W większości polskich domów obecne są zmywarki. Wyręczają gospodarzy w tym mało przyjemnym obowiązku, jakim jest zmywanie ręczne. Domowe urządzenia działają bardzo długo. Ich cykl pracy to czasem kilka godzin. Jak to wygląda w restauracjach, gdzie naczyń jest dużo więcej i co chwilę są potrzebne czyste?
Dział zmywania w kuchni jest jej nieodłączną częścią. Wymogi sanepidu oraz zwyczajna wygoda wymuszają na właścicielach gastronomii zakup zmywarki gastronomicznej. Rodzaje sprzętu, jego ceny oraz specyfikacje możesz znaleźć w sklepach internetowych, m.in. w sklepie Technica.Pełną ofertę zmywarek gastronomicznych znajdziesz, wchodząc w link https://sklep.technica.pl/zmywarki-gastronomiczne.
Zmywanie inne niż zazwyczaj
Zmywarki gastronomiczne na pierwszy rzut oka niczym nie różnią się od domowych. Mają podobne rozmiary, a nazwa sugeruje tę samą czynność – zmywanie naczyń. Jednak profesjonalne urządzenia działają zupełnie inaczej.
Wśród nich wyróżnia się:
- duże zmywarki przemysłowe
- gastronomiczne zmywarki do szkła
- zmywarki z wyparzaczem
- gastronomiczne zmywarki podblatowe.
Każda z wyżej wymienionych jest przeznaczona do pracy w innym stylu.
Zmywarki przemysłowe
Są to duże, zajmujące całe stanowisko pracy, zmywarki, które różnią się budową od klasycznych. Wyposażone są w ramię myjące, które nakłada się na naczynia. Wykorzystuje działanie silnego ciśnienia wody oraz pary wodnej, która doskonale sobie radzi z zabrudzeniami wszelkiego rodzaju. Zmywarki wyposażone są również w zbiorniki i baseny, które ułatwiają pracę urządzenia.