Zupa klopsowa zabielana – przepis tradycyjny i na Thermomix

Kasia Potargana
2 komentarze
Zupa klopsowa zabielana jest łatwa w przygotowaniu i pożywna. Bardzo lubię takie proste jedzenie. Dlatego, gdy zobaczyłam przepis na blogu SłodkoSłodka.pl, wiedziałam, że muszę jej spróbować. A jak tu spróbować zupy, którą ktoś ugotował jakiś czas temu i daleko mieszka? Ano zrobić ją samemu.
Zupę zrobiłam, spróbowałam i powiem Ci, że jest naprawdę fajna. Włączam ją do naszego domowego menu. A, że dobrym trzeba się dzielić, dzielę się przepisem. Jak zwykle podrzucam przepis tradycyjny i szybszy, wygodniejszy – na Thermomix. W wersji thermomixowej potrzebna będzie osłona noża miksującego.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 28 min.
Czas całkowity: 58 min.
Mój przepis na:

Zupa klopsowa zabielana – przepis tradycyjny i na Thermomix

Składniki:

Zupa

  • 80 g selera
  • 100-200 g marchewki
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • 1 mały por
  • 80 g cebuli
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu (lub innego "zakwaszacza" np soku z ogórków kiszonych)
  • 1/2 pęczku natki pietruszki

Klopsiki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka (może być gotowe mielone)
  • 1 duże jajko
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 2-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Zmiel mięso
  • Selera, marchew, pora, ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z wodą (ok 1000g), wstaw aby się gotowały
  • Cebulę obierz, przekrój na pół, opal i dodaj do gotujących się warzyw
  • Mięso zmiel, włóż do miski.
  • Wbij jajko. Dodaj śmietanę, majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą (w trakcie dodawania sprawdzaj konsystencję). Całość dokładnie wyrób ręką
  • Z masy mięsnej formuj małe klopsiki i wrzucaj na gotujący się wywar
  • W kubeczku wmieszaj dobrze mąkę ze śmietaną, dodaj kilka łyżek zupy i dokładnie rozprowadź mąkę, by nie było grudek, a następnie wlewaj powoli do wywary cały czas mieszając
  • Przypraw octem, solą, pieprzem, oraz 1 łyżką majeranku
  • Podawaj zupę gorącą, posypaną natką pietruszki

Przepis na Thermomix

  • Mięso lekko podmroź (niekoniecznie, ale tak lepiej się mieli), pokrój w 4 cm kawałki, włóż do naczynia miksującego, zmiel obroty 6, 15 sek.
  • Dodaj bułkę, jajko, śmietanę, przyprawy
  • Ustaw obroty 3, 20 s,
  • Przełóż mięso do osobnej miski
  • Do naczynia miksującego włóż ziemniaki przekrojone na pół, marchew i selera pokrojone na ok 4cm kawałki, pora przekrojonego na 3 -4 części. Obroty 5, 3s (jeśli lubisz ziemniaki i inne warzywa krojone w grubą kostkę, pomiń ten etap i pokrój warzywa ręcznie)
  • Przełóż warzywa do osobnej miski
  • Załóż osłonę noża, wrzuć warzywa, wlej wodę, dodaj przyprawy, ustaw obroty 1, 100st, 30 min
  • Po 15 minutach gotowania, zdejmij miarkę. Z mięsa uformuj małe pulpeciki i przez otwór w pokrywie dodaj do zupy
  • Dodaj śmietanę z mąką jak w tradycyjnym przepisie, ustaw obroty 1, 100st, 1 min

Mam nadzieję, że i Tobie ta prosta zupa przypadnie do gustu. Daj znać w komentarzu, jak smakowała. Będzie mi bardzo miło.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Bardzo się cieszę, że Wam posmakowała klopsowa. Taką zupkę pamiętam z domu, moja babcia często robiła. W okresie jesienno – zimowym lubię do niej wracać 🙂 Jest smaczna i pożywna 🙂5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności