło się Thermomixa, więc przygotowuje potrawy analogowo. Dzisiaj więc wyjątkowo, nie thermomixowo, choć zrobienie tego dania w TM zajęłoby chwilkę. Myślę, że jeśli posiadasz Thermomix, zrobisz Dhal w TM bez problemu.
Drukuj przepis
Mój przepis na:

Dahl według przepisu mojej córki

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 batat
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy (albo czerwonej soczewicy )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 g suchego ryżu
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na patelni.
  • Marchew, paprykę, batata (obieramy), cukinię kroimy w kostkę, siekamy imbir i wrzucamy na patelnię. Dodajemy kmin rzymski, garam masala, paprykę ostrą i słodką oraz kurkumę. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy pod pokrywą aż do zmięknięcia warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ciecierzycę/soczewicę i czekamy do odparowania wody, lekko podsmażamy warzywa.
  • Do warzyw dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Następnie całość miksujemy i podajemy z ryżem : )

Jeśli wykonasz przepis na: Dahl według przepisu mojej córki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także