Myśli Potarganej

Hiszpańskie churros na polski tłusty czwartek

Pierwszy raz w życiu churros jadłam w Hiszpanii. Dokładnie w Maladze, w typowej maleńkiej knajpce, do której wpadają Hiszpanie na śniadanie. Panował tam straszny bałagan. Wszędzie walały się serwetki po churrosach, a na stolikach piętrzyły filiżanki po kawie. To w takich knajpkach właśnie warto usiąść. W Polsce taki bałagan jest nie do pomyślenia. W Hiszpanii świadczy o popularności miejsca. Czytaj: jest tylu klientów, że personel nie nadąża sprzątać. Usiadłam na zewnątrz, szczęśliwa, że udało się znaleźć miejsce przy stoliku. Świeciło piękne hiszpańskie słońce. Delektowałam się churrosami, pyszną kawą, oraz atmosferą hiszpańskiego miasta o poranku. Słodkie, gorące kleiły się do palców. A pachniały…obłędnie!
Dzisiaj proponuję chorrosy Tobie w ten zimowy dzień, przy okazji Tłustego Czwartku, bo przy całej swojej pyszności są naprawdę tłuste. Smażone na oleju i słodkie. Rozpusta na całego! Wpisują się więc jak najbardziej w klimat zapustów i ostatków, choć nieco egzotycznie. Mam nadzieję, że przy okazji kosztowania ich poczujesz się przez chwilę, jak skąpana promieniami słońca, przy stoliku, na ulicy w maleńkiej kawiarence, zagubionej, gdzieś w zakamarkach Malagi…
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 600
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 hour 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Hiszpańskie churros na polski Tłusty Czwartek

Składniki:

Churros

  • 250 ml wody
  • 100 gr masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 litra do smażenia

Posypka

  • 1/4 szklanki cukru pudru wymieszanego z cynamonem (1/2 łyżczki cynamonu)

Sos czekoladowy

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany 12%

Sposób wykonania:

  • W niedużym garnku zagotuj wodę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą
  • Zmniejsz ogień do minimum, wsyp całą mąkę i ucieraj pałką do uzyskania gładkiej jednolitej masy odchodzącej od brzegów garnka
  • Odstaw masę do przestygnięcia (ok 45 minut)
  • Wbijaj po kolei jajka, cały czas ucierając ciasto do gładkiej masy
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej rozetki
  • Rozgrzej cały olej w rondlu lub na głębokiej patelni. Temperatura oleju powinna osiągnąć 180st.
  • Wyciskaj ciasto z rękawa bezpośrednio na olej tworząc 7-10cm ciasteczka odcinając je nożyczkami.
  • Smaż na złoty kolor. ok 2 minuty z każdej strony
  • Wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by odsączyć churrosy z nadmiaru tłuszczu
  • Posyp churrosy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
  • Podawaj jeszcze ciepłe w towrzystwie ciepłego sosu czekoladowego umieszczonego w osobnej miseczce

Sos czekoladowy

  • Pokrusz czekoladę i wrzuć do małego rondelka
  • Dodaj śmietanę cały czas mieszając do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu

Przepis na hiszpańskie churros z Thermomix

 
  • Jeśli nie masz cukru pudru, zrób go w Thermomix: do suchego naczynia wsyp cukier i zmiel 2 sekundy, obroty 10. Możesz też od razu wsypać cynamon.
  • Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj masło, cukier, cukier waniliowy sól. Ustaw 6 minut, 100%, obroty 1
  •  Wsyp całą mąkę. Ustaw 30 sekund, obroty 3
  • Zdejmij pokrywę pozostaw do przestygnięcia
  • Załóż pokrywę bez miarki, ustaw 1 minutę, obroty 4, przez otwór w pokrywie dodawaj stopniowo jajka
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z nakładką w kształcie dużej rozetki
  • Umyj naczynie miksujące, a następnie zrób sos czekoladowy :
  • Połam czekoladę na kawałki, ustaw 4 sek, obroty 8
  • Dodaj śmietanę, załóż pokrywę bez miarki, ustaw 8 minut, 70st, obroty 2
  • Rozgrzej tłuszcz
  • Wyciskaj na olej ciasteczka o długości 7-10 cm i odcinaj nożyczkami. Smaż z dwóch stron na złoty kolor
  • Wyjmuj churrosy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy
  • Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
  • Sos czekoladowy wylej na miseczkę i podawaj obok ciepłych churros

Jeśli wykonasz przepis na: Hiszpańskie churros na polski Tłusty Czwartek, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Ja chyba zostaną przy pączkach, chociaż… kusisz bardzo 🙂

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl