Czytasz teraz
Zapiekanka chłopska – jak za dawnych lat

Zapiekanka chłopska – jak za dawnych lat

Kasia Potargana
Już od dawna chodziła za mną zapiekanka chłopska, jaką przyrządzała moja mama w dawnych czasach. Zdarzało się bowiem, że w domu nie było nic konkretnego i w sensownych ilościach, żeby zrobić klasyczny obiad, a do wypłaty trzeba było kilka dni poczekać, by kupić produkty. Czasem też po prostu nie udało się kupić mięsa, czy innych składników. Wtedy moja mama zaglądała i do lodówki i tworzyła z tego, co było. Czasem to były dziwne zupy, naleśniki z pasztetową, albo makaron z serem, a czasem właśnie chłopska zapiekanka. Współczesne dzieci pewnie by kręciły na nią nosem. Ale ja i mój brat, jako dzieciaki zajadaliśmy się tą zapiekanką i wcale nie uważaliśmy jej za gorszy obiad. Spróbowałam dzisiaj odtworzyć ten smak i chyba mi się nawet udało. W każdym razie mama pochwaliła mój wyrób. Dzielę się więc z Tobą przepisem. Może kiedyś się przyda?
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Mój przepis na:

Zapiekanka chłopska

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 300 g żółtego sera
  • 3-4 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu
  • sól, pieprz, majeranek suszony (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, tak by pozostawały lekko niedogotowane, odstaw do przestygnięcia, a następnie pokrój w plastry
  • Kiełbasę pokrój w plasterki podsmaż na łyżeczce oleju
  • Cebulę obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na patelni po kiełbasie
  • Pieczarki umyj, pokrój w grube cząstki lub plastry, podsmaż z dodatkiem soli i pieprzu
  • Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój
  • Rondel, lub naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie olejem
  • Ułuż na dnie rondla pierwszą warstwę ziemniaków
  • Na ziemniakach ułóż kiełbasę i cebulę
  • Znów nałóż warstwę ziemniaków, a na ziemniaki kapustę kiszoną i oprusz ją majerankiem
  • Połóż kolejną warstwę ziemniaków
  • Koncentrat rozrób z wodą, odrobiną soli i pieprzy, oraz majerankiem.
  • Powstałym sosem polej ziemniaki
  • Żółty ser zetrzyj na tartce, lub pokrój na cząstki i ułóż na ziemniakach
  • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 30 -40 minut
  • Podawaj na gorąco
Uwagi dodatkowe
Zapiekanka super smakuje też następnego dnia. Możesz więc zrobić jej więcej i mieć na dwa obiady. Moja mam czasem dodawała do niej ugotowane jajka na twardo ułożone na środku w rządku, jako jedną z warstw, albo mięso z obiadu z poprzedniego dnia, którego nie dało się podzielić na wszystkich. Jak widać kreatywność mile widziana.
Subscribe
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Ale fajna ta zapiekanka,bardzo mi się podoba,czasem robię podobnie,ale bez kapusty kiszonej,zapisuje 🙂

Magda

Fajna zapiekanka, podobnie robił mój tata, tylko z liśćmi kapusty słodkiej, najbardziej lubiłam, gdy dusiliśmy wszystko w kociołku nad ogniskiem 🙂

Szarlotte

Idealne danie dla mojego męża. On kocha kiełbasę pod każdą postacią. Koniecznie muszę spróbować tej zapiekanki! 😀


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x