W obawie o negatywne skutki nadmiernego spożycia białego cukru rośnie zainteresowanie alternatywnymi substancjami słodzącymi. Jedną z nich jest ksylitol, funkcjonujący także pod nazwą cukru brzozowego. Wraz z rosnącą popularnością ksylitolu zwiększa się także jego dostępność. Bez problemu możemy go już znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością a coraz częściej także na półkach dużych marketów. Sprawdźmy więc czym dokładnie jest ksylitol i czy rzeczywiście wart jest aż tak dużej uwagi.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym jest ksylitol
- jakie są główne zalety ksylitolu
- jak stosowanie ksylitolu wpływa na zdrowie
- jak wykorzystywać ksylitol w swojej kuchni
Ksylitol – co to takiego?
Ksylitol ma postać białego, krystalicznego proszku o intensywnie słodkim smaku. Z kolei pod pod względem chemicznym jest on alkoholem cukrowym otrzymywanym z kory brzozy, dlatego nie do końca poprawnym jest nazywanie go cukrem. Jego chemiczna budowa ma także ścisły związek z tym, że w organizmie (w przeciwieństwie do cukru) jest on metabolizowany bez udziału insuliny. Z tego względu jest on produktem odpowiednim także dla diabetyków i osób z inuslinoopornością.
Jakie zalety posiada ksylitol?
- jest niskokaloryczny – posiada o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier
- charakteryzuje sie niskim indeksem glikemicznym
- nie wywołuje nagłego wyrzutu insuliny
- wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie i tym samym pozytywnie wpływa na mineralizację kości
- nie powoduje próchnicy
- posiada właściwości bakteriobójcze
- pozytywnie wpływa na stan zębów i dziąseł
- wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie i tym samym korzystnie działa na mineralizację kości
Jak stosować ksylitol?
Jeśli chodzi o zastosowanie ksylitolu może on w naszej kuchni z powodzeniem niemalże całkowicie zastąpić biały cukier. Ksylitol możemy wykorzystywać do słodzenia różnego rodzaju napojów, jak kawa, herbata, soki czy koktajle. Świetnie sprawdzi się on także do różnego rodzaju deserów a nawet przygotowywania wypieków, ponieważ w przeciwieństwie do innych substancji słodzących jest on odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich właściwości. Należy jednak pamiętać, aby wprowadzać go do diety rozważnie i stopniowo, ponieważ u niektórych osób może on początkowo wywoływać zaburzenia układu pokarmowego, jak wzdęcia czy biegunki.