888
Pieczony schab ze śliwką, to pyszne mięso, które nie może się nie udać. Śliwka oprócz smaku dodaje wilgotności, dzięki czemu dość suche mięso jakim jest schab, będzie kruche, a zarazem soczyste.
Staram się zawsze przygotować go trochę więcej, niż potrzebowałaby moja rodzina na obiad. Dzięki temu następnego dnia mamy pyszną wędlinę na zimno do kanapek. Bardzo Wam polecam użycie rondla z pokrywą, co ułatwia proces przygotowywania.
Składniki:
- schab bez kości – 1,5 kg
- suszone śliwki – duża garść
- majeranek – dwie garście
- sól – 1 łyżeczka
- granulowany czosnek
- olej ok. 0,5 szklanki
Przygotowanie:
- Śliwki namaczamy na noc (jeśli są twarde i suche)
- Schab myjemy, osuszamy
- Ostrym, dość wąskim, długim nożem nacinamy mięso przez całą długość (nadziewamy mięso jak na szpikulec i nakrawamy na szerokość ok 2-3cm)
- W powstały otwór wpychamy ciasno śliwki, tak by wypełniły cały, powstały „tunel”
- Mięso opruszamy z wszystkich stron solą, majerankiem i czosnkiem. Wcieramy przyprawy w schab.
- Rozgrzewamy olej w rondlu na piecu.
- Gdy olej się rozgrzeje wkładamy schab do rondla i chwilę obsmażamy z każdej strony.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 st.
- Wstawiamy mięso do piekarnika i pieczemy ok 15 min.
- Po upływie tego czasu podlewamy ok. 05, szkl wody, przykrywamy rondel pokrywą, zmniejszamy temperaturę do 180 st.
- Pieczemy ok. 1 godz. co jakiś czas sprawdzając czy nie trzeba dolać wody, lub czy mięso się nam czasem już nie upiekło.
Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami, kopytkami, lub kaszą. Powstały sos można wykorzystać do okraszenia ziemniaków, lub pozostałych dodatków. No i oczywiście nie zapomnijcie o jakiejś pysznej surówce.
Smacznego