Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g dowolnego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa (do ziemniaków pieczonych w ognisku)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki szorujemy
- Wykrawamy otwór na szczycie każdego ziemniaka (łyżeczką, lub specjalnym przyrządem – na zdjęciu)
- Ziemniaki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Łączymy mięso mielone, jajko, cebulę, przyprawy
- W otwory w ziemniakach wkładamy przygotowane wcześniej mięso
- Zawijamy ziemniaki w folię aluminiową – jeśli pieczemy je w ognisku
- Pieczemy do miękkości na grillu, zagrzebane w żarze ogniska, lub w piekarniku (blachę warto wysmarować tłuszczem)
- Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw lub sosem czosnkowym.
Jeśli wykonasz przepis na: Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255