Przepis Moniki na sernik z rosą, który zawsze się udaje
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 150 g margaryny Kasia
- 2 żółtka jajek
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg białego,półtłustego sera
- 2 szklanki mleka (ok 500 g)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka jajek
- 2 jajka
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
Piana
- 4 białka jajek
- 1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do miski
- Dodaj miękką margarynę, żółtka, jajko, cukier – połącz składniki i zagnieć ciasto
- Dużą prostokątną formę do ciast posmaruj Kasią i wylep ciastem, także po bokach – odstaw
- Piekarnik rozgrzej do 180st
- Zmiel ser
- Jajka i żółtka utrzyj na puszystą masę
- Dodaj zmielony ser, budyń, olej, mleko i skórkę pomarańczową. Wszystko razem dokładnie zmiksuj
- Wyłóż masę serową na ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut
- Ubij białka stopniowo dodając cukier, tak by powstała sztywna piana
- Wyjmij sernik z piekarnika, piekarnik przełącz na 150st
- Wyłóż pianę z białek na gorące ciasto, a następnie włóż do piekarnika na ok 45 minut, by piana lekko zbrązowiała – podglądaj by się nie spaliła. Ale warto poczekać, żeby beza się wysuszyła i była chrupiąca.
- Wyłącz piekarnik, poczekaj chwilkę i wyjmij sernik, a następnie odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia
Sernik z bezą -przepis na Thermomix
- Rozgrzej piekarnik do 180st C
- Do naczynia miksującego przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia
- Dodaj margarynę, żółtko, jajko, cukier ustaw 1 min/ wyrabianie ciasta (interwał)
- Wysmaruj blaszkę margaryną i wylep ją ciastem robiąc wysoki brzeg
- W naczyniu miksującym umieść pokrojony w kawałki ser, dodaj budyń, olej, mleko i skórkę pomarańczową. Ustaw 3 minuty/ obroty 6
- Wyłóż masę serową na ciasto i piecz 60 minut
- Dokładnie umyj i wysusz naczynie miksujące (także pod nożami)
- Załóż motylek, wlej białka i ubijaj przez 1,5min/ obroty 3
- Zdejmij miarkę z pokrywy, ustaw 1,5min/obroty 3 wsypuj cukier podczas ubijania piany
- Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, zmniejsz grzanie na 150st
- Na gorący sernik wyłóż pianę, włóż do piekarnika i piecz jeszcze 45minut, do lekkiego zbrązowienia i utworzenia skorupki. Zaglądaj przez szybkę, czy się nie przypala, bo każdy piekarniki jest inny. Możesz też zejść z temperatury do 14 i wydłużyć czas suszenia bezy
- Po upieczeniu pozostaw chwilę sernik w piekarniku, a następnie wyjmij i postaw w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Sernik cudeńko 😉
Dziękuję Gosiu!