Przepis Moniki na sernik z bezą, który zawsze się udaje

Kasia Potargana
2 komentarze
sernik z rosą
Przepis na sernik z bezą, dostałam od mojej przyjaciółki Moniki. Jest zawsze mega wysoki i wilgotny. Uwielbiam go prawie tak bardzo jak moją przyjaciółkę od lat. Wiesz, tak długo się przyjaźnimy, że zastanawiam się, czy ludzie tak długo żyją? I przez te wszystkie lata, sernik z bezą, jest niemal obowiązkowo na stole, podczas naszych spotkań. A jak nie ma, to doprawdy czuję się zawiedziona. I ten sernik zawsze jest taki sam, nawet wtedy, gdy Moni popsuł się piekarnik i biegła dopiekać do sąsiadki – też się udał.
W ogóle Monia robi takie ciasta, że powinna cukierenkę-kawiarenkę otwierać. Już to sobie wyobrażam, nieduża kawiarenka, z aromatyczną kawą i pysznymi herbatami, Moni ciasta i serducho właścicielki kawiarni w każdym kęsie ciasta, ale i w każdym jej spojrzeniu i słowie. Chyba zawsze by było tam tłoczno. Rozmarzyłam się, choć nie wiem, czy wtedy bym się do mojej przyjaciółki w ogóle dopchała, więc może niech zostanie jak jest? Nawet zdjęcia nie zdołałam zrobić na czas i wyrwałam ostatni kawałek…
Spróbuję dla Ciebie odtworzyć to cudo, słowo w słowo z Moni sekretnego zeszytu. Piecz sernik, podbijaj serca i rozpieszczaj podniebienia gości.
Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz. 20 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Mój przepis na:

Przepis Moniki na sernik z rosą, który zawsze się udaje

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 150 g margaryny Kasia
  • 2 żółtka jajek
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg białego,półtłustego sera
  • 2 szklanki mleka (ok 500 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka jajek
  • 2 jajka
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy

Piana

  • 4 białka jajek
  • 1 szklanka cukru

Sposób wykonania:

  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do miski
  • Dodaj miękką margarynę, żółtka, jajko, cukier – połącz składniki i zagnieć ciasto
  • Dużą prostokątną formę do ciast posmaruj Kasią i wylep ciastem, także po bokach – odstaw
  • Piekarnik rozgrzej do 180st
  • Zmiel ser
  • Jajka i żółtka utrzyj na puszystą masę
  • Dodaj zmielony ser, budyń, olej, mleko i skórkę pomarańczową. Wszystko razem dokładnie zmiksuj
  • Wyłóż masę serową na ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut
  • Ubij białka stopniowo dodając cukier, tak by powstała sztywna piana
  • Wyjmij sernik z piekarnika, piekarnik przełącz na 150st
  • Wyłóż pianę z białek na gorące ciasto, a następnie włóż do piekarnika na ok 45 minut, by piana lekko zbrązowiała – podglądaj by się nie spaliła. Ale warto poczekać, żeby beza się wysuszyła i była chrupiąca.
  • Wyłącz piekarnik, poczekaj chwilkę i wyjmij sernik, a następnie odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia
    sernik rosa

Sernik z  bezą -przepis na Thermomix

  • Rozgrzej piekarnik do 180st C
  • Do naczynia miksującego przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Dodaj margarynę, żółtko,  jajko, cukier ustaw 1 min/ wyrabianie ciasta (interwał)
  • Wysmaruj blaszkę margaryną i wylep ją ciastem robiąc wysoki brzeg
  • W naczyniu miksującym umieść pokrojony w kawałki ser, dodaj budyń, olej, mleko i skórkę pomarańczową. Ustaw 3 minuty/ obroty 6
  • Wyłóż masę serową na ciasto i piecz  60 minut
  • Dokładnie umyj i wysusz naczynie miksujące (także pod nożami)
  • Załóż motylek, wlej białka i ubijaj przez 1,5min/ obroty 3
  • Zdejmij miarkę z pokrywy, ustaw 1,5min/obroty 3 wsypuj cukier podczas ubijania piany
  • Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, zmniejsz grzanie na 150st
  • Na gorący sernik wyłóż pianę, włóż do piekarnika i piecz jeszcze 45minut, do lekkiego zbrązowienia i utworzenia skorupki. Zaglądaj przez szybkę, czy się nie przypala, bo każdy piekarniki jest inny. Możesz też zejść z temperatury do 14 i wydłużyć czas suszenia bezy
  • Po upieczeniu pozostaw chwilę sernik w piekarniku, a następnie wyjmij i postaw w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia
Smacznego 🙂
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia

Sernik cudeńko 😉

Zobacz także