Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – lekka przekąska na majówkowe spotkania
Składniki:
- 4 jajka
- 500 g wody (do gotowania jajek)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majonezu (lub jogurtu greckiego)
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie, jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania:
- Wlej do naczynia miksującego 500 g wody. Włóż koszyczek, a do niego 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- Gotuj na trybie gotowania jajek w Thermomix na twardo
- Przełóż jajka do zimnej wody i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Obierz jajka, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Przełóż je do naczynia miksującego.
- Dodaj: miąższ z awokado, sok z cytryny, majonez (lub jogurt), musztardę (jeśli używasz), sól i pieprz.
- Zmiksuj 15 sek / obr. 4. Zgarnij składniki ze ścianek naczynia.
- Dodaj szczypiorek i wymieszaj 5 sek / obr. 3 wstecz (⤺).
- Gotowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj łyżeczką do połówek biał
- Posyp resztą szczypiorku i – jeśli chcesz – udekoruj plasterkiem rzodkiewki, kiełkami lub pestkami granatu.
- Schłodź w lodówce ok. 15 minut przed podaniem (jeśli masz czas).
Jeśli wykonasz przepis na: Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – lekka przekąska na majówkowe spotkania, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!