Mac and cheese z papryką i salami, czyli czyszczenie lodówki po raz kolejny

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Mac and Cheese, czyli skrót od macaroni and cheese, to popularne danie kuchni amerykańskiej, składające się z makaronu i sosu serowego. Jest to prosta, ale pyszna zapiekanka, która zdobyła popularność zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i poza nimi. Moje dzieciaki za nią przepadają, więc u nas w domu pojawia się dość często. Czasem także w postaci "czyściciela lodówki", czyli dania, do którego wykorzystujemy różne resztki plączące się po lodówce.
Klasyczny Mac and Cheese składa się z gotowanego makaronu (najczęściej używa się kolanek lub muszelek) wymieszanego z sosem serowym. Sos serowy jest zazwyczaj przygotowywany z połączenia startego sera, mleka lub śmietany, masła i dodatkowych przypraw. Całość jest zazwyczaj zapiekana w piekarniku, aby sos serowy się zagęścił i pojawiła się złocista skorupka na wierzchu.
Nie wiem, czy wiesz, że początki Mac and Cheese można znaleźć we Włoszech, gdzie makaron i ser były często używane w przygotowaniu potraw. Jednak to w Ameryce danie to zyskało swoją popularność i stało się integralną częścią amerykańskiej kuchni. Współczesna wersja Mac and Cheese jest przypisywana głównie kuchni amerykańskiej i jest uważana za ikonę amerykańskiego komfortowego jedzenia.
Dzięki swojej prostocie i smacznej kombinacji makaronu i sosu serowego, Mac and Cheese jest nadal uwielbiane przez wielu jako sycące i pyszne danie nie tylko w Stanach Zjednoczonych.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 35 min.
Mój przepis na:

Mac and cheese z papryką i salami

Składniki:

  • 250 g makaronu (rurki, kolanka, muszelki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kromka białego chleba pokrojonego w kostkę
  • 250 sera cheddar
  • 30 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 350 g mleka
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 100 g salami
  • 70 g czerwonej papryki
  • 10 g listków bazylii posiekanych

Sposób wykonania:

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie o 1 minutę krócej, niż wg. przepisu na opakowaniu.
  • Do naczynia miksującego włóż chleb, rozdrobnij Turbo / 1 sek. / 2x. Przełóż do miseczki na bok.
  • Ser włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 3 sek. / obroty 7
  • W naczyniu miksującym umieść masło, mleko i mąkę. Ustaw 10 min. / 90℃ / obroty 4
  • Dodaj rozdrobniony ser, sól i pieprz. Ustaw 3 min. / 90℃ / obroty 3
  • Paprykę i salami pokrój w kostkę, dodaj do naczynia miksującego. Ustaw 10 sek. / obroty wsteczne 2
  • Ugotowany makaron odcedź i włóż do naczynia miksującego. Wylej sos na makaron i wymieszaj. Posyp rozdrobnionym chlebem. Zapiekaj 15-20 minut w 170℃, do zrumienienia chleba. Podawaj na ciepło.

Jeśli wykonasz przepis na: Mac and cheese z papryką i salami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także