Pulpety w sosie koperkowym

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Ach,te pulpety! Czy można się nimi znudzić? Szczerze mówiąc, robię je od lat, ale ostatnio trochę o nich zapomniałam. Na szczęście, przypomniałam sobie o nich podczas ostatniego przeglądu moich ulubionych przepisów. I tak oto powróciły na mój stół w nowej, koperkowej odsłonie. Choć pulpety były już u mnie w różnych wariacjach, ta wersja z marchewką i koperkowym sosem jest jak świeży powiew w kuchennym repertuarze. Kiedy podałam je rodzinie, od razu poczułam, że to będzie kolejny hit. Co tu dużo mówić, klasyczne dania zawsze mają w sobie to „coś”, co sprawia, że chce się do nich wracać!
A sos? Ach, ten sos! Kremowy, pełen aromatu kopru, idealny do polania kopytek lub ugotowanych ziemniaczków. Wyobraź sobie ten moment, kiedy zanurzasz widelec w pulpecie, a potem maczasz go w sosie… Niebo w gębie!
Więc, jeśli masz ochotę na coś pulpetowo wyjątkowego, zostań ze mną i zobacz, jak łatwo możesz przygotować te małe koperkowe cuda. Przygotuj się na komplementy od rodziny – będą chcieli, byś robiła te pulpety częściej!
Przygotowując ten przepis z Thermomix będziesz potrzebowała osłony noża miksującego, która dostępna jest do świąt w katalogu świątecznych prezentów Thermomix (do zamówienia u mnie ;))
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 35 min.
Czas całkowity: 1 hour 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

  • 150 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 2 średnie cebule
  • 20 g oleju
  • 25 g liści świeżego koperku
  • 600 g łopatki wieprzowej (pokrojonej na kawałki, lekko podmrożonej, może być też udziec z indyka)
  • 70 g bułki tartej
  • 50 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (lub 2 kostki pokruszonego bulionu warzywnego, )
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
  • 40 g mąki pszennej (plus garść do oprószenia pulpetów)
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 garść koperku świeżego, posiekanego – do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego włóż koperek- rozdrobnij 3 sekundy, obroty 8 – przełóż do miseczki
  • Teraz włóż do naczynia miksującego marchewkę, rozdrobnij 5sekund, obroty 6 – przełóż do innej miseczki
  • A teraz umieść w nim cebulę i olej, rozdrobnij 5sekund, obroty 5, a następnie, zgarnij cebulę ze ścianek naczynia i duś 5 inut, 120℃, obroty1 – przełóż do innej miseczki
  • Zmiel mięso podzielone na dwie części, każda partia 15 sekund obroty 6 Podmrożone lekko ładniej się zmieli, więc wcześniej serio je podmroź
  • Włóż z powrotem pierwszą część mięsa do naczynia miksującego, dodaj 50g podduszonej cebuli,75 g marchewki, śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz – wymieszaj 25 sekund, obroty 4 – przełóż miski
  • Załóż osłonę noża. Do naczynia miksującego włóż pozostałą partię duszonej cebuli, resztę marchwi, koncentrat buliony, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej 750g wody. Gotuj 10 minut, 100℃, obroty wsteczne 0,5
  • W czasie gotowania wody na sos, zrób z mięsa ok 20 -25 pulpetów i obtocz je w mące
  • Włóż pulpety do naczynia miksującego równomiernie je rozkładając i gotuj 35minut, 98℃, obroty wsteczne 0,5
  • Do dość dużego kubka wlej śmietanę, 30g wody, dodaj mąkę, roztrzep trzepaczką, by nie było grudek. Pod koniec gotowania (5 minut przed końcem). Przez otwór w pokrywie dodaj zawiesinę do gotujących się pulpetów i zwiększ obroty do 1,5.
  • Dodaj koperek i gotuj jeszcze 10 minut, 98℃, obroty wsteczne 0,5
  • Podawaj w towarzystwie kopytek, kaszy jęczmiennej, lub gryczanej, albo gotowanych ziemniaków i koniecznie jakiejś surówki, albo buraczków na ciepło

Jeśli wykonasz przepis na: Pulpety w sosie koperkowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

Uwielbiam sos koperkowy i pulpety z nim też. Kiedy junior był mały często je jadł – teraz twierdzi, że nie lubi.

Zobacz także