Muffinki z borówkami, czyli pyszne babeczki z owocami lata

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Chcę się podzielić z Tobą przepisem na pyszne muffinki z borówkami amerykańskimi. Te błyskawiczne w przygotowaniu babeczki, idealnie sprawdzą się jako letnia przekąska do popołudniowej herbatki, pyszny dodatek do śniadania, lub słodkie uzupełnienie piknikowego koszyka.
Borówki to jedne z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i pełne witamin! Dlatego dzisiaj postawię na nie w naszym wypieku, by dodać do muffinek odrobinę świeżości i letniego klimatu.
Czy wiedziałaś, że borówki amerykańskie to prawdziwe superowoce? Są bogate w antyoksydanty, witaminę C i błonnik, który korzystnie wpływa na nasz układ trawienny. Mają również właściwości przeciwzapalne i wzmacniają naszą odporność. To znakomite źródło dobroczynnych substancji dla naszego organizmu!
Jeśli nie dysponujesz w tej chwili borówkami, możesz je zastąpić np malinami, jagodami, poziomkami, lub jeżynami.
A teraz, przejdźmy do naszego przepisu:

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 12 szt
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 40 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Muffinki z borówkami, czyli pyszne babeczki z owocami lata

Składniki:

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 280 g mąki pszennej
  • 150 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mleka
  • 60 g oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:

  • Borówki opłucz i pozostaw do osuszenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra – dół) i przygotuj papilotki do muffinek, umieszczając je w specjalnej formie, lub na blaszce do muffinek.
  • Umieść w naczyniu miksującym mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Ustaw 30 sek. / obroty 4
  • Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ustaw 20 sek. / obroty 3,5
  • Oprósz lekko borówki mąką ziemniaczaną
  • Kiedy nasze ciasto ma już idealną konsystencję, dodaj do niego borówki i delikatnie wymieszaj kopystką. Uważaj, aby nie rozgniatać owoców – chcemy przecież, aby w każdym kęsie poczuć ich soczystość! Zostaw trochę borówek do położenia na wierzchu muffinek.
  • Teraz pora na najprzyjemniejszy etap – wyłożenie naszego aromatycznego ciasta do papilotek. Wypełniaj je do około 2/3 wysokości, zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie. Połóż po 2-3 borówki na każdej babeczce
  • Umieść muffinki w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 25-30 minut, aż staną się rumiane i sprężyste w dotyku. Kiedy poczujesz ten cudowny zapach rozchodzący się po całej kuchni, będziesz wiedzieć, że czas wyciągnąć nasze pyszności z pieca!
  • Odstaw muffinki na kratkę do ostygnięcia – czekanie będzie trudne, ale musimy zrobić to dla naszych podniebieniowych uniesień. Kiedy lekko przestygną, możemy podać je na stół, a może nawet udekorować lekką polewą, lub posypką z cukru pudru.

Jeśli wykonasz przepis na: Muffinki z borówkami, czyli pyszne babeczki z owocami lata, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także