Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i sera feta

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i sera feta, to danie pełne słońca i aromatów, które właśnie teraz, na koniec lata smakuje najbardziej.
Bo to właśnie teraz pomidory pachną tak intensywnie i mają lekko kwaskowy smak. Nie, jak te kupowane w zimie, które mój znajomy nazywa "doskonałym kształtem wody". Do pomidorów dodajemy zioła (najlepiej świeże), czosnek, cebulę. Pieczenie wydobywa z nich cały cudowny zapach i smak.
Danie jest niezwykle proste w wykonaniu i nie wymaga zbyt wiele pracy, czyli takie, jakie każdy z nas lubi. Żeby było smacznie, ale żeby się nie napracować.
Wybrałam rzymskie pomidory, ponieważ są mięsiste i pełne smaku. Możesz wybrać jednak inne – polecam też malinowe.
Do dania możesz wykorzystać dowolny makaron, choć wg mnie, najlepszy jest tzw. gruby makaron (świderki, kolanka, tagliatelle), lub spaghetti.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godzina
Mój przepis na:

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i sera feta

Składniki:

Sos

  • 1 kg pomidorów (najlepiej rzymskich)
  • 1 opakowanie sera feta (ok 200-300 g)
  • 1 duża, czerwona cebula (lub biała)
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki suszonego tymianku (lub świeżego)
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu (lub świeżego)
  • 2 łyżki suszonej bazylii (lub świeżej)
  • 1/3 szklanki oliwy

Dodatkowo

  • 400 g grubego makaronu
  • 1 łyżka soli (do ugotowania makaronu)

Sposób wykonania:

  • Pomidory umyj (możesz je wcześniej obrać ze skórki zalewając wrzątkiem) i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Na środek naczynia połóż ser feta w całości.
  • Po bokach ułóż obraną i przekrojoną na 4 części cebulę.
  • Dodaj czosnek nieobrany, przekrojony w poprzek.
  • Całość posyp przyprawami i polej oliwą.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku 200℃ / 50 minut
  • W tym czasie ugotuj makaron o minutkę krócej niż podali na opakowaniu. Najlepszy jest al dente i najlepiej nie przepłukuj go zimna wodą.
  • Upieczone pomidory z serem i przyprawami, wyjmij z piekarnika, lekko przestudź i wyjmij czosnek.
  • Zawartość naczynia żaroodpornego umieść w naczyniu miksującym Thermomix, dodaj wyciśnięty, upieczony czosnek i zmiksuj – Nastawa: 30 sek. / obroty 8 (możesz też zblendować wszystko blenderem).
  • Powstałym sosem polej makaron, posyp wszystko tartym parmezanem i gotowe.

Jeśli wykonasz przepis na: Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i sera feta, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także