5 sposobów na chłodnik

Kiedy letnie temperatury sprawiają, że nie chce Ci się jeść tradycyjnego obiadu, spróbuj zrobić chłodnik. Taki lekki, chłodny posiłek, to świetny pomysł na pełnowartościowy obiad. A do tego szybko się go robi i nie trzeba stać godzinami przy rozgrzanym piecu.

Podrzucam Ci więc 5 sposobów na chłodnik, tak abyś mogła wybrać dla siebie smak, jaki Ci najbardziej odpowiada.

1.Chłodnik litewski z botwinki

To chyba najbardziej znany rodzaj chłodnika. Przepis na chłodnik litewski znajdziesz na moim blogu, więc pozwól, że tutaj nie będę się rozpisywała.

2.Chłodnik ogórkowy

Bardzo lubię chłodnik ogórkowy. Do jego przygotowania potrzebujesz 2-3 duże ogórki (najlepiej gruntowe), kefir, kilka rzodkiewek, szczypiorek, koperek sól i pieprz, oraz jajka na twardo.

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Rzodkiewki myjemy i też kroimy w plastry. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy kefirem. Przybieramy ugotowanym na twardo jajkiem. Gotowe.

3.Chłodnik z awokado

Troszkę rzadziej spotykany, ale równie pyszny.

Przygotuj dojrzałe awokado, limonkę, świeżą miętę, świeżą kolendrę i dużego ogórka, oraz szklankę jogurtu typu greckiego i szklankę maślanki, sól, pieprz.

Awokado rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Ogórka obieramy i ścieramy na grubej tartce. Zioła szatkujemy. Składniki mieszamy z jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4.Chłodnik pomidorowy

Doskonały na upały, dodatkowo uzupełnia potas, który latem wypłukujemy z organizmu wraz z potem.

Przygotuj gęsty sok pomidorowy 1L, 1 szklankę maślanki, 1 szklankę naturalnego jogurtu, pęczek szczypiorku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek. Zalewamy sokiem, maślanką i jogurtem. Solimy i pieprzymy według uznania.

5.Chłodniczek owocowy

Chłodnik na słodko to pomysł na ciekawy i słodki obiad dla dzieci, ale i dorośli się skuszą.

Będziesz potrzebowała: 1/2 aktualnie dostępnych owoców (może być mix), 1/3 litra jogurtu typu greckiego, 1/3 litra mleka zsiadłego (lub słodkiego), łyżkę miodu,2 garście muesli.

Owoce blendujemy, dodajmy mleko i jogurt. Wsypujemy muesli i polewamy miodem. Pycha!

Jeśli spodobały Ci się moje chłodnikowe przepisy, może zechcesz się nimi podzielić udostępniając ten post znajomym?

Z góry pięknie dziękuję.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 54
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    54
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.