Hiszpańskie churros na polski Tłusty Czwartek
Składniki:
Churros
- 250 ml wody
- 100 gr masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 0,5 litra do smażenia
Posypka
- 1/4 szklanki cukru pudru wymieszanego z cynamonem (1/2 łyżczki cynamonu)
Sos czekoladowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany 12%
Sposób wykonania:
- W niedużym garnku zagotuj wodę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą
- Zmniejsz ogień do minimum, wsyp całą mąkę i ucieraj pałką do uzyskania gładkiej jednolitej masy odchodzącej od brzegów garnka
- Odstaw masę do przestygnięcia (ok 45 minut)
- Wbijaj po kolei jajka, cały czas ucierając ciasto do gładkiej masy
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej rozetki
- Rozgrzej cały olej w rondlu lub na głębokiej patelni. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180st.
- Wyciskaj ciasto z rękawa bezpośrednio na olej tworząc 7-10cm ciasteczka odcinając je nożyczkami.
- Smaż na złoty kolor. ok 2 minuty z każdej strony
- Wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by odsączyć churrosy z nadmiaru tłuszczu
- Posyp churrosy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
- Podawaj jeszcze ciepłe w towrzystwie ciepłego sosu czekoladowego umieszczonego w osobnej miseczce
Sos czekoladowy
- Pokrusz czekoladę i wrzuć do małego rondelka
- Dodaj śmietanę cały czas mieszając do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu
Przepis na hiszpańskie churros z Thermomix
- Jeśli nie masz cukru pudru, zrób go w Thermomix: do suchego naczynia wsyp cukier i zmiel 2 sekundy, obroty 10. Możesz też od razu wsypać cynamon.
- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj masło, cukier, cukier waniliowy sól. Ustaw 6 minut, 100%, obroty 1
- Wsyp całą mąkę. Ustaw 30 sekund, obroty 3
- Zdejmij pokrywę pozostaw do przestygnięcia
- Załóż pokrywę bez miarki, ustaw 1 minutę, obroty 4, przez otwór w pokrywie dodawaj stopniowo jajka
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z nakładką w kształcie dużej rozetki
- Umyj naczynie miksujące, a następnie zrób sos czekoladowy :
- Połam czekoladę na kawałki, ustaw 4 sek, obroty 8
- Dodaj śmietanę, załóż pokrywę bez miarki, ustaw 8 minut, 70st, obroty 2
- Rozgrzej tłuszcz
- Wyciskaj na olej ciasteczka o długości 7-10 cm i odcinaj nożyczkami. Smaż z dwóch stron na złoty kolor
- Wyjmuj churrosy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy
- Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
- Sos czekoladowy wylej na miseczkę i podawaj obok ciepłych churros
Jeśli wykonasz przepis na: Hiszpańskie churros na polski Tłusty Czwartek, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255