Placek ziemniaczany po zbójnicku z leśnymi grzybami – przepis idealny na wyjątkowy obiad
Składniki:
Gulasz wieprzowo-grzybowy
- 500 g mięsa wieprzowego (np łopatki)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka (czerwona, lub żółta)
- 300 g świeżych grzybów (mogą być suszone, wcześniej namoczone)
- 1 ogórek kiszony
- 2-3 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia mięsa)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- 500 ml bulionu warzywnego (np. z rozpuszczonej w wodzie 1 łyżecczki koncentratu bulionu warzywnego – przepis na Cookidoo – Thermomix)
- 1/2 czerstwej kajzerki, pokruszonej
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki gęstej śmietany (do podania)
- 1-2 łyżki siekanej zielonej pietruszki (do podania)
Placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 0/5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Gulasz wieprzowo-grzybowy
- Mięso pokrój na kawałki i obtocz w 2-3 łyżkach mąki, oprusz pieprzem
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego – rozdrobnij 5 sekund, obroty 5
- Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem kilka minut.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w grubszą kostkę ogórki i umyte pokrojone grzyby. Podsmaż chwilę razem, od czasu do czasu mieszając.
- Wlej bulion, dodaj liśc laurowy, pieprz i ewentualnie dosól do smaku. Gdy gulasz zacznie wrzeć, dodaj pokruszoną bułkę. Gotuj na małym ogniu przez 30 -45 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
Placki ziemniaczane i podanie
- Ziemniaki obierz w Thermomix za pomocą osłony noża 2.0
- Wyjmij osłonę, opłucz naczynie. Włóż pokrojone na kawałki ziemniaki, dodaj jajka, cebulę obraną i przekrojoną na pół, obrany czosnek, mąkę, sól, pieprz. Ustaw 30 sekund, obroty 5.
- Zobacz konsystencję, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki i ustaw 10 sekund obroty 4
- Rozgrzej małą ilość leju na średniej pateli (ok 20cm średnica). Wykładaj łyżką ciasto i smaż placki na złoty kolor z dwóch stron
- Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.
- Na połowę każdego placka nałóż gulasz. Złóż placek na pół, udekoruj kleksem śmietnay i odrobiną natkipietruszki.
Jeśli wykonasz przepis na: Placek ziemniaczany po zbójnicku z leśnymi grzybami – przepis idealny na wyjątkowy obiad, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255