Zapiekanka z ciasta filo z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Zapiekanka z ciasta filo to suma moich ulubionych smaków. Znajdziesz tu szpinak, fetę i czosnek. Kurczak dopełni wartość odżywczą zapiekanki, ale możesz z niego zrezygnować, jeśli wolisz wersję wegetariańską.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godzina 15 min.
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
Mój przepis na:

Zapiekanka z ciasta filo

Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (duże)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g sera ricotta
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 115 g sera feta
  • 75 g posiekanej białej cebuli
  • 2 jajka
  • 1 paczka ciasta filo
  • 230 g stopionego masła
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 250 g pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka koperku

Sposób wykonania:

  • Zalej kurczaka oliwą, dodaj: oregano, 4 ząbki czosnku, pieprz i sól, po czym delikatnie go podsmaż
  • Rozgrzej piekarnik do 200*C
  • Szpinak rozmróź na patelni, poczekaj aż trochę wystygnie i wymieszaj go z czosnkiem, serem ricotta, koperkiem, serem feta, zieloną cebulką i jajkami.
  • Roztopione masło wlej do dużego, niezbyt głębokiego naczynia, delikatnie maczaj warstwy ciasta filo i rozkładaj je w głębokim okrągłym lub owalnym naczyniu do pieczenia, tak żeby wyłożyć spód i ściany. Zostaw 1 warstwę nienamoczoną.
  • Na ciasto nałóż warstwę połowy mieszanki ze szpinakiem i rozprowadź. Rozłóż pokrojonego kurczaka i nałóż kolejną warstwę szpinaku.
  • Rozłóż zgodnie z kształtem naczynia pokrojone pomidory, a w środku cebulę, tak by tworzyły 2 okręgi
  • Zawiń wystające rogi ciasta i dołóż 1 warstwę jego na wierzch, tak, żeby danie było jakby „opakowane” ciastem
  • Zakryj danie folią aluminiową z wierzchu i wstaw do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 15 min, żeby wierzch zrobił się delikatnie brązowy

Jeśli wykonasz przepis na: Zapiekanka z ciasta filo, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Zapiekanka, choć nieco pracochłonna, może być fajną propozycją na obiad lub kolację ze znajomymi.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także