Medaliony warzywne prawie jak z Ikea

5 marca 2019
Któregoś dnia, krążąc po Ikei tak zgłodniałam, że musiałam natychmiast coś zjeść. Weszłam więc do baru przy sklepie i zamówiłam sobie, trochę w ciemno, medaliony warzywne Grönsakskaka. Nigdy ich nie jadłam, ale takie małe warzywne co nieco wydało mi się najlepsze na szybką przekąskę.I muszę powiedzieć, że przepadłam. Medaliony okazały się przepyszne, tak dobre, że postanowiłam spróbować je odtworzyć w domu. Zawierają moje ulubione warzywa: ziemniaki i brokuły, nie mogły więc wyjść niedobre.Myślę, że eksperyment się udał i odtworzyłam z grubsza smak medalionów Grönsakskaka podawanych w Ikei. Jeśli macie ochotę na lekkie danie warzywne i na chwilę przenieść się do Szwecji (tak mi się przynajmniej wydaje, że skoro podaje się je w szwedzkim sklepie, to tam tak się jada, ha ha), zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 180
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Medaliony warzywne prawie jak z Ikea
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 szt. brokuł
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 1 marchew
- 2 jajka
- 150 g ser żółty
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 łyżki śmietana (18%)
- 1 łyżka masło (do wysmarowania foremek)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie al’dente
- Brokuła płuczemy, dzielimy na cząstki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 5 min we wrzątku)
- Po ugotowaniu i przestudzeniu warzyw, wkładamy je do miski
- Dodajemy starty żółty ser, poszatkowany por i cebulę
- Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i śmietaną, przyprawiamy i dokładnie mieszamy składniki
- Silikonowe foremki do pieczenia babeczek smarujemy masłem
- Wkładamy masę do foremek i zapiekamy w nagrzanym do 180% piekarniku, aż do uzyskania złotej skorupki na medalionach
- Wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z foremek.
Medaliony świetnie się sprawdzają jako samodzielnie danie np. na kolację, lub jako dodatek do mięsa podczas obiadu. Dobrze smakują zarówno ciepłe, jak i zimne.
Smacznego 🙂
Tagi
5 Udostępnienia
Ha ha, na prawdę smakują jak w Ikei, dzięki Kasiu za ten przepis, Jasiek zaczął jeść zdrowe rzeczy dzięki Tobie
Bardzo się cieszę! dziękuję, że napisałaś 🙂 Buziaki dla Was
Czy nadmiar można zamrozic?
Dobre pytanie. Ale myślę, że tak 🙂