Film z przepisem krok po kroku:
Mac and cheese z papryką i salami
Składniki:
- 250 g makaronu (rurki, kolanka, muszelki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kromka białego chleba pokrojonego w kostkę
- 250 sera cheddar
- 30 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 350 g mleka
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 100 g salami
- 70 g czerwonej papryki
- 10 g listków bazylii posiekanych
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie o 1 minutę krócej, niż wg. przepisu na opakowaniu.
- Do naczynia miksującego włóż chleb, rozdrobnij Turbo / 1 sek. / 2x. Przełóż do miseczki na bok.
- Ser włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 3 sek. / obroty 7
- W naczyniu miksującym umieść masło, mleko i mąkę. Ustaw 10 min. / 90℃ / obroty 4
- Dodaj rozdrobniony ser, sól i pieprz. Ustaw 3 min. / 90℃ / obroty 3
- Paprykę i salami pokrój w kostkę, dodaj do naczynia miksującego. Ustaw 10 sek. / obroty wsteczne 2
- Ugotowany makaron odcedź i włóż do naczynia miksującego. Wylej sos na makaron i wymieszaj. Posyp rozdrobnionym chlebem. Zapiekaj 15-20 minut w 170℃, do zrumienienia chleba. Podawaj na ciepło.
Jeśli wykonasz przepis na: Mac and cheese z papryką i salami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255