Wyczekiwana wiosna wreszcie przyszła w pełni. Coraz dłuższe dni, coraz wyższe temperatury, coraz więcej słońca. W takiej sytuacji wyjście jest jedno – wiosenny grill z pysznym jedzeniem w roli głównej!
Skąd pochodzi tradycja grillowania?
Jeśli chcemy dotrzeć do początków grillowania, będziemy musieli cofnąć się aż do czasów prehistorycznych! To właśnie wtedy nasi przodkowie zaczęli eksperymentować z ogniem i przyrządzaniem na nim mięsa. Można zatem przyjąć, że pierwszy grill w historii był dziełem przypadku.
Jeśli chodzi o czasy nowożytne, to grillowanie stało się niezwykle popularne w latach 20-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Dlaczego właśnie wtedy? Główną przyczyną był kryzys gospodarczy, który zmusił amerykańskich obywateli do oszczędzania. Grill stanowił, więc wspaniała alternatywę dla drogich restauracji.
Do Polski grillowanie trafiło ze sporym opóźnieniem. W sytuacji, gdy większość europejskich krajów zaadaptowała amerykański zwyczaj w latach 60-tych (wtedy też powstał grill w formie jaką znamy po dziś dzień), u nas tradycja ta zaczęła zyskiwać na popularności w latach 90-tych ubiegłego wieku.
Propozycje potraw na grilla
Jesteś fanem biesiadowania pod chmurką? Jeśli tak, koniecznie sprawdź nasze grillowe przepisy! Oto nasze propozycje:
- https://uwielbiam.pl/przepis/grillowany-baklazan-z-mozzarella-korniszonami-i-granatem – całkowicie warzywny przepis na grilla składający się z: bakłażanu, korniszonów, papryki wędzonej oraz granatu (a wszystko to pod przepyszna pierzynką z mozzarelli!);
- https://uwielbiam.pl/przepis/karkowka-z-grilla-glazurowana-konfitura-malinowa-lowicz – karkówka z grilla glazurowana malinową konfiturą;
- https://uwielbiam.pl/przepis/grillowana-piers-z-kurczaka-z-tymiankiem-i-cytryna – grillowana pierś z kurczaka z dodatkiem tymianku i cytryny;
- https://uwielbiam.pl/przepis/grillowany-ser-halloumi-z-brzoskwiniami-korniszonami-i-sosem-chrzanowym – grillowany, cypryjski ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami oraz sosem chrzanowym.
Sztućce w dłoń! Życzymy smacznego!