Wołowina to mięso, które powinno znaleźć się w diecie wielu osób. Posiada cenne wartości odżywcze, szczególnie żelazo, które przeciwdziała anemii. Jest również cennym źródłem białka. Wiele osób rezygnuje ze spożywania wołowiny, przez wzgląd na jej dużą zawartość tłuszczu. Okazuje się, że istnieje odmiana wołowiny, która ma nieocenione właściwości. To japońska wołowina Wagyu. Dlaczego jest tak wyjątkowa? O tym będzie nasz artykuł.
Czy jest wołowina Wagyu?
Wołowina Wagyu to mięso pochodzące z bydła japońskiego. Aktualnie hodowane jest ono nie tylko w Japonii, ale również Niemczech, Francji, Belgi, USA i w kilku regionach naszego kraju. Pozyskiwane jest z kilku ras mięsnych i wyróżnia się wysoką jakością. To krzyżówka dawnych ras japońskich z rasami zachodnimi. Wśród ras wołowiny Wagyu wyróżnia się:
- mukaku-washu – bezroga (Japanese Polled);
- akage-washu – brązowa (Japanese Brown);
- kuroge-washu – o czarnej sierści (Japanese Black);
- tankaku-washu – o krótkich rogach (Japanese Shorthorn)
Bydło wymienionych ras jest hodowane około 36 miesięcy, dlatego jego hodowla jest niezwykle wymagająca. To niskie przyrosty dzienne i przerost tkanką tłuszczową. Jej wybitny smak, marmurkowatość oraz cenne właściwości zdrowotne, już od wielu lat cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. To soczyste mięso, kruchość i wyjątkowy smak, który zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wołowina Wagyu – jakie są jej właściwości?
Wołowina Wagyu to wyjątkowy skład, dużo bogatszy niż tradycyjna wołowina. Posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, a także kasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki temu pozytywnie wpływa na zdrowie, zapobiegając rozwojowi chorób serca, a także miażdżycy. Kwasy te wspierają także rozwój mózgu i pozwalają na utrzymanie zdrowia oczu, dlatego są szczególnie istotne w diecie dzieci i osób starszych. Kwasy omega-3 i omega -6, które znajdziemy w wołowinie Wagyu, pozwalają na zmniejszenie złego cholesterolu we krwi, dlatego jest ona szczególnie polecana osobom, które chcą utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Ze względu na wysoki poziom żelaza, poleca się ją osobom cierpiącym na anemię, a także pracującym fizycznie czy uprawiającym sport. W jej składzie znajdziemy witaminę A, E, D, a także witaminy z grupy B. To wysoka zawartość żelaza, cynku i fosforu. Wprowadzając ją do swojej diety w ilości do 500 gram w ciągu tygodnia, można liczyć na wspaniałe efekty i utrzymanie zdrowia organizmu. Ze względu na wysoką zawartość odżywczą nie powinno się spożywać jej więcej.
Dlaczego wołowina Wagyu jest tak wyjątkowa?
Ze względu na cenny skład i smak wołowina Wagyu jest jednym z najbardziej luksusowych mięs na świecie, dlatego serwowana jest w najlepszych restauracjach na całym świecie. To wysoka jakość i wysoka cena, która sprawia, że wołowina ta jest niezwykle cennym składnikiem potraw. Za jej właściwości odpowiada sposób żywienia bydła, który składa się z ziemniaków, buraków pastewnych, a także pasz zbożowych z dodatkiem sake. Hodowcy bydła na wołowinę Wagyu, podają codziennie mieszankę 13 zbóż, która wpływa na smak mięsa. Bydło jest także trzymane na stanowiskach i nie ma zbyt wiele ruchu. Jednak dbałość o ich warunki i sposób żywienia sprawia, że posiada cenny skład i właściwości prozdrowotne. Hodowane są również bez sterydów i antybiotyków, około 36 miesięcy. Na szczególną uwagę zasługuje marmurkowatość mięsa, która stworzona jest poprzez białe żyłki tłuszczu. Podczas obróbki termicznej tłuszcz rozpuszcza się, przez co mięso staje się kruche, soczyste i smaczne. To właśnie ten tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mięso to cieszy się tak dużą popularnością. Co istotne, im większa ilość żyłek tłuszczowych, tym wyższa cena i klasa wołowiny Wagyu. Wyróżnia się 10 klas marmurkowości, od 3 do 12. Pierwsze dwie klasy to mięso z niewielką ilość przerostów, natomiast klasa 12 posiada dużą ilość przerostów, dlatego mięso można spożywać nawet na surowo.
Wołowina Wagyu to bez wątpienia jedna z najcenniejszych odmian wołowiny. To wyjątkowy smak i skład, który sprawia, że dania z jej udziałem przyciągają największych smakoszy.