Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym – z grilla, ogniska, piekarnika

Pamiętacie smak ziemniaków pieczonych w ognisku? Parzących palce, brudzących usta. Skrzypiały w zębach brudne od piachu. Dzisiejszy przepis przypomni Wam ten niesamowity smak. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym możecie upiec w ognisku, na grillu, a gdy nie ma sprzyjających warunków – upiec w piekarniku.Ziemniaki faszerowane wspaniale komponują się z sosem czosnkowym, a w duecie z sałatką ze świeżych warzyw stanowią pełnowartościowe danie, które zachwyci waszą rodzinę i gości.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g dowolnego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa (do ziemniaków pieczonych w ognisku)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki szorujemy
  • Wykrawamy otwór na szczycie każdego ziemniaka (łyżeczką, lub specjalnym przyrządem – na zdjęciu)
  • Ziemniaki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Łączymy mięso mielone, jajko, cebulę, przyprawy
  • W otwory w ziemniakach wkładamy przygotowane wcześniej mięso
  • Zawijamy ziemniaki w folię aluminiową – jeśli pieczemy je w ognisku
  • Pieczemy do miękkości na grillu, zagrzebane w żarze ogniska, lub w piekarniku (blachę warto wysmarować tłuszczem)
  • Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw lub sosem czosnkowym.
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.