Medaliony warzywne prawie jak z Ikea
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 szt. brokuł
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 1 marchew
- 2 jajka
- 150 g ser żółty
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 łyżki śmietana (18%)
- 1 łyżka masło (do wysmarowania foremek)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie al’dente
- Brokuła płuczemy, dzielimy na cząstki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 5 min we wrzątku)
- Po ugotowaniu i przestudzeniu warzyw, wkładamy je do miski
- Dodajemy starty żółty ser, poszatkowany por i cebulę
- Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i śmietaną, przyprawiamy i dokładnie mieszamy składniki
- Silikonowe foremki do pieczenia babeczek smarujemy masłem
- Wkładamy masę do foremek i zapiekamy w nagrzanym do 180% piekarniku, aż do uzyskania złotej skorupki na medalionach
- Wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z foremek.
Jeśli wykonasz przepis na: Medaliony warzywne prawie jak z Ikea, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Medaliony świetnie się sprawdzają jako samodzielnie danie np. na kolację, lub jako dodatek do mięsa podczas obiadu. Dobrze smakują zarówno ciepłe, jak i zimne.
Smacznego 🙂