Pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką, to pyszne mięso, które nie może się nie udać. Śliwka oprócz smaku dodaje wilgotności, dzięki czemu dość suche mięso jakim jest schab, będzie kruche, a zarazem soczyste.

Staram się zawsze przygotować go trochę więcej, niż potrzebowałaby moja rodzina na obiad. Dzięki temu następnego dnia mamy pyszną wędlinę na zimno do kanapek. Bardzo Wam polecam użycie rondla z pokrywą, co ułatwia proces przygotowywania.

Składniki:

  • schab bez kości – 1,5 kg
  • suszone śliwki – duża garść
  • majeranek – dwie garście
  • sól – 1 łyżeczka
  • granulowany czosnek
  • olej ok. 0,5 szklanki

Przygotowanie:

  1. Śliwki namaczamy na noc (jeśli są twarde i suche)
  2. Schab myjemy, osuszamy
  3. Ostrym, dość wąskim, długim nożem nacinamy mięso przez całą długość (nadziewamy mięso jak na szpikulec i nakrawamy na szerokość ok 2-3cm)
  4. W powstały otwór wpychamy ciasno śliwki, tak by wypełniły cały, powstały „tunel”
  5. Mięso opruszamy z wszystkich stron solą, majerankiem i czosnkiem. Wcieramy przyprawy w schab.
  6. Rozgrzewamy olej w rondlu na piecu.
  7. Gdy olej się rozgrzeje wkładamy schab do rondla i chwilę obsmażamy z każdej strony.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 st.
  9. Wstawiamy mięso do piekarnika i pieczemy ok 15 min.
  10. Po upływie tego czasu podlewamy ok. 05, szkl wody, przykrywamy rondel pokrywą, zmniejszamy temperaturę do 180 st.
  11. Pieczemy ok. 1 godz. co jakiś czas sprawdzając czy nie trzeba dolać wody, lub czy mięso się nam czasem już nie upiekło.

Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami, kopytkami, lub kaszą. Powstały sos można wykorzystać do okraszenia ziemniaków, lub pozostałych dodatków. No i oczywiście nie zapomnijcie o jakiejś pysznej surówce.

Smacznego

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.