Bataty – słodkie, duże, różowe ziemniaki rodem z Ameryki Południowej i Środkowej, coraz częściej goszczą na polskich stołach. Jeszcze niedawno przechodziłam obok nich obojętnie, nie wiedząc co z nich mogłabym zrobić. Okazuje się jednak, że to ciekawe warzywo, może być smaczną alternatywą dla naszych polskich białych ziemniaków. Najczęściej podaje się je w formie frytek, ale ja mam dla Was przepis na pysznego pieczonego batata faszerowanego mielonym mięsem i grzybami, który z dodatkiem surówki stanie się pełnym, daniem obiadowym.
Aby Was zachęcić do eksperymentów z batatami muszę Wam powiedzieć, że posiadają aż 50% więcej wartości odżywczych, niż nasze ziemniaki. Są świetnym źródłem białka. Zawierają go aż 10%. W batatach znajdują się również aminokwasy, witamina C,Witamina- B, beta-tokoferol i beta-karoten,tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, folacyna, cholina, antyoksydanty. Są niskokaloryczne. 100 g batatów to tylko 75 kcal.
Mam nadzieję, że ta ogromna ilość zalet plus wspaniały smak sprawią, że batat na stałe zagości w waszych domach.
Lista zakupów:
- 4 bataty
- Dowolne mięso mielone 500 g
- Duża cebula
- Grzyby leśne ok 300 g
- Dwa ząbki czosnku
- Oliwa
- Starta mozzarella – 1 opakowanie
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Bataty umyć, przekroić na pół
- Środek ponacinać w kratkę
- Nacięte bataty posmarować oliwą i podpiec aby były miękkie
- Wydrążyć nacięty środek zostawiając dookoła ok 1 cm margines
- Na patelni podpiec czosnek cebulę mięso mielone, dodać grzyby leśne posiekana i wydrążony miąższ brata
- Posypać mozzarellą
- Zapiec
- Podawać na ciepło z dowolną surówką
Czas wykonania ok 60 min.
Porcja na 4 osoby