Dzisiaj wtorek, więc czas na przepis. Tym razem pokażę Wam jak zrobić sos słodko kwaśny, wekowany na zimę. Taki sos warto mieć pod ręką np. gdy nie zdążycie zrobić zakupów, a trzeba coś szybko wymyślić na obiad. Gotujemy ryż, otwieramy słoiczek, odgrzewamy sos (można dodać podsmażonego kurczaka) i pożywny, niebanalny obiad gotowy. Przepis podrzuciła mi moja przyjaciółka Iwonka, utalentowana fryzjerka, która z taką samą pasją tworzy fryzury jak i gotuje.
Oczywiście możemy kupić gotowe sosy i trzymać je „na wszelki wypadek”, ale taki sos własnej roboty, to zupełnie inny smak, no i wiecie co do niego włożyłyśmy. Jest przy nim trochę pracy, ale myślę, że warto 🙂
Lista zakupów:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchwi
- 2 łyżki soli
- 1/2 kg czerwonej papryki
- 1/2 kg żółtej papryki
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki zmielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżki przyprawy chili
- 1/2 łyżki przyprawy curry
- 10 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Słoiki z nakrętkami czyste i wyparzone
Przygotowanie:
- Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
- Marchew obrać, umyć i pokroić w cienkie, krótkie paski
- Marchew, cebulę i pomidory włożyć do garnka podlać wodą (nie za dużo), dodać sól i gotować ok. 45 min.
- Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w paski, dodać do warzyw i gotować 15-20 min
- Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, musztardę, słodką paprykę, curry, chili, ocet, cukier
- Całość gotować ok. 30 min., mieszając by sos nie przywarł i się nie przypalił
- Dodać kukurydzę i odsączonego ananasa (sok zachować)
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku z ananasa, dodać do sosu cały czas mieszając by nie powstały grudki i chwilkę jeszcze pogotować.
- Gorące wkładać do słoików, zakręcić i postawić denkiem do dołu. Nie pasteryzować.
I gotowe.
Nie mogę się powstrzymać, żeby nie pokazać Wam jak wygląda przepis w oryginale. Zobaczcie jaki jest zużyty. Ile razy ktoś brał go to ręki i robił te pyszności…