Zupa klopsowa zabielana jest łatwa w przygotowaniu i pożywna. Bardzo lubię takie proste jedzenie. Dlatego, gdy zobaczyłam przepis na blogu SłodkoSłodka.pl, wiedziałam, że muszę jej spróbować. A jak tu spróbować zupy, którą ktoś ugotował jakiś czas temu i daleko mieszka? Ano zrobić ją samemu. Zupę zrobiłam, spróbowałam i powiem Ci, że jest naprawdę fajna. Włączam ją do naszego domowego menu. A, że dobrym trzeba się dzielić, dzielę się przepisem. Jak zwykle podrzucam przepis tradycyjny i szybszy, wygodniejszy – na Thermomix. W wersji thermomixowej potrzebna będzie osłona noża miksującego.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Mój przepis na:Zupa klopsowa zabielana – przepis tradycyjny i na Thermomix
Składniki:
Zupa
- 80 g selera
- 100-200 g marchewki
- 3-4 nieduże ziemniaki
- 1 mały por
- 80 g cebuli
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżka pszennej mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu (lub innego "zakwaszacza" np soku z ogórków kiszonych)
- 1/2 pęczku natki pietruszki
Klopsiki
- 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka (może być gotowe mielone)
- 1 duże jajko
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 2-4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Zmiel mięso
- Selera, marchew, pora, ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z wodą (ok 1000g), wstaw aby się gotowały
- Cebulę obierz, przekrój na pół, opal i dodaj do gotujących się warzyw
- Mięso zmiel, włóż do miski.
- Wbij jajko. Dodaj śmietanę, majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą (w trakcie dodawania sprawdzaj konsystencję). Całość dokładnie wyrób ręką
- Z masy mięsnej formuj małe klopsiki i wrzucaj na gotujący się wywar
- W kubeczku wmieszaj dobrze mąkę ze śmietaną, dodaj kilka łyżek zupy i dokładnie rozprowadź mąkę, by nie było grudek, a następnie wlewaj powoli do wywary cały czas mieszając
- Przypraw octem, solą, pieprzem, oraz 1 łyżką majeranku
- Podawaj zupę gorącą, posypaną natką pietruszki
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Przepis na Thermomix
- Mięso lekko podmroź (niekoniecznie, ale tak lepiej się mieli), pokrój w 4 cm kawałki, włóż do naczynia miksującego, zmiel obroty 6, 15 sek.
- Dodaj bułkę, jajko, śmietanę, przyprawy
- Ustaw obroty 3, 20 s,
- Przełóż mięso do osobnej miski
- Do naczynia miksującego włóż ziemniaki przekrojone na pół, marchew i selera pokrojone na ok 4cm kawałki, pora przekrojonego na 3 -4 części. Obroty 5, 3s (jeśli lubisz ziemniaki i inne warzywa krojone w grubą kostkę, pomiń ten etap i pokrój warzywa ręcznie)
- Przełóż warzywa do osobnej miski
- Załóż osłonę noża, wrzuć warzywa, wlej wodę, dodaj przyprawy, ustaw obroty 1, 100st, 30 min
- Po 15 minutach gotowania, zdejmij miarkę. Z mięsa uformuj małe pulpeciki i przez otwór w pokrywie dodaj do zupy
- Dodaj śmietanę z mąką jak w tradycyjnym przepisie, ustaw obroty 1, 100st, 1 min
Mam nadzieję, że i Tobie ta prosta zupa przypadnie do gustu. Daj znać w komentarzu, jak smakowała. Będzie mi bardzo miło.
Bardzo się cieszę, że Wam posmakowała klopsowa. Taką zupkę pamiętam z domu, moja babcia często robiła. W okresie jesienno – zimowym lubię do niej wracać 🙂 Jest smaczna i pożywna 🙂
Dziękuję Asiu za inspirację i rozszerzenie naszego jadłospisu 😉