Zapiekanka z ciasta filo z kurczakiem, szpinakiem i fetą
9 października 2019
Zapiekanka z ciasta filo to suma moich ulubionych smaków. Znajdziesz tu szpinak, fetę i czosnek. Kurczak dopełni wartość odżywczą zapiekanki, ale możesz z niego zrezygnować, jeśli wolisz wersję wegetariańską.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepisCzas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 15 min.
Czas całkowity: 1 godz. 45 min.
Zapiekanka z ciasta filo
Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 4 ząbki czosnku (duże)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 150 g sera ricotta
- 100 g mrożonego szpinaku
- 115 g sera feta
- 75 g posiekanej białej cebuli
- 2 jajka
- 1 paczka ciasta filo
- 230 g stopionego masła
- 150 g czerwonej cebuli
- 250 g pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka koperku
Sposób wykonania:
- Zalej kurczaka oliwą, dodaj: oregano, 4 ząbki czosnku, pieprz i sól, po czym delikatnie go podsmaż
- Rozgrzej piekarnik do 200*C
- Szpinak rozmróź na patelni, poczekaj aż trochę wystygnie i wymieszaj go z czosnkiem, serem ricotta, koperkiem, serem feta, zieloną cebulką i jajkami.
- Roztopione masło wlej do dużego, niezbyt głębokiego naczynia, delikatnie maczaj warstwy ciasta filo i rozkładaj je w głębokim okrągłym lub owalnym naczyniu do pieczenia, tak żeby wyłożyć spód i ściany. Zostaw 1 warstwę nienamoczoną.
- Na ciasto nałóż warstwę połowy mieszanki ze szpinakiem i rozprowadź. Rozłóż pokrojonego kurczaka i nałóż kolejną warstwę szpinaku.
- Rozłóż zgodnie z kształtem naczynia pokrojone pomidory, a w środku cebulę, tak by tworzyły 2 okręgi
- Zawiń wystające rogi ciasta i dołóż 1 warstwę jego na wierzch, tak, żeby danie było jakby „opakowane” ciastem
- Zakryj danie folią aluminiową z wierzchu i wstaw do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 15 min, żeby wierzch zrobił się delikatnie brązowy

Zapiekanka, choć nieco pracochłonna, może być fajną propozycją na obiad lub kolację ze znajomymi.
2 Udostępnienia
Subscribe
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments