Racuchy z jabłkami na tłusty czwartek

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dziś tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek, to musi być tłusto. Mam więc dla Ciebie przepis na racuchy z jabłkiem. Racuchy są delikatne, wilgotne i cudownie pachną cynamonem. A wraz z nimi cały dom, gdy je smażymy.
Takie racuchy smażyła moja babcia. W ogromnej misce wyrabiała ciasto drożdżowe mieszając rękami prawie godzinę. Racuchy były niesamowicie pyszne, puszyste, pachnące i bardzo długo zachowywały świeżość. Babcia wystawiała na stół wielką tacę z racuchami w tłusty czwartek, rzadko coś zostawało do niedzieli.
Teraz odtwarzam babciny przepis, ale z pomocą super nowoczesnego urządzenia. Smakują tak samo. Ale robiłam je dużo, dużo krócej.
Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu mojej babci. Rozpisuję go na Thermomix, bo tak właśnie przygotowywałam racuchy, ale myślę, ze bez niego też sobie poradzisz, choć zajmie Ci to troszkę więcej czasu.
Zaczynamy?
Ilość porcji: 30 szt
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Wyrastanie: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
Mój przepis na:

Racuchy z jabłkami na tłusty czwartek

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 500 g jabłek
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj mleko, drożdże, masło pokrojone na kawałki, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól i jajka. Wyrób ciasto: 3 minuty, tryb wyrabiania ciasta. W trakcie wyrabiania ciasta dodaj spirytus, lejąc go na pokrywę
  • Wyłóż ciasto do miski. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, lub do podwojenia objętości
  • Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij: 10 sekund, obroty 4
  • Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj kopystką
  • Rozgrzej olej w głębokim rondlu.
  • Wkładaj łyżką ciasto do rozgrzanego oleju. Smaż na złotobrązowy kolor z dwóch stron
  • Usmażone racuchy wyjmuj łyżką cedzakową na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Racuchy oprósz cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego 🙂

Jeśli wykonasz przepis na: Racuchy z jabłkami na tłusty czwartek, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także