Medaliony warzywne prawie jak z Ikea
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 szt. brokuł
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 1 marchew
- 2 jajka
- 150 g ser żółty
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 łyżki śmietana (18%)
- 1 łyżka masło (do wysmarowania foremek)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie al’dente
- Brokuła płuczemy, dzielimy na cząstki i blanszujemy w lekko osolonej wodzie (ok. 5 min we wrzątku)
- Po ugotowaniu i przestudzeniu warzyw, wkładamy je do miski
- Dodajemy starty żółty ser, poszatkowany por i cebulę
- Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami i śmietaną, przyprawiamy i dokładnie mieszamy składniki
- Silikonowe foremki do pieczenia babeczek smarujemy masłem
- Wkładamy masę do foremek i zapiekamy w nagrzanym do 180% piekarniku, aż do uzyskania złotej skorupki na medalionach
- Wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z foremek.

Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
Medaliony świetnie się sprawdzają jako samodzielnie danie np. na kolację, lub jako dodatek do mięsa podczas obiadu. Dobrze smakują zarówno ciepłe, jak i zimne.
Smacznego 🙂
Ha ha, na prawdę smakują jak w Ikei, dzięki Kasiu za ten przepis, Jasiek zaczął jeść zdrowe rzeczy dzięki Tobie
Bardzo się cieszę! dziękuję, że napisałaś 🙂 Buziaki dla Was
Czy nadmiar można zamrozic?
Dobre pytanie. Ale myślę, że tak 🙂