Tagliatelle z kurczakiem po toskańsku
Składniki:
- 100 g parmezanu, lub innego twardego, aromatycznego sera
- 1 op makaronu tagliatelle (ok 400g )
- 30 g oleju, lub oliwy (np rzepakowego)
- 1 podwójna pierś z kurczaka (ok 500g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- ok 150 g suszonych pomidorów (z oleju)
- 200 ml bulionu z kurczaka, lub warzywnego
- 120-130 g świeżego szpinaku
Sposób wykonania:
- Ser pokrój na kawałki włóż do naczynia miksującego Thermomix, rozdrobnij 10sek, obr 10.
- Tagliatelle ugotuj w garnku wg przepisu na opakowaniu.
- W tym czasie, pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, suszonym oregano, obtocz w mące
- Rozgrzej olej na dużej patelni, a następnie usmaż na niej kurczaka
- Dodaj pomidory suszone pokrojone w paski (jeśli na patelni jest za sucho, dodaj troszkę oleju z pomidorów), chwilę podsmaż razem
- Dodaj bulion, zagotuj i dodaj śmietanę. Gotuj kilka minut mieszając.
- Dodaj szpinak, wymieszaj i poczekaj aż szpinak opadnie
- Makaron tagliatelle przełóż na talerze, wyłóż na niego kurczaka po toskańsku i posyp rozdrobnionym parmezanem. Smacznego
Jeśli wykonasz przepis na: Tagliatelle z kurczakiem po toskańsku, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255