Czytasz teraz
Sos słodko kwaśny wekowany na zimę

Sos słodko kwaśny wekowany na zimę

Kasia Potargana

Dzisiaj wtorek, więc czas na przepis. Tym razem pokażę Wam jak zrobić sos słodko kwaśny, wekowany na zimę. Taki sos warto mieć pod ręką np. gdy nie zdążycie zrobić zakupów, a trzeba coś szybko wymyślić na obiad. Gotujemy ryż, otwieramy słoiczek, odgrzewamy sos (można dodać podsmażonego kurczaka) i pożywny, niebanalny obiad gotowy. Przepis podrzuciła mi moja przyjaciółka Iwonka, utalentowana fryzjerka, która z taką samą pasją tworzy fryzury jak i gotuje.

Oczywiście możemy kupić gotowe sosy i trzymać je „na wszelki wypadek”, ale taki sos własnej roboty, to zupełnie inny smak, no i wiecie co do niego włożyłyśmy. Jest przy nim trochę pracy, ale myślę, że warto 🙂

Lista zakupów:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg żółtej papryki
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki zmielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżki  przyprawy chili
  • 1/2 łyżki przyprawy curry
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Słoiki z nakrętkami czyste i wyparzone

Przygotowanie:

  • Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki
  • Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
  • Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie, krótkie paski
  • Marchew, cebulę i pomidory włożyć do garnka podlać wodą (nie za dużo), dodać sól i gotować ok. 45 min.
  • Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w paski, dodać do warzyw i gotować 15-20 min
  • Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, musztardę, słodką paprykę, curry, chili, ocet, cukier
  • Całość gotować ok. 30 min., mieszając by sos nie przywarł i się nie przypalił
  • Dodać kukurydzę i odsączonego ananasa (sok zachować)
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku z ananasa, dodać do sosu cały czas mieszając by nie powstały grudki i chwilkę jeszcze pogotować.
  • Gorące wkładać do słoików, zakręcić i postawić denkiem do dołu. Nie pasteryzować.

I gotowe.

Nie mogę się powstrzymać, żeby nie pokazać Wam jak wygląda przepis w oryginale. Zobaczcie jaki jest zużyty. Ile razy ktoś brał go to ręki i robił te pyszności…

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
0
Napisz coś od Siebiex
()
x