Mokra karma dla psów – jakie są jej wady i zalety?

Agnieszka Domachowska
0 komentarzy
psina

Mokra karma dla psów jest częściej polecana dla naszych czworonogów niż karma sucha. Wynika to z tego, że jest ona bardziej zbliżona do naturalnego pożywienia, a także charakteryzuje się intensywnym zapachem i dużą zawartością wody. Jakie składniki odżywcze zawierają mokre karmy? Jak należy je prawidłowo dawkować? Jakie są główne wady i zalety żywienia mokrą karmą?

Karma mokra dla psów – co ją wyróżnia?

Karmienie czworonogów wyłącznie mokrą karmą to popularna metoda żywienia naszych pupili. Mokra karma dla psów charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością wody, intensywnym i atrakcyjnym dla zwierząt zapachem oraz mniejszą kalorycznością i zawartością węglowodanów – w porównaniu do karmy suchej.

Mokre karmy, dostępne najczęściej w puszkach lub w saszetkach, zawierają głównie składniki pochodzenia zwierzęcego, dodatki warzywne oraz dodatki zbożowe (pszenica, żyto, owies).

Surowce pochodzenia zwierzęcego w mokrych karmach to zazwyczaj:

  • kurczak,
  • cielęcina,
  • wołowina,
  • ryby,
  • królik,
  • dziczyzna,
  • indyk.

Formy mokrych karm dla psów

Najlepsza karma dla pasa to taka, która będzie jak najlepiej dopasowana do potrzeb naszego pupila, czyli do jego wieku, rasy, kilogramów i stopnia aktywności. Pożywienie ma dostarczyć mu prozdrowotnych składników, ale również zapewnić odpowiednią ilość energii.

Najczęściej wyróżnia się trzy formy mokrych karm:

  • kawałki mięsa w galarecie – kawałki mięsne zalewane są galaretą, która zachowuje swoje właściwości w temperaturze pokojowej, ale może się upłynniać podczas podgrzewania,
  • kawałki mięsa w sosie – mięso zalewane jest sosem po wprowadzeniu karmy do puszki, sam sos zawiera większe ilości wody od galarety, a także ma płynną konsystencję w temperaturze pokojowej,
  • pasztety – mięso cechuje się wysokim stopniem rozdrobnienia, natomiast struktura karmy jest jednolita oraz gęsta.

Jak dawkować mokrą karmę?

Zalecenia i sposoby dawkowania powinny zostać przedstawione na opakowaniu danej karmy. Ogólnie przyjmuje się, że młode psy powinny być karmione od dwóch do czterech razy dziennie. Dorosłe, zdrowe i aktywne psy możemy karmić dwa razy dziennie. Natomiast psi seniorzy – ze względu na ograniczone wchłaniane składników odżywczych w układzie pokarmowym – powinni być karmieni od trzech do czterech razy dziennie, pod warunkiem, że nie zmagają się z otyłością.

Jeżeli mokra karma stanowi jedynie część diety, wówczas możemy ją dowolnie dawkować, pamiętając jednak o zachowaniu prawidłowej porcji energii.

Uwaga: Wielu specjalistów podkreśla, że dzienna porcja karmy mokrej powinna wynosić maksymalnie do 5% wagi psa.

Jakie są zalety mokrej karmy?

Mokra karma wysokiej jakości powinna w swoim składzie zawierać minimum 60% wody. Dzięki temu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego oraz na nawodnienie organizmu. Zalecana jest szczególnie dla psów, które borykają się ze schorzeniami nerek i układu moczowego.

Karmę mokrą możemy stosować zarówno jako podstawę diety, jak i jako jej element – łączony z pokarmem suchym. Dzięki wysokiej zawartości wody karma mokra jest mniej kaloryczna niż karma sucha, dlatego też sprawdza się w diecie psów otyłych i z tendencją do tycia. Dodatkowo jej bogaty aromat pobudza zwierzęce receptory węchowe, co sprawia, że jest chętniej zjadana niż karma sucha. Oznacza to, że jest dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla psów z gorszym apetytem.

Ten rodzaj pokarmu dedykowany jest dla psów w każdym wieku – również dla szczeniaków czy starszych pupili. Kawałki mięsne są miękkie, dzięki czemu mokra karma może być spożywana przez psich seniorów oraz czworonogów borykających się z chorobami zębów lub dziąseł. Jeżeli pies ma problem z łapczywym pochłanianiem pokarmów, to ten rodzaj karmy – w porównaniu do karmy suchej – będzie zmniejszać ryzyko zadławienia.

Warto wspomnieć również o tym, że pokarm jest gęsty i aromatyczny, dlatego też można w nim ukryć leki, które musimy podać naszemu psu.

Jakie są wady mokrej karmy?

Największą wadą mokrej karmy jest możliwość osadzania się kawałków pożywienia na powierzchni zębów. Karma przykleja się do płytki nazębnej, dlatego też szczególnie ważne staje się regularne mycie psich zębów lub stosowanie tzw. przysmaków dentystycznych.

Uwaga: Pamiętaj o tym, aby nie stosować ludzkich past do zębów i innych preparatów do higieny jamy ustnej. W sklepach zoologicznych dostępne są specjalistyczne produkty przeznaczone wyłącznie dla zwierząt.

Kolejną wadą jest krótki okres przydatności do spożycia po otwarciu pożywienia. Dotyczy to zwłaszcza karm dostępnych w dużych puszkach – zazwyczaj pupilowi podajemy jedynie część zawartości puszki. W takim razie, co należy zrobić z pozostałą karmą? Najlepiej przełożyć ją do osobnego pudełka oraz przechowywać w warunkach chłodniczych. Zazwyczaj przydatność do spożycia po otwarciu wynosi 24 godziny.

Ze względu na wysoką zawartość wody, karmy mokre uchodzą za mniej treściwe. Oznacza to, że nasz pupil musi zjeść większe porcje karmy mokrej niż suchej, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dla nas – właścicieli – może oznaczać to większy wydatek finansowy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności