Film z przepisem krok po kroku:
Różowe pancakes na różowy październik
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 10 g octu
- 300 g soku z czerwonych buraków
- 30 g oleju
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodaj jajka, sok z buraków, olej i ocet. Wymieszaj 15 sek. / obroty 5. Zgarnij składniki na dno naczynia i jeszcze raz wymieszaj 15 sek. / obroty 5.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wylewaj ciasto łyżką tworząc małe placuszki. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron po 1 minucie.
- Placuszki po upieczeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym. Pancakes dłużej smażone będą na wierzchu brązowe, ale zapewniam Cię, że zachowają swój różowy środek.
- Różowe pancakes wyśmienicie smakują z towarzystwie serka waniliowego, lub twarożku i miodu z dodatkiem świeżych owoców jagodowych (np. malin, borówek)
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Nie wiedziałam, że październik jest miesiącem świadomości raka piersi! Cieszę się, że o tym przypominasz. W końcu badania profilaktyczne są bardzo ważne. Co do różowych pankejków – z wielką chęcią wypróbuję ten przepis u siebie w kuchni. Wyglądają one bardzo apetycznie! Myślę, że na pewno przypadłyby one do gustu mojej córce – fance koloru różowego.