Kurczak w sosie porowym
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 średnie pory (tylko białe części)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Posiekana dymka do dekoracji
- Ryż lub kasza do podania
Sposób wykonania:
- Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie podsmaż filety z kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw na bok.
- o naczynia miksującego Thermomixa włóż pory, cebulę oraz czosnek. oborty 5 przez 5 sekund, aby posiekać warzywa.
- Dodaj łyżkę masła do naczynia miksującego i ustaw 120℃ na 10 minut, obroty 1. Pory powinny stać się miękkie i aromatyczne.
- Wlej śmietankę i bulion do naczynia miksującego. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Gotuj całość na 100°C, przez 10 minut, obroty 1. Sos powinien zgęstnieć i nabrać kremowej konsystencji.
- Włóż podsmażone kawłaki piersi z kurczaka do naczynia miksującego z sosem. Gotuj razem przez 5 minut, 90°C, obroty wsteczne 1, aby kurczak przesiąkł smakiem sosu, ale nie został rozdrobniony.
- Podawaj kurczaka z sosem porowym na ciepło, z ugotowanym ryżem lub kaszą . Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną dymką
Jeśli wykonasz przepis na: Kurczak w sosie porowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!