Zapiekanka z ciasta filo z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Zapiekanka z ciasta filo to suma moich ulubionych smaków. Znajdziesz tu szpinak, fetę i czosnek. Kurczak dopełni wartość odżywczą zapiekanki, ale możesz z niego zrezygnować, jeśli wolisz wersję wegetariańską.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 15 min.
Czas całkowity: 1 godz. 45 min.
Kalorii na 100 g: 300
Mój przepis na:

Zapiekanka z ciasta filo

Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (duże)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g sera ricotta
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 115 g sera feta
  • 75 g posiekanej białej cebuli
  • 2 jajka
  • 1 paczka ciasta filo
  • 230 g stopionego masła
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 250 g pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka koperku

Sposób wykonania:

  • Zalej kurczaka oliwą, dodaj: oregano, 4 ząbki czosnku, pieprz i sól, po czym delikatnie go podsmaż
  • Rozgrzej piekarnik do 200*C
  • Szpinak rozmróź na patelni, poczekaj aż trochę wystygnie i wymieszaj go z czosnkiem, serem ricotta, koperkiem, serem feta, zieloną cebulką i jajkami.
  • Roztopione masło wlej do dużego, niezbyt głębokiego naczynia, delikatnie maczaj warstwy ciasta filo i rozkładaj je w głębokim okrągłym lub owalnym naczyniu do pieczenia, tak żeby wyłożyć spód i ściany. Zostaw 1 warstwę nienamoczoną.
  • Na ciasto nałóż warstwę połowy mieszanki ze szpinakiem i rozprowadź. Rozłóż pokrojonego kurczaka i nałóż kolejną warstwę szpinaku.
  • Rozłóż zgodnie z kształtem naczynia pokrojone pomidory, a w środku cebulę, tak by tworzyły 2 okręgi
  • Zawiń wystające rogi ciasta i dołóż 1 warstwę jego na wierzch, tak, żeby danie było jakby „opakowane” ciastem
  • Zakryj danie folią aluminiową z wierzchu i wstaw do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 15 min, żeby wierzch zrobił się delikatnie brązowy

Zapiekanka, choć nieco pracochłonna, może być fajną propozycją na obiad lub kolację ze znajomymi.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 53
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    55
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o