• O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Myśli Potarganej
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
Kuchnia

Wołowina Wagyu – sprawdź właściwości japońskiej wołowiny

Kasia Potargana (Materiał zewnętrzny) 5 kwietnia 2022
Kasia Potargana (Materiał zewnętrzny) 5 kwietnia 2022
A+A-
Reset
1,K

Wołowina to mięso, które powinno znaleźć się w diecie wielu osób. Posiada cenne wartości odżywcze, szczególnie żelazo, które przeciwdziała anemii. Jest również cennym źródłem białka. Wiele osób rezygnuje ze spożywania wołowiny, przez wzgląd na jej dużą zawartość tłuszczu. Okazuje się, że istnieje odmiana wołowiny, która ma nieocenione właściwości. To japońska wołowina Wagyu. Dlaczego jest tak wyjątkowa? O tym będzie nasz artykuł.

Czy jest wołowina Wagyu?

Wołowina Wagyu to mięso pochodzące z bydła japońskiego. Aktualnie hodowane jest ono nie tylko w Japonii, ale również Niemczech, Francji, Belgi, USA i w kilku regionach naszego kraju. Pozyskiwane jest z kilku ras mięsnych i wyróżnia się wysoką jakością. To krzyżówka dawnych ras japońskich z rasami zachodnimi. Wśród ras wołowiny Wagyu wyróżnia się:

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Postaw mi kawę na buycoffee.to
  • mukaku-washu – bezroga (Japanese Polled);
  • akage-washu – brązowa (Japanese Brown);
  • kuroge-washu – o czarnej sierści (Japanese Black);
  • tankaku-washu – o krótkich rogach (Japanese Shorthorn)

Bydło wymienionych ras jest hodowane około 36 miesięcy, dlatego jego hodowla jest niezwykle wymagająca. To niskie przyrosty dzienne i przerost tkanką tłuszczową. Jej wybitny smak, marmurkowatość oraz cenne właściwości zdrowotne, już od wielu lat cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. To soczyste mięso, kruchość i wyjątkowy smak, który zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Wołowina Wagyu – jakie są jej właściwości?

Wołowina Wagyu to wyjątkowy skład, dużo bogatszy niż tradycyjna wołowina. Posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, a także kasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki temu pozytywnie wpływa na zdrowie, zapobiegając rozwojowi chorób serca, a także miażdżycy. Kwasy te wspierają także rozwój mózgu  i pozwalają na utrzymanie zdrowia oczu, dlatego są szczególnie istotne w diecie dzieci i osób starszych. Kwasy omega-3 i omega -6, które znajdziemy w wołowinie Wagyu, pozwalają na zmniejszenie złego cholesterolu we krwi, dlatego jest ona szczególnie polecana osobom, które chcą utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Ze względu na wysoki poziom żelaza, poleca się ją osobom cierpiącym na anemię, a także pracującym fizycznie czy uprawiającym sport. W jej składzie znajdziemy witaminę A, E, D, a także witaminy z grupy B. To wysoka zawartość żelaza, cynku i fosforu. Wprowadzając ją do swojej diety w ilości do 500 gram w ciągu tygodnia, można liczyć na wspaniałe efekty i utrzymanie zdrowia organizmu. Ze względu na wysoką zawartość odżywczą nie powinno się spożywać jej więcej. 

Dlaczego wołowina Wagyu jest tak wyjątkowa?

wagyu a5 raw rump or sirloin steak kobe beef meat 2021 12 09 02 01 41 utc

Ze względu na cenny skład i smak wołowina Wagyu jest jednym z najbardziej luksusowych mięs na świecie, dlatego serwowana jest w najlepszych restauracjach na całym świecie. To wysoka jakość i wysoka cena, która sprawia, że wołowina ta jest niezwykle cennym składnikiem potraw. Za jej właściwości odpowiada sposób żywienia bydła, który składa się z ziemniaków, buraków pastewnych, a także pasz zbożowych z dodatkiem sake. Hodowcy bydła na wołowinę Wagyu, podają codziennie mieszankę 13 zbóż, która wpływa na smak mięsa. Bydło jest także trzymane na stanowiskach i nie ma zbyt wiele ruchu. Jednak dbałość o ich warunki i sposób żywienia sprawia, że posiada cenny skład i właściwości prozdrowotne. Hodowane są również bez sterydów i antybiotyków, około 36 miesięcy. Na szczególną uwagę zasługuje marmurkowatość mięsa, która stworzona jest poprzez białe żyłki tłuszczu. Podczas obróbki termicznej tłuszcz rozpuszcza się, przez co mięso staje się kruche, soczyste i smaczne. To właśnie ten tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mięso to cieszy się tak dużą popularnością. Co istotne, im większa ilość żyłek tłuszczowych, tym wyższa cena i klasa wołowiny Wagyu. Wyróżnia się 10 klas marmurkowości, od 3 do 12. Pierwsze dwie klasy to mięso z niewielką ilość przerostów, natomiast klasa 12 posiada dużą ilość przerostów, dlatego mięso można spożywać nawet na surowo. 

Wołowina Wagyu to bez wątpienia jedna z najcenniejszych odmian wołowiny. To wyjątkowy smak i skład, który sprawia, że dania z jej udziałem przyciągają największych smakoszy.



Dziękuję, że przeczytałaś(eś) ten tekst do końca. Chesz być na bieżąco? Obserwuj mnie w Wiadomościach Google. Pomożesz również polecając tekst znajomym lub stawiając mi wirtualną kawkę. Dziękuję.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Poleć 0 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Gotuj z Thermomix TM7

Najnowsze wpisy

  • Ogród bez stresu – rośliny, które przetrwają Twoje wakacje

  • Dieta i prowadzenie trenera przez internet – jak skutecznie osiągnąć cele zdrowotne i sylwetkowe bez wychodzenia z domu?

  • Usuwanie rozstępów w Szczecinie – jak odzyskać gładką skórę bez skalpela?

  • Czasem wystarczy jedno „nie”, by poczuć cały ciężar lęku przed odrzuceniem.

  • Jak chronić psa przed upałami? Praktyczny poradnik na lato

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Tiktok
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

Inne nasze serwisy: Kosą po patelni - TwojeCentrum.pl

© 2018-2024 MYŚLI POTARGANEJ - Wszelkie prawa zastrzeżone - Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć oraz tekstów, bez pozwolenia autorki, zabronione.
Jestem oficjalnym przedstawicielem Thermomix - kupując u mnie masz gwarancję zakupu oryginalnych urządzeń. Strona ta zawiera moje doświadczenia w gotowaniu z wykorzystaniem urządzenia Thermomix. Treści tu zawarte nie przedstawiają oficjalnego stanowiska firmy Vorwerk Polska.

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
  • Sztuka życia
    • Kobiecy głos wsparcia
    • Rozwój osobisty
    • Rozwój duchowy
    • Psychologia i emocje
    • Relacje i komunikacja
    • Pasje i inspiracje
    • Styl życia i harmonia
  • Podróże
    • Podróże zagraniczne
    • Podróże po Polsce
    • Podróżnicze ABC
    • Sport i turystyka
  • Kuchnia
    • Przepisy
      • Dania fit
      • Sałatki i surówki
      • Wegetariańskie
      • Na słodko
      • Chleby i bułki
      • Dania obiadowe
      • Zupy
      • Śniadanie
      • Na imprezę
      • Przetwory i napoje
    • Przepisy na Thermomix
    • Thermomix TM7
    • Thermomix – Porady
    • Przez żołądek do zdrowia
    • Dookoła kuchni
  • Zdrowie i uroda
    • Dieta i odżywianie
    • Kosmetyki i uroda
    • Pielęgnacja ciała
    • Zdrowie i odporność
    • Zdrowy styl życia
  • Lifestyle
    • Muzyka
    • Książki
    • Film i teatr
    • Porady
    • Edukacja
    • Praca i finanse
    • Zwierzaki
  • DIY
    • Pomysły do domu
    • Pomysły na prezent
    • Do zrobienia z dziećmi
    • Decoupage
    • Zrobione na szydełku
    • Domowe kosmetyki
    • Inne inspiracje
    • Moje wyroby
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Moda
wpDiscuz