Pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
- 150 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 2 średnie cebule
- 20 g oleju
- 25 g liści świeżego koperku
- 600 g łopatki wieprzowej (pokrojonej na kawałki, lekko podmrożonej, może być też udziec z indyka)
- 70 g bułki tartej
- 50 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (lub 2 kostki pokruszonego bulionu warzywnego, )
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
- 40 g mąki pszennej (plus garść do oprószenia pulpetów)
- 150 g śmietany 18%
- 1 garść koperku świeżego, posiekanego – do dekoracji
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego włóż koperek- rozdrobnij 3 sekundy, obroty 8 – przełóż do miseczki
- Teraz włóż do naczynia miksującego marchewkę, rozdrobnij 5sekund, obroty 6 – przełóż do innej miseczki
- A teraz umieść w nim cebulę i olej, rozdrobnij 5sekund, obroty 5, a następnie, zgarnij cebulę ze ścianek naczynia i duś 5 inut, 120℃, obroty1 – przełóż do innej miseczki
- Zmiel mięso podzielone na dwie części, każda partia 15 sekund obroty 6 Podmrożone lekko ładniej się zmieli, więc wcześniej serio je podmroź
- Włóż z powrotem pierwszą część mięsa do naczynia miksującego, dodaj 50g podduszonej cebuli,75 g marchewki, śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz – wymieszaj 25 sekund, obroty 4 – przełóż miski
- Załóż osłonę noża. Do naczynia miksującego włóż pozostałą partię duszonej cebuli, resztę marchwi, koncentrat buliony, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej 750g wody. Gotuj 10 minut, 100℃, obroty wsteczne 0,5
- W czasie gotowania wody na sos, zrób z mięsa ok 20 -25 pulpetów i obtocz je w mące
- Włóż pulpety do naczynia miksującego równomiernie je rozkładając i gotuj 35minut, 98℃, obroty wsteczne 0,5
- Do dość dużego kubka wlej śmietanę, 30g wody, dodaj mąkę, roztrzep trzepaczką, by nie było grudek. Pod koniec gotowania (5 minut przed końcem). Przez otwór w pokrywie dodaj zawiesinę do gotujących się pulpetów i zwiększ obroty do 1,5.
- Dodaj koperek i gotuj jeszcze 10 minut, 98℃, obroty wsteczne 0,5
- Podawaj w towarzystwie kopytek, kaszy jęczmiennej, lub gryczanej, albo gotowanych ziemniaków i koniecznie jakiejś surówki, albo buraczków na ciepło
Jeśli wykonasz przepis na: Pulpety w sosie koperkowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255