Czytasz teraz
Pieczony batat faszerowany mięsem mielonym i grzybami

Pieczony batat faszerowany mięsem mielonym i grzybami

Kasia Potargana

Bataty – słodkie, duże, różowe ziemniaki rodem z Ameryki Południowej i Środkowej, coraz częściej goszczą na polskich stołach. Jeszcze niedawno przechodziłam obok nich obojętnie, nie wiedząc co z nich mogłabym zrobić. Okazuje się jednak, że to ciekawe warzywo, może być smaczną alternatywą dla naszych polskich białych ziemniaków. Najczęściej podaje się je w formie frytek, ale ja mam dla Was przepis na pysznego pieczonego batata faszerowanego mielonym mięsem i grzybami, który z dodatkiem surówki stanie się pełnym, daniem obiadowym.

Aby Was zachęcić do eksperymentów z batatami muszę Wam powiedzieć, że posiadają aż 50% więcej wartości odżywczych, niż nasze ziemniaki. Są świetnym źródłem białka. Zawierają go aż 10%.  W batatach znajdują się również aminokwasy, witamina C,Witamina- B, beta-tokoferol i beta-karoten,tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, folacyna, cholina, antyoksydanty. Są niskokaloryczne. 100 g batatów to tylko 75 kcal.

Mam nadzieję, że ta ogromna ilość zalet plus wspaniały smak sprawią, że batat na stałe zagości w waszych domach.

Lista zakupów:

  • 4 bataty
  • Dowolne mięso mielone 500 g
  • Duża cebula
  • Grzyby leśne ok 300 g
  • Dwa ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Starta mozzarella – 1 opakowanie
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  • Bataty umyć, przekroić na pół
  • Środek ponacinać w kratkę
  • Nacięte bataty posmarować oliwą i podpiec aby były miękkie
  • Wydrążyć nacięty środek zostawiając dookoła ok 1 cm margines
  • Na patelni podpiec czosnek cebulę mięso mielone, dodać grzyby leśne posiekana i wydrążony miąższ brata
  • Posypać mozzarellą
  • Zapiec
  • Podawać na ciepło z dowolną surówką

Czas wykonania ok 60 min.

Porcja na 4 osoby

2
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
NoOne
Gość
NoOne

„podpiec aby były miękkie” – w jaki sposób najlepiej, patelnia, piekarnik/żaroodporne naczynie, inaczej? To samo pytanie do „zapiec”.

Myśli potarganej
Gość

Witam i dziękuję za zapytanie.
Podpiec oczywiście w piekarniku np. w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekany w tym samym naczyniu również w piekarniku.
Pozdrawiam serdecznie

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę