Planujesz wypoczynek w Karpaczu? Zajrzyj do restauracji Sowiduch! Poczujesz się jak w kapsule czasu, która nie tylko przybliży Ci historię Karkonoszy, lecz także uraczy Twoje podniebienie tutejszymi specjałami.
Sowiduch: restauracja i atrakcja turystyczna w jednym
Jeśli wybierasz się na urlop do Karpacza, na pewno snujesz plany o wędrówkach stromymi szlakami, wpatrywaniu się w górującą nad miastem Śnieżkę i wizycie w jednej z tutejszych atrakcji, np. w Muzeum Zabawek, Muzeum Sportu i Turystyki czy Świątyni Wang. Wypoczynek w Karkonoszach to również świetny pretekst do poznania historii regionu i spróbowania tradycyjnych potraw. Najlepszym miejscem na kulinarne podróże jest restauracja Sowiduch w Karpaczu, która sama w sobie stanowi nie lada atrakcję turystyczną. Położona w centrum miasta, zapada w pamięć klimatycznym wystrojem z drewna i kamienia. Zatrzymując się tutaj na posiłek, będziesz mógł poznać historię regionu. Dzieje od samych początków miasta do XVII wieku przedstawiono w trzech strefach, podzielonych za pomocą uskoków. Do współpracy zaproszono lokalnych artystów, którzy stworzyli zachwycające płaskorzeźby. Patrząc na te dzieła, dowiesz się, że pierwszą osadę u stóp Śnieżki założyli Walończycy, którzy przybyli tutaj w poszukiwaniu cennych złóż naturalnych, takich jak rudy żelaza, srebro czy ołów. Kolejną kartę w dziejach miasta zapisali pasterze, którzy karczowali lasy, aby hodować owce. W trzeciej strefie zobaczysz Czechów, uciekających z ojczyzny przed prześladowaniami religijnymi, którzy na polską stronę Karkonoszy przynieśli ziołolecznictwo.
Karpacz: restauracja i regionalny browar Sowiduch
Restauracja jest ważną atrakcją Karpacza z jeszcze jednego względu ‒ odgrywa rolę browaru, a robiąca wrażenie aparatura ulokowana jest w samym jej sercu. Warzy się tutaj wyłącznie dla gości według własnych, tradycyjnych receptur. Przy odrobinie szczęścia w trakcie obiadu będziesz mógł nie tylko spróbować złocistego trunku, lecz także zobaczyć piwowara przy pracy.
Wyjątkowy klimat i rodzinna atmosfera w restauracji Sowiduch
Wprawdzie Sowiduch to największa restauracja w Karpaczu i okolicach, ale przekraczając jej progi, poczujesz domową atmosferę, kuszące aromaty polskiej kuchni i prawdziwą przytulność wnętrz. To miejsce stworzone na rodzinny obiad i uroczystości. Duże stoły, przy których wygodnie będzie nawet licznej grupie, są ważne przy biesiadzie i odpoczynku po dniu spędzonym w górach, np. na szlaku na Śnieżkę. Poszczególne stoły są od siebie oddalone, co gwarantuje spokój wspólnie spędzanego czasu, a strefy na różnych wysokościach potęgują wrażenie kameralności.
Sowiduch jest idealnym miejscem dla rodzin. Najmłodszych smakoszy zachwyca bezpiecznym i kolorowym kącikiem zabaw, przepełnionym zabawkami, książeczkami i grami dla dzieci w każdym wieku. Dla niemowląt i malutkich smyków przygotowano wysokie foteliki do karmienia, a w toalecie ‒ przewijaki. O ich podniebieniach pamiętają także kucharze ‒ przekonasz się o tym sam, wybierając jedno spośród dań dla dzieci i deserów.
Spróbuj prawdziwej sztuki kulinarnej w restauracji w Karpaczu
Znakiem rozpoznawczym menu restauracji Sowiduch są polskie potrawy i mięsa przyrządzane w duchu slow food. Wspaniali kucharze postawili na długie gotowanie metodą sous vide, czyli w opakowaniu próżniowym, w temperaturze około 85 st. Celsjusza. Taki sposób przygotowania pozwala zachować cenne wartości odżywcze, a samo mięso jest soczyste, jędrne i rozpływa się w ustach.
Kartę dań podzielono na sałatki, przystawki i zupy, a także potrawy wegetariańskie, z rybą lub mięsem i zestawy biesiadne. Na koniec warto skosztować jednego z wybornych deserów. Czym konkretnie możesz posilić się w Sowiduchu? Spróbuj np. tradycyjnej kwaśnicy pasterskiej na żeberkach, czeskiego smażonego sera, sycącego steku walońskiego albo klusek karkonoskich faszerowanych mięsem. Nie zapomnij o popiciu obiadu warzonym tutaj trunkiem z pianką. Smacznego!